Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Quest Holdings: Ανεβάζει ταχύτητες το Q1

Σταδιακή στροφή του Ομίλου σε υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας και εξωτερικό. Τα σχέδια επέκτασης στον τομέα των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Τι εκτιμά η διοίκηση για τις φετινές οικονομικές επιδόσεις.

Quest Holdings: Ανεβάζει ταχύτητες το Q1

Ανοδικά έχει ξεκινήσει το 2015 για τον Όμιλο Quest Holdings, ο οποίος δρομολογεί την επέκτασή του σε νέους υποσχόμενους τομείς δραστηριότητας, ακολουθώντας μια στρατηγική σταδιακής μετάβασης από το εμπόριο στις υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα της χθεσινής παρουσίασης του Ομίλου στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, η οποία έγινε από τον πρόεδρο της εισηγμένης κ. Θεόδωρο Φέσσα, τον CEO της εταιρείας κ. Παντελή Τζωρτζάκη και τον γενικό οικονομικό διευθυντή της κ. Μάρκο Μπιτσάκο.

Ο κ. Φέσσας εστίασε στη σταδιακή και συντεταγμένη στροφή που επιχειρεί ο Όμιλος προκειμένου να απευθυνθεί απ' ευθείας στον τελικό καταναλωτή, ενισχύοντας παράλληλα το κομμάτι των υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας και των εργασιών στο εξωτερικό.

Ο κ. Μπιτσάκος τόνισε την αποτελεσματική αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης κατά τα τελευταία χρόνια, μέσα από μια πολιτική που συνδύασε επενδύσεις-επεκτάσεις σε νέες δραστηριότητες, περιορισμό κινδύνων, ισχυρή οικονομική διάρθρωση (15,4 εκατ. θετικό καθαρό ταμείο στο τέλος του 2014, αν συνεκτιμηθούν και οι τοποθετήσεις σε Α/Κ διαχείρισης διαθεσίμων) και παράλληλα επιστροφή στους μετόχους 22 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, ο κ. Μπιτσάκος αναφέρθηκε στη μεγάλη διαφορά μεταξύ του EBITDA (19,9 εκατ.) και των προ φόρων κερδών του Ομίλου (3,58 εκατ.) που παρατηρήθηκε το 2014, η οποία αποδίδεται κυρίως σε λογιστικές απομειώσεις ύψους 8 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Τζωρτζάζης σημείωσε, μεταξύ άλλων, τις επενδυτικές κινήσεις που έγιναν μέσα στο 2015 από τον Όμιλο, όπως:

• Την εξαγορά του 85% της Cardlink και την απόκτηση συμμετοχής στην εταιρεία Impact προκειμένου ο Όμιλος να δραστηριοποιηθεί ολοκληρωμένα σε έναν νέο τομέα που είναι οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και ειδικότερα οι ηλεκτρονικές πληρωμές. Ήδη ο Όμιλος έχει αναλάβει τις σχετικές υπηρεσίες των τραπεζών Eurobank και Alpha και σταδιακά φιλοδοξεί να αναλάβει και ένα τμήμα της αντίστοιχης δραστηριότητας στις δύο άλλες συστημικές τράπεζες. Επιπρόσθετα, οι προοπτικές του τομέα αυτού ενισχύονται και από το συμφέρον που θα έχει το ελληνικό δημόσιο (φορολογικοί και λοιποί λόγοι) όσο μεγαλύτερο ποσοστό των συναλλαγών στην οικονομία διεξάγεται με ηλεκτρονικό τρόπο.

• Την απόκτηση ακινήτου από την θυγατρική ACS, επί του οποίου θα ανεγερθούν οι νέες εγκαταστάσεις της εταιρείας.

• Τις προσπάθειες περαιτέρω διεθνοποίησης των εργασιών που γίνονται, καθώς σήμερα οι εκτός Ελλάδας δραστηριότητες αφορούν το 7% των συνολικών εσόδων του Ομίλου (στη θυγατρική εταιρεία ολοκληρωμένων λύσεων Unisystems το 22%-23%).

Η φετινή πορεία

Σύμφωνα με τον κ. Φέσσα, το πρώτο τρίμηνο του 2015 κινήθηκε ανοδικά σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ για το σύνολο της χρήσης εκτίμησε πως η πορεία του κύκλου εργασιών θα υπερβεί κατά κάποιες ποσοστιαίες μονάδες την εξέλιξη του ΑΕΠ που θα σημειώσει η ελληνική οικονομία.

Επίσης, ο πρόεδρος της εισηγμένης (που παράλληλα είναι και πρόεδρος του ΣΕΒ) ανέφερε πως πρέπει να υπάρξει συμφωνία της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους της και πως αν τελικά υπάρξει, τότε πιθανολογείται εκτίναξη της αγοράς, καθώς με την κατάλληλη διαχείριση η οικονομία μπορεί να οδηγηθεί σε σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Τέλος, απαντώντας σε ερωτήματα αναλυτών, η διοίκηση του Ομίλου, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, πως:

• Λόγω των υψηλών απαιτούμενων κεφαλαίων και της αβεβαιότητας που υπάρχει σχετικά με τις ταρίφες, η θυγατρική Quest Ενεργειακή (διαθέτει φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 18,2 Mw) δεν προτίθεται να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις πριν να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στον κλάδο.

• Υπάρχει χαμηλή εξάρτηση των δραστηριοτήτων του Ομίλου από το ελληνικό δημόσιο (μόλις το 7% του συνολικού τζίρου).

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v