Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καραμούζης: Η ανάπτυξη μόνη απάντηση στα προβλήματα

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι είμαστε μπροστά σε συμφωνία σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους δήλωσε ο Ν. Καραμούζης. Η Eurobank έχει υπερεπάρκεια ενεχύρων για να αντλήσει ρευστότητα από τον ELA. Οι καταθέσεις είναι ασφαλείς, τονίζει ο Φ. Καραβίας.

Καραμούζης: Η ανάπτυξη μόνη απάντηση στα προβλήματα

Την εκτίμησή τους ότι σύντομα θα αρθεί η αβεβαιότητα και θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους εξέφρασαν τα υψηλόβαθμα στελέχη της διοίκησης της Eurobank κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων.

«Οι τράπεζες επηρεάστηκαν από την αβεβαιότητα, ωστόσο οι πρόσφατες ανακοινώσεις κυρίως του πρωθυπουργού για την επίτευξη συμφωνίας, δίκαιης και επωφελούς, με τους εταίρους, θα ανοίξει τον δρόμο προς την ανάκαμψη της οικονομίας, την ανακούφιση της κοινωνίας αλλά και την ανάπτυξη των τραπεζών», τόνισε ο πρόεδρος της Eurobank Νικόλαος Καραμούζης και πρόσθεσε: «Με το τέλος της αβεβαιότητας είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας και οι τιμές των μετοχών θα αυξηθούν.

Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθεί 2-3 φορές και η αξία της περιουσίας του Δημοσίου. Η απάντηση στα προβλήματα είναι η ανάπτυξη μέσω της στήριξης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Η ανάπτυξη θα εξαλείψει φαινόμενα όπως η ανεργία, η φτώχεια αλλά και το μη διαχειρίσιμο λόγω μεγέθους χρέος. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι είμαστε μπροστά σε συμφωνία. Δεν υπάρχουν εναλλακτικές. Ο μόνος δρόμος είναι αυτό που περιέγραψε και με τις χθεσινές του δηλώσεις ο πρωθυπουργός».

Φωκίων Καραβίας: Επιβραδύνθηκαν οι εκροές καταθέσεων

Ερωτηθείς ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Φωκίων Καραβίας για την πορεία των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου, απάντησε ότι η τράπεζα προσπαθεί να υποστηρίξει τους πελάτες της μέσα σε ένα δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον. Παρ' όλα αυτά, όμως, η Eurobank δεν έχει διακόψει τις χρηματοδοτήσεις προς την αγορά. Αναφερόμενος στις καταθέσεις ο κ. Καραβίας υποστήριξε ότι τον Μάρτιο και τον Απρίλιο τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά καθώς υπήρξε σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού των εκροών.

Σχολιάζοντας τη νέα γενικά των κόκκινων δανείων που δημιουργήθηκε λόγω της αβεβαιότητας, τόνισε ότι ενώ το πρώτο δίμηνο του έτους ήταν δύσκολο, τα στοιχεία του Μαρτίου και του Απριλίου δείχνουν σημαντική πτώση του φαινομένου.

«Τόσο η τράπεζα όσο και οι θεσμικές αρχές όπως η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και η κυβέρνηση διασφαλίζουν τις καταθέσεις τόσο των ιδιωτών όσο και των νομικών προσώπων. Δεν διαβλέπουμε κίνδυνο για τις καταθέσεις. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποστηρίζει ενεργά τις ελληνικές τράπεζες σε ένα πραγματικά δύσκολο περιβάλλον. Η Eurobank έχει υπερεπάρκεια ενεχύρων για να αντλήσει ρευστότητα από τον ELA. Οι καταθέσεις είναι ασφαλείς και θα είναι και διαθέσιμες όποτε θέλουν οι πελάτες», τόνισε ο κ. Καραβίας.

Αύξηση θέσεων από Fairfax

Σε ερώτηση μετόχου για το πώς θα διαχειριστεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το 35% των μετοχών της Eurobank, τα στελέχη της τράπεζας απάντησαν ότι αυτό ανήκει στη διακριτική του ευχέρεια.

Σε ό,τι αφορά τη μετοχική σύνθεση, το ξένο fund Capital έχει μειώσει το ποσοστό του λίγο κάτω από το 5% (από 13% που είχε στην ΑΜΚ) και το Fairfax έχει αυξήσει τη θέση του στο 13% από 8%.

Τέλος, σημειώνεται ότι η γενική συνέλευση είχε απαρτία και μεταξύ των αποφάσεων ήταν η τοποθέτηση του νέου διοικητικού συμβουλίου στο οποίο για πρώτη φορά τοποθετήθηκαν ως μέλη τα υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας Θεόδωρος Καλαντώνης και Σταύρος Ιωάννου οι οποίοι αναλαμβάνουν αναπληρωτές διευθύνοντες σύμβουλοι.

Αναλυτικά οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης

Η Τράπεζα Eurobank Ergasias ανακοινώνει τα ακόλουθα:

Α. Στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας που συνεδρίασε στις 28 Απριλίου 2015, παρέστησαν μέτοχοι εκπροσωπούντες 5.568.447.921 μετοχές επί 9.499.809.184 μετοχών, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 58,62% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου με δικαίωμα ψήφου επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με το Νόμο 3864/2010, όπως ισχύει, στα ποσοστά απαρτίας και πλειοψηφίας της εν λόγω Γενικής Συνέλευσης, δεν συνυπολογίζονται 5.208.067.358 κοινές μετοχές της Τράπεζας που ανήκουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, όπως αναφέρονται στην από 6.4.2015 πρόσκληση, η Γενική Συνέλευση εξέλεξε ως νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τους κ.κ. Σταύρο Ιωάννου και Θεόδωρο Καλαντώνη, η θητεία των οποίων λήγει με τη θητεία των υπολοίπων μελών του δωδεκαμελούς, πλέον, Διοικητικού Συμβουλίου και συγκεκριμένα στις 27.6.2016, παρατεινόμενη μέχρι τη λήξη της προθεσμίας, εντός της οποίας θα συνέλθει η Τακτική Γενική Συνέλευση του έτους 2016.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για το εν λόγω θέμα είχαν ως εξής:

Αριθμός μετοχών για τις οποίες δόθηκαν έγκυρες ψήφοι: 5.513.454.951 (58,04% επί του μετοχικού κεφαλαίου με δικαίωμα ψήφου επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης), εκ των οποίων:
- Υπέρ: 5.010.947.788

- Κατά: 502.507.163

Αριθμός αποχών: 54.992.970

Β. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, σε συνεδρίασή του της 28ης Απριλίου 2015, αποφάσισε τη συγκρότησή του σε σώμα, το διορισμό Αναπληρωτών Διευθυνόντων Συμβούλων και τον καθορισμό εκτελεστικών και μη εκτελεστικών μελών, ως εξής:

1. Νικόλαος Β. Καραμούζης, Πρόεδρος, μη εκτελεστικό μέλος

2. Σπυρίδων Λ. Λορεντζιάδης, Αντιπρόεδρος, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος

3. Φωκίων X. Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος, εκτελεστικό μέλος

4. Σταύρος Ε. Ιωάννου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, εκτελεστικό μέλος

5. Θεόδωρος Α. Καλαντώνης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, εκτελεστικό μέλος

6. Jon Steven B.G. Haick, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος

7. Bradley Paul L. Martin, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος

8. Josh P. Seegopaul, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος

9. Wade Sebastian R.E. Burton, μη εκτελεστικό μέλος

10. Γεώργιος Κ. Χρυσικός, μη εκτελεστικό μέλος

11. Χριστίνα Γ. Ανδρέου, εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου σύμφωνα με το Ν. 3723/2008, μη εκτελεστικό μέλος

12. Kenneth Howard Prince – Wright, εκπρόσωπος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σύμφωνα με το Ν. 3864/2010, μη εκτελεστικό μέλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v