Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόταση Κόκκαλη σε Βαρουφάκη για εθνική Λοταρία

Σχέδιο για ετήσια έσοδα 500-600 εκατ. ευρώ μέσω της δημιουργίας εθνικής Λοταρίας πρότεινε στον υπουργό Οικονομικών ο πρόεδρος της Intralot. Αιχμές στο ΤΑΙΠΕΔ για τις ιδιωτικοποιήσεις. Παραδέχτηκε συζητήσεις με GTECH-Scientific Games.

Πρόταση Κόκκαλη σε Βαρουφάκη για εθνική Λοταρία

Πρόταση για την ίδρυση εθνικής Λοταρίας κατέθεσε στις 15 Μαΐου στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ο πρόεδρος της Intralot Σωκράτης Κόκκαλης.

Ο κ. Κόκκαλης, κατά τη διάρκεια ομιλίας στη Γ.Σ. της Intralοt παρουσίασε αναλυτικά την πρόταση με αιχμές για τη διαδικασία πώλησης του ΟΠΑΠ.

Στην πρόταση αναφέρεται πως είτε τo δημόσιο θα έχει το 100%, είτε θα συνεργαστεί με ιδιώτες. Σε κάθε περίπτωση η διαχείριση της νέας λοταρίας θα γίνει από εξειδικευμένη εταιρεία που θα επιλεγεί από διεθνή διαγωνισμό.

Ο κ. Κόκκαλης υποστήριξε πως μέσω της νέας λοταρίας το δημόσιο μπορεί να εξασφαλίσει 500 - 600 εκατ. ευρώ ετησίως. Ο ίδιος υποστήριξε πως οι προβλέψεις της κυβέρνησης για έσοδα από την αδειοδότηση εταιρειών διαδικτυακού στοιχήματος ήταν πρόχειρες και δεν θα επιβεβαιωθούν. 

Ο πρόεδρος της Intralοt σημείωσε πως μόνο στην Ελλάδα υπάρχει ιδιωτικό μονοπώλιο στα τυχερά παιχνίδια. Μάλιστα είπε πως η πρόταση προς τον Γ. Βαρουφάκη προβλέπει πως αν αντιδράσει ο ΟΠΑΠ, τα δικαστικά έξοδα θα καλυφθούν από την εταιρεία διαχείρισης της κρατικής λοταρίας.

Προϋπόθεση για τη δημιουργία της νέας εθνικής λοταρίας, σύμφωνα με τον Σωκράτη Κόκκαλη, είναι η αναδιοργάνωση της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) η οποία μέχρι σήμερα "λειτουργούσε με νομικίστικα κριτήρια και εξυπηρετούσε κατά 100% τα συμφέροντα του ΟΠΑΠ". 

Οταν ρωτήθηκε για τους λόγους για τους οποίους ανοίγει μέτωπο με τον ΟΠΑΠ, με τον οποίο συνεργάζεται η Intralot, ο Σωκράτης Κόκκαλης απάντησε πως πρόκειται καθαρά για επιχειρηματική κίνηση ("no hard feelings"). Ο ίδιος είπε πως στο παρελθόν κάποιοι από τους μετόχους του ΟΠΑΠ "δεν ήταν ευγενικοί". "Σήμερα μπορεί να υπάρχει διαμάχη, αύριο να συνεργαζόμαστε", ξεκαθάρισε.

Με βαρύτατους χαρακτηρισμούς επιτέθηκε ο κ. Κόκκαλης και στο ΤΑΙΠΕΔ για το σύνολο των ιδιωτικοποιήσεων. Είπε πως στους περισσότερους διαγωνισμούς εμφανίστηκε μόνο ένας υποψήφιος και μάλιστα σε μια περίοδο όπου έχουν καταποντιστεί οι αξίες των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων. Νωρίτερα είχε υποστηρίξει πως "είναι βέβαιο ότι η λιτότητα δεν αποτελεί λύση για την έξοδο από την κρίση. Το μόνο που μπορεί να μας βγάλει από την κρίση είναι η ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας".

Παραδέχθηκε επίσης πως υπήρξαν συζητήσεις συνεργασίας με GTECH και Scientific Games που δεν απέδωσαν. Δεν ξεκαθάρισε αν επρόκειτο για συζητήσεις που αφορούσαν μετοχική συνεργασία ή εμπορικές συμφωνίες. 

Ο πρόεδρος της Intralot υποστήριξε πως οι κύριοι διεθνείς ανταγωνιστές τους έχουν σημαντικό μερίδιο στις αγορές από τις οποίες προέρχονται. Ανέφερε πως η GTECH ελέγχει το 100% της ιταλικής αγοράς και το 26,1% της αγοράς των ΗΠΑ, ενώ η Scientific Games το 59,9% της αμερικανικής αγοράς στους τομείς όπου δραστηριοποιείται και η Intralot μόλις το 2,8% της ελληνικής αγοράς. 

Για τις ζημιές που παρουσιάζει η Intralot ο κ. Κόκκαλης τόνισε πως η διοίκηση προτίμησε να μη μοιράζει μερίσματα και να συνεχίσει τη διεθνή επέκταση. Οπως είπε, "η διεθνής επέκταση μας στοίχισε ακριβά", αλλά θα αποδώσει τα επόμενα χρόνια. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αντώνης Κεραστάρης είπε πως σήμερα διαθέτει 78 συμβόλαια με ανεκτέλεστο υπόλοιπο περί τα 15,9 δισ. ευρώ μέχρι το 2024. 

Σχετικά με το αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας ο κ. Κόκκαλης στη τοποθέτησή του σημείωσε: "Μόνον η ανάπτυξη και η παραγωγή εθνικού προϊόντος μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση. H Intralot αποτελεί ένα απόλυτα πετυχημένο μοντέλο αυτού του είδους της ζητούμενης οικονομικής ανάπτυξης."

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης παρουσιάστηκε και η νέα στρατηγική ανάπτυξης της Intralot από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου, κ. Αντώνιο Κεραστάρη: "Η νέα στρατηγική δίνει έμφαση στην περαιτέρω ενίσχυση του χαρτοφυλακίου των προϊόντων και υπηρεσιών της εταιρείας, τοποθετώντας στο επίκεντρο των ενεργειών μας τον πελάτη. Όσον αφορά στη λειτουργία των έργων μας, θα επιδιώξουμε τη βελτιστοποίησή τους δίνοντας έμφαση σε έργα Β2C, ενισχύοντας τη διοίκηση των θυγατρικών, επεκτείνοντας υφιστάμενα συμβόλαια, αλλά και μέσω επιλεκτικής επέκτασης σε νέες περιοχές", ενώ πρόσθεσε ότι "η τεχνολογία θα αποτελέσει το μέσο για την επίτευξη των εταιρικών στρατηγικών στόχων της Intralot."

"Σταθερά προσηλωμένοι στις αξίες που έχουν αναδείξει την Intralot σε ηγέτιδα δύναμη του κλάδου των τυχερών παιχνιδιών, η νέα στρατηγική της Intralot θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην επιτυχημένη πορεία της εταιρείας προς όφελος των πελατών της, των εργαζομένων και των μετόχων της", δήλωσε ο κ. Κεραστάρης κλείνοντας την ομιλία του.

To 2014 o ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου Intralot αυξήθηκε κατά 20,4% σε σύγκριση με το 2013, φτάνοντας τα €1.853,2 εκατ. από €1.539,4, αυξημένος κατά €313,7 εκατ. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα €175,4 εκατ. Οι Λειτουργικές Ταμειακές Ροές ανήλθαν στα €95,4 εκατ. το 12μηνο του 2014, σημειώνοντας αύξηση 17,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (€81,3 εκατ.).

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v