Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μινωικές Γραμμές: Κέρδη 2,4 εκατ. στο α΄ τρίμηνο

Κερδοφόρο α΄ τρίμηνο για πρώτη φορά από την είσοδό τους στο Χ.Α. εμφάνισαν οι Μινωικές Γραμμές, παρουσιάζοντας κέρδη μετά από φόρους ύψους 2,4 εκατ. ευρώ. Αύξηση των EBITDA κατά 5,4 εκατ. ευρώ. Στα 34,1 εκατ. ο τζίρος.

Μινωικές Γραμμές: Κέρδη 2,4 εκατ. στο α΄ τρίμηνο

Βελτίωση των οικονομικών της μεγεθών στο α΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης εμφάνισε η εταιρία Μινωικές Γραμμές, επιτυγχάνοντας μάλιστα για πρώτη φορά μετά την είσοδό της στο Χ.Α. κερδοφόρο α΄ τρίμηνο.

Ειδικότερα, οι ενοποιημένες πωλήσεις της εταιρίας ανήλθαν σε 34,1 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 2,8 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 7,1 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 5,4 εκατ., ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 2,4 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την εταιρία, ο κλάδος της επιβατηγού ναυτιλίας χαρακτηρίζεται από έντονη εποχικότητα με το α΄ τρίμηνο παραδοσιακά να εμφανίζει το χαμηλότερο επίπεδο κίνησης και εσόδων από τα άλλα τρίμηνα του έτους. Εντούτοις, η εταιρία για πρώτη φορά μετά την είσοδό της στο Χρηματιστήριο Αθηνών παρουσίασε κερδοφόρο α΄ τρίμηνο.

Στα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου 2015 περιλαμβάνονται χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα 0,8 εκατ. ευρώ έναντι 1,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους και συνολικές αποσβέσεις 3,9 εκατ. έναντι 3,8 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, κατά την 31η/3/2015, τα συνολικά ίδια κεφάλαια της εταιρίας σε ενοποιημένο επίπεδο ανέρχονταν σε 244,2 εκατ. ευρώ (2,28 ευρώ ανά μετοχή). Επίσης, ο τραπεζικός δανεισμός της διαμορφώθηκε σε 211,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν σε 14 εκατ. ευρώ.

Όπως σημειώνει η εταιρία, οι θετικές οικονομικές επιδόσεις όπως καταγράφηκαν στα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου, οφείλονται κυρίως στην αύξηση των εσόδων, στη μείωση του κόστους καυσίμων συνέπεια της πτώσης των διεθνών τιμών πετρελαίου και στη μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων. Επιπλέον, η εταιρία κατά την διάρκεια της εξαετούς ύφεσης έλαβε μια σειρά αποφάσεων με στόχο τον περιορισμό των εξόδων και την αποδοτικότερη εκμετάλλευση του στόλου της, γεγονός που συνέβαλε σημαντικά στην διαμόρφωση της καθαρής κερδοφορίας κατά το α΄ τρίμηνο του 2015.

Μεταφορικό έργο

Γραμμή Αγκώνα & Τεργέστη: Η εταιρία το α΄ τρίμηνο του 2015 δραστηριοποιήθηκε στη γραμμή της βόρειας Αδριατικής (Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Αγκώνα-Τεργέστη), ενισχύοντας περαιτέρω την θέση της επιτυγχάνοντας υψηλά μερίδια αγοράς σε μια πολύ ανταγωνιστική αγορά. Συγκεκριμένα, η εταιρία διακίνησε 53 χιλ. επιβάτες, 11 χιλ. Ι.Χ. αυτοκίνητα και 20 χιλ. φορτηγά οχήματα. Τα μερίδια αγοράς στην αγορά της Αγκώνα ανήλθαν σε 60,1% για τους επιβάτες, 58,4% για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα και 57,4% για τα φορτηγά αυτοκίνητα. Στο λιμάνι της Τεργέστης δεν δραστηριοποιείται άλλη εταιρία.

Ελληνική Ακτοπλοΐα (Γραμμή Κρήτης): Στη γραμμή «Ηράκλειο-Πειραιάς», η εταιρία διατήρησε την ισχυρή θέση που παραδοσιακά κατέχει στην αγορά αυτή. Το α΄ τρίμηνο του 2015, διακίνησε 136 χιλ. επιβάτες, 13 χιλ. Ι.Χ. αυτοκίνητα και 14 χιλ. φορτηγά αυτοκίνητα. Τα μερίδια αγοράς στην εν λόγω γραμμή ανήλθαν σε 68% για τους επιβάτες, 64,9% για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα και 46,6% για τα φορτηγά αυτοκίνητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v