Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζα Αττικής: Εντός Ιουνίου η αύξηση κεφαλαίου

Η σίγουρη συμμετοχή του ΤΣΜΕΔΕ και η πιθανότητα συσπείρωσης ευρύτερων εγχώριων κεφαλαίων γύρω από την Αττικής. Γιατί δεν ισχύουν οι φήμες για συμμετοχή στην ΑΜΚ της ΕΤΕ. Πώς θα μπορούσε να κλείσει deal με private equity fund.

Τράπεζα Αττικής: Εντός Ιουνίου η αύξηση κεφαλαίου

Μέσα στον Ιούνιο προβλέπεται να ξεκινήσει η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής ως το ποσό των 434 εκατ. ευρώ, με σίγουρη προς το παρόν την πλήρη άσκηση δικαιωμάτων από το ΤΣΜΕΔΕ, ενώ τα σενάρια που κυκλοφορούν στην αγορά για συμμετοχή της Εθνικής διαψεύδονται εκατέρωθεν ως αβάσιμα.

Η διοίκηση της τράπεζας, σε συνεργασία με τους συμβούλους, δουλεύει πάνω στο βασικό σενάριο διενέργειας της αύξησης κεφαλαίου εντός του Ιουνίου, ευελπιστώντας ότι το επενδυτικό κλίμα θα έχει βελτιωθεί, εφόσον συμφωνηθεί ως τις 11 Μαΐου η λίστα μεταρρυθμίσεων και ποιες από αυτές θα εφαρμοστούν ως το τέλος Ιουνίου.

Δεδομένη προς το παρόν θεωρείται μόνο η άσκηση δικαιωμάτων προτίμησης από το ΤΣΜΕΔΕ, το οποίο κατέχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Πιθανό όμως είναι να ασκήσουν δικαιώματα και άλλοι υφιστάμενοι μέτοχοι πέραν του ΤΣΜΕΔΕ. Η Αττικής αποτελεί, αυτή τη στιγμή, τη μοναδική πλήρως ιδιωτική τράπεζα της χώρας και η παραπάνω μοναδικότητα είναι εξαιρετικό όπλο ανάπτυξης σε μια δύσκολη περίοδο για τη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Η διάσπαση και η υπαγωγή της Πανελλήνιας μάλιστα σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης ενδέχεται να λειτουργήσει υποβοηθητικά στο εγχείρημα της Αττικής διότι δημιουργεί περιθώρια ευρύτερων συνασπισμών γύρω από το ρόλο που καλείται να παίξει η τράπεζα την επόμενη ημέρα ενδεχόμενης συμφωνίας με τους εταίρους για ένα νέο πρόγραμμα.

Πώς θα μπορούσε να κλείσει συμφωνία με private equity fund

Ως πρόταση παραμένει και το ενδεχόμενο συμφωνίας με ξένα επενδυτικά κεφάλαια ώστε να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου ως βασικοί επενδυτές, αναλαμβάνοντας, ταυτόχρονα, τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας.

Πρόκειται για σχήμα που, όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, διερευνήθηκε πριν από μερικούς μήνες, οι συζητήσεις, όμως, μεταξύ private equity fund και τράπεζας πάγωσαν με την προκήρυξη των εκλογών. Παρότι σήμερα φαίνεται δύσκολη μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία, κύκλοι της τράπεζας εκφράζουν την άποψη ότι η παραπάνω εικόνα μπορεί να αλλάξει εφόσον υποχωρήσει η αβεβαιότητα για τη χώρα.

Αβάσιμα τα σενάρια για συμμετοχή της Εθνικής στην ΑΜΚ 

Στον αντίποδα, πλήρως αβάσιμα χαρακτηρίζουν στελέχη τόσο της Αττικής όσο και της Εθνικής τα σενάρια που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες στην αγορά για το ενδεχόμενο απόκτησης από τη δεύτερη τυχόν αδιάθετων μετοχών της αύξησης κεφαλαίου της Αττικής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση, ενώ ακόμη και αν υπήρχε, θα έπρεπε η Εθνική να λάβει ειδική έγκριση από την ΕΚΤ, τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) και το ΤΧΣ καθώς ενδεχόμενη συμμετοχή της στην ΑΜΚ της Αττικής συνιστά έμμεση κρατική βοήθεια και παράβαση του εγκεκριμένου πλάνου αναδιάρθρωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v