Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεβάζει ταχύτητες η Μάρμαρα Κυριακίδης

Σημαντική βελτίωση οικονομικών επιδόσεων προβλέπει για φέτος η εταιρεία, δηλώνοντας πως η πορεία της δεν επηρεάζεται από την εγχώρια κρίση. «Στόχος μας να διανέμουμε ικανοποιητικά μερίσματα κάθε χρόνο» δηλώνει το management.

Ανεβάζει ταχύτητες η Μάρμαρα Κυριακίδης

Οι επενδυτές που τοποθετούνται στη μετοχή της Μάρμαρα Κυριακίδης θα πρέπει να αποβλέπουν σε ένα «ασφαλές ομόλογο» που μπορεί να αποδίδει κάθε χρόνο ένα αξιοσημείωτο ποσό στους κατόχους του, δήλωσε ο οικονομικός σύμβουλος της εισηγμένης κ. Ελευθέριος Κονδύλης, στα πλαίσια της παρουσίασης της εταιρείας του στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

«Η οικονομική κρίση της Ελλάδας δεν μας επηρεάζει καθώς οι εγχώριες πωλήσεις μας περιορίζονται σε πολύ χαμηλό ποσοστό. Αντίθετα, ελέγχουμε την πρώτη ύλη ενός σπάνιου προϊόντος (του λευκού μαρμάρου), πουλάμε κατά κανόνα τοις μετρητοίς σε δολαριακές αγορές, διαθέτουμε υψηλή τεχνογνωσία και έχουμε καταφέρει να προχωρούμε σε πολύ αποδοτικές εξορύξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κονδύλης, σημειώνοντας πως ήδη η εταιρεία έχει διανείμει για τη χρήση του 2014 προμέρισμα 0,10 ευρώ ανά μετοχή και πως στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση θα αποφασιστεί το επιπλέον ποσό που θα δοθεί.

Ο κ. Κονδύλης επίσης αναφέρθηκε στη μεγάλη βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων του ομίλου που σημειώθηκε κατά τα τελευταία χρόνια και η οποία κυρίως οφείλεται:

• Στην πολιτική της εσωτερικής εξόρυξης στο ορυχείο του Βόλακα, με αποτέλεσμα η αποληψιμότητα του ορυκτού από το 20%-25% να ανεβεί στο 75%-80%, ενώ παράλληλα ο χρόνος της εξόρυξης έχει μειωθεί σημαντικά. Ήδη η εταιρεία έχει υποβάλει σχετικό αίτημα και για το ορυχείο που διαθέτει στη Θάσο.

• Στην έντονη βελτίωση της ρευστότητας, καθώς στο τέλος του 2014 η εισηγμένη διέθετε θετικό καθαρό ταμείο και είχε υπόλοιπο πελατών μόλις 6 εκατ. ευρώ (από 30 εκατ. το 2008).

• Στη συστηματική έμφαση που δόθηκε στον τομέα της ανάληψης projects σύνθετων κατασκευών, υλοποιώντας μεγάλα έργα στο εξωτερικό με συγκριτικά πλεονεκτήματα την τεχνογνωσία, την ποιότητα και την ταχύτητα.

Ανεβαίνει ο πήχης το 2015

Η Κυριακίδης Μάρμαρα προβλέπει για φέτος αύξηση πωλήσεων (τόσο σε όγκο, όσο κυρίως σε αξία, καθώς η υποχώρηση του ευρώ την ευνοεί σημαντικά) αλλά και κερδοφορίας (μεταξύ άλλων δεν αναμένεται να επαναληφθούν -τουλάχιστον στον ίδιο βαθμό- οι ζημίες μετοχικού χαρτοφυλακίου που επηρέασαν πέρυσι αρνητικά τα αποτελέσματα).

«Στόχος μας να σταθεροποιήσουμε από φέτος το EBITDA γύρω στα 25 εκατ. ευρώ, (από 20 εκατ. το 2014) ενώ παράλληλα έχουμε ενισχύσει το δίκτυο πωλήσεών μας το οποίο αναζητεί πελάτες σε ακόμη περισσότερες χώρες του εξωτερικού» σημείωσε ο κ. Κονδύλης, προσθέτοντας πως από φέτος άτομα της εταιρείας κοιτάνε -πέρα από τις «παραδοσιακές» αγορές της ΝΑ Ασίας, της Μέσης Ανατολής και των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ- και περιοχές όπως η Νότια Αμερική, οι ΗΠΑ, το Μεξικό, ενώ σταδιακά θα εξεταστεί και η Βόρεια Αφρική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v