Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τελευταίο... αντίο για την Πετζετάκις

Κατά την εκδίκαση του αιτήματος πτώχευσης της εισηγμένης εταιρείας, η διοίκησή της απέσυρε το αίτημα για ένταξή της στις διατάξεις του άρθρου 106. Το περίεργο «ξεφόρτωμα» θυγατρικών και τα… μύρια παράπονα των μετόχων μειοψηφίας.

Τελευταίο... αντίο για την Πετζετάκις

Θέμα χρόνου φαίνεται να είναι (και) η τυπική πτώχευση της ΑΓ Πετζετάκις, καθώς:

Πρώτον, η σχετική αίτηση πτώχευσης συζητήθηκε στις δικαστικές αίθουσες την πρώτη Απριλίου του 2015 και η απόφαση αποτελεί πλέον θέμα χρόνου (πιθανόν κάποιων εβδομάδων, ή έστω λίγων μηνών).

Και δεύτερον, η διοίκηση της εισηγμένης απέσυρε από την εκδίκαση της υπόθεσης την αίτηση ένταξης της εταιρείας στις διατάξεις του άρθρου 106 που η ίδια είχε καταθέσει κατά το παρελθόν.

Εκτιμάται λοιπόν πως ο σύνδικος που θα αναλάβει τη διαχείριση της εισηγμένης εταιρείας και θα επιχειρήσει να ρευστοποιήσει τα περιουσιακά της στοιχεία (να δούμε αν επιβεβαιωθούν στο μέλλον, οι φήμες που θέλουν συγγενικό πρόσωπο της οικογένειας Πετζετάκι να προτίθεται να εκδηλώσει αγοραστικό ενδιαφέρον κατά τη διαδικασία του πλειστηριασμού) προκειμένου να εξοφληθούν κατά προτεραιότητα οι 250 εργαζόμενοι, οι οποίοι έχουν να πληρωθούν από... το 2010.

Αξιοσημείωτο πάντως είναι πως η Πετζετάκις εξακολουθεί να είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας (έστω και αν η διαπραγμάτευσή της έχει ανασταλεί από το 2011) και πως έχουν υποβληθεί σημαντικές καταγγελίες στην εποπτεύουσα αρχή.

Ενδεικτικό άλλωστε ήταν το δημοσίευμα του Euro2day.gr στις 26 Νοεμβρίου του 2014 με τίτλο «Καταγγελίες σοκ για την υπόθεση Πετζετάκι» στο οποίο περιγράφονται καταγγελίες ότι διά της πλαγίας οδού ρευστοποιήθηκαν θυγατρικές σε Γερμανία και Ισπανία, χωρίς να έχουν ενημερωθεί και εγκρίνει προηγουμένως ούτε οι μέτοχοι, αλλά ούτε και οι πιστωτές.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τμήμα εκείνου του δημοσιεύματος: «Η ελβετική Multie-Chemie (ποια άραγε να είναι η μετοχική της σύνθεση;) έχει αποκτήσει τον έλεγχο των θυγατρικών του ομίλου Πετζετάκις σε Γερμανία και Ισπανία! Σύμφωνα μάλιστα με τους καταγγέλλοντες, οι συναλλαγές αυτές όχι μόνο δεν αναφέρθηκαν στις τελευταίες δημοσιευθείσες λογιστικές καταστάσεις της εισηγμένης που αφορούσαν το εννεάμηνο του 2012 (σ' αυτές οι δύο θυγατρικές φέρονται πως κατέχονται κατά 100% από την εισηγμένη), αλλά επιπλέον ήταν παράνομες γιατί οι μετοχές ήταν ενεχυριοδανεισμένες υπέρ ομολογιακών δανείων(!)».

Σειρά ερωτημάτων ωστόσο είχαν τεθεί και κατά το παρελθόν από μετόχους μειοψηφίας για τη ΓΕΝΙΚΌΤΕΡΗ στάση των διοικήσεων και του βασικού μετόχου κατά το παρελθόν.

Μάλιστα, Ενδεικτικά και αναφέρουμε το δημοσίευμα του Euro2day.gr στις 2 Φεβρουαρίου του 2012 με τίτλο «Πετζετάκις: Θα φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο;».

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο πάλαι ποτέ ισχυρός πολυεθνικός όμιλος της χώρας που κυριαρχούσε σε θέματα τεχνογνωσίας στην παγκόσμια, οδεύει και προς την τυπική πτώχευση μετά από μπαράζ διοικητικών αστοχιών των διοικήσεών του κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Παράλληλα, σε πολύ μεγάλες απώλειες υποχρεώθηκαν και δεκάδες χιλιάδες μετόχων μειοψηφίας που άλλοτε επέλεξαν να τοποθετηθούν στον αδιαμφισβήτητο leader της αγοράς (ιδίως μετά και την εξαγορά των Πλαστικών Μακεδονίας κατά τη δεκαετία του 1990) και άλλοτε αγόρασαν μετοχές του πολυεθνικού κολοσσού που πίστευαν πως δεν θα μπορούσε σε καμιά περίπτωση να βάλει λουκέτο...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v