Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Στα 8+4,4 δισ. το «μαξιλάρι» ρευστότητας

Στο β΄εξάμηνο του έτους αναμένεται να καταστεί κερδοφόρα η τράπεζα. Απώλεια καταθέσεων 5.9 δισ. το πρώτο τρίμηνο. Στα 29,9 δισ. η έκθεση στο ευρωσύστημα. Στα 54 εκατ. το κόστος της αυξημένης χρήσης του ELA.

Eurobank: Στα 8+4,4 δισ. το «μαξιλάρι» ρευστότητας

Οι συνθήκες στη χώρας παραμένουν απαιτητικές και κλειδί για την πορεία παραμένει η συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους τόνισε η διοίκηση της Eurobank, στην τηλεδιάσκεψη της με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του έτους.

Παράλληλα, επισήμανε ότι οι κίνδυνοι από περαιτέρω καθυστέρηση στη συμφωνία δεν μπορούν να υποβαθμιστούν, υπογραμμίζοντας ότι μια συμφωνία με τους εταίρους θα αποκαταστήσει τη σταθερότητα και την εμπιστοσύνη.

Ο στόχος για την κερδοφορία του Ομίλου, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, μετατίθεται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, με πιο πιθανό το τελευταίο τρίμηνο του 2015.

Τα βασικά σημεία της παρουσίασης είναι:

• Οι απώλειες στις καταθέσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2015 ήταν 5,9 δισ. ευρώ. Οι μήνες Μάρτιος – Απρίλιος ήταν καλύτεροι σε σχέση με το πρώτο δίμηνο τους έτους στο θέμα των εκροών. Το Μαΐο η κατάσταση είναι ακόμα καλύτερη. Η διοίκηση εκτίμησε ότι σημαντικό μέρος των εκροών μετά τη συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους θα επιστρέψει, καθώς οι τρέχουσες εκροές κατευθύνονται σε αμοιβαία κεφάλαια εντός της χώρας και όχι στο εξωτερικό, σε αντίθεση με ότι συνέβη το 2012.

• Η έκθεση της τράπεζας έναντι του Ευρωσυστήματος είναι στα 29,9 δισ. ευρώ στο τέλος Απριλίου. Στο τέλος Απριλίου το μαξιλάρι (buffer) ρευστότητας για εχέγγυα στην ΕΚΤ ήταν 8 δισ. ευρώ και 4,4 δισ. ευρώ από τις ελληνικές και τις διεθνείς δραστηριότητες της τράπεζας, κυρίως από τις δραστηριότητες της Βουλγαρίας και της Κύπρου. To haircut που επιβάλλει η ΕΚΤ είναι στο 25% περίπου επί της ονομαστικής αξίας των εχέγγυων.

Σύμφωνα με εσωτερικούς υπολογισμούς της τράπεζας, μια αύξηση της τάξεως του 10% στο haircut που επιβάλλει η ΕΚΤ, θα μείωνε δυνητικά την αξία των εχέγγυων κατά 2,5 δισ. ευρώ περίπου.

• Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Fully loaded Basel III CET11 (FLB3) λαμβάνοντας υπόψη τις προνομιούχες μετοχές διαμορφώθηκε στο 12,6% και στο 10,2% αν οι προνομιούχες μετοχές δεν ληφθούν υπόψη.

• Το κόστος της αυξημένης χρήσης του ELA στο μείγμα χρηματοδότησης στοίχισε στην τράπεζα στο πρώτο τρίμηνο του 2015, 54 εκατ. ευρώ.

• Μια αλλαγή στους όρους DTC/DTA δεν θα χρήζει άμεσης εξυπηρέτησης από την τράπεζα και η τράπεζα δεν έχει γνώση για κάποια αλλαγή από την ΕΚΤ.

• Αναφορικά με το πλάνο αναδιάρθρωσης της τράπεζας και τις υποχρεώσεις για πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, αναμένεται να πωληθεί ως 80% στη Eurolife φέτος όμως συνολικά οι πωλήσεις θα εξαρτηθούν από το μακροοικονομικό περιβάλλον της χώρας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v