Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπόθεση ΑΣΠΙΣ: Τι έβγαλε η συνάντηση με Σταθάκη

Πόσο εφικτή είναι η ύπαρξη «κάποιας λύσης» μέσα στους επόμενους μήνες. Το καλό κλίμα που επικρατεί, τα σενάρια που εξετάζονται και αυτά που απομένουν να γίνουν. Στάση αναμονής τηρούν οι παράγοντες της αγοράς.

Υπόθεση ΑΣΠΙΣ: Τι έβγαλε η συνάντηση με Σταθάκη

Την ικανοποίησή τους εκφράζουν παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς, καθώς η νέα κυβέρνηση:

Πρώτον, επαναβεβαίωσε την προεκλογική της δέσμευση να δικαιώσει τους ασφαλισμένους των εταιρειών Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value.

Και δεύτερον (και κυριότερο) -σε σχετική συνάντηση που έλαβε χώρα- εξέφρασε τη βούληση για επιτάχυνση των διαδικασιών και για νέα κυβερνητική νομοθετική παρέμβαση, ίσως και μέσα στους επόμενους μήνες.

Στόχος το γρήγορο ξεκαθάρισμα της υπόθεσης και η ταχεία επίλυση του προβλήματος.

Ωστόσο, έμπειρα στελέχη της αγοράς τηρούν επιφυλακτική στάση, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές κατά το παρελθόν όπου οι ασφαλισμένοι των δύο αυτών εταιρειών ενθουσιάστηκαν αρχικά, για να... προσγειωθούν ανώμαλα στη συνέχεια.

Κάποιοι πιο μετριοπαθείς μάλιστα ανέφεραν πως μέχρι σήμερα «είδηση δεν υπάρχει»...

Ειπώθηκε για παράδειγμα πως θα επιδιωχθεί να ολοκληρωθεί σύντομα η διαδικασία της εκκαθάρισης των δύο αυτών εταιρειών. Δεν ειπώθηκε όμως με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό, όταν το όλο θέμα είναι κολλημένο εδώ και μία πενταετία.

Αυτό επίσης που δεν ειπώθηκε είναι ποιος τελικά θα... πληρώσει -ή έστω θα χρηματοδοτήσει- το μάρμαρο. Και αυτό γιατί είναι σίγουρο πως τα κεφάλαια που θα προκύψουν από τη διαδικασία της εκκαθάρισης δεν φτάνουν για να αποζημιωθούν οι ασφαλισμένοι, έστω και με τα «κουτσουρέματα» που επιβλήθηκαν νομοθετικά τα προηγούμενα χρόνια.

Τα σενάρια που παίζουν

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρώτος στόχος είναι να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η διαδικασία εκκαθάρισης των δύο εταιρειών. Για να γίνει αυτό, θα επιχειρηθούν: α) Να αρθεί η δέσμευση υπέρ του δημοσίου που υπάρχει σήμερα στα περιουσιακά στοιχεία των Ασπίς και Commercial Value και β) Να τακτοποιηθεί σύντομα το ζήτημα των ακινήτων των δύο εταιρειών, είτε με πώλησή τους, είτε με εισφορά τους στο Εγγυητικό Κεφάλαιο Ιδιωτικής Ασφάλισης, το οποίο θα μπορούσε -με την εγγύηση των ακινήτων αυτών- να λάβει δάνειο από τις εμπορικές τράπεζες.

Το κυρίως ζητούμενο βέβαια είναι το ποιος θα καταβάλει τελικά τα επιπλέον χρήματα στους ασφαλισμένους, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι το ποσό της εκκαθάρισης δεν επαρκεί για το σκοπό αυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωποι των ασφαλισμένων και στελέχη της κυβέρνησης έχουν ήδη πιάσει χαρτί και μολύβι, ώστε να καλύψουν το μεγάλο αυτό κενό.

Κύκλοι μάλιστα που πρόσκεινται στους ασφαλισμένους υποστηρίζουν πως «αν γίνουν έξυπνοι και αποτελεσματικοί χειρισμοί, τότε ενδεχομένως να προκύψει ένα σχετικά περιορισμένο άνοιγμα που θα μπορούσε να καλυφθεί από δανεισμό του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ιδιωτικής Ασφάλισης».

Ειδικότερα, μεταξύ των θεμάτων που έχουν προταθεί για την εύρεση των απαιτούμενων πόρων συγκαταλέγονται:

• Τα διαθέσιμα που ήδη βρίσκονται στο ταμείο των δύο εταιρειών.
• Τα όποια μετρητά διαθέτει σήμερα το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ιδιωτικής Ασφάλισης.
• Τα ποσά που θα προκύψουν από την εκποίηση των ακινήτων των δύο εταιρειών.
• Η εύρεση αναδόχου ασφαλιστικής, η οποία θα ήθελε να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων τύπου unit-linked.
• Η επιμήκυνση κάποιων υποχρεώσεων των εταιρειών προς μέρος των ασφαλισμένων.
• Η διαγραφή κάποιων λίγων ασφαλίστρων που είχαν γίνει «παράτυπα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v