Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλαστικά Θράκης: Μπαράζ επενδύσεων με άξονα την Ξάνθη

Ο εισηγμένος όμιλος προχωρά σε αναπτυξιακή πολιτική με ταυτόχρονο στόχο την τόνωση της κερδοφορίας και τη διατήρηση της ρευστότητας σε σαφώς ικανοποιητικά επίπεδα. Τι δηλώνει το management της εταιρείας.

Πλαστικά Θράκης: Μπαράζ επενδύσεων με άξονα την Ξάνθη

Σε επενδύσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ προτίθενται να προχωρήσουν φέτος τα Πλαστικά Θράκης, με στόχο την οργανική αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας σε τομείς όπου υπάρχει ζήτηση, την άνοδο της κερδοφορίας και τη διατήρηση της ρευστότητας σε ικανοποιητικά επίπεδα (ο δείκτης του καθαρού χρέους προς το EBITDA να υπολείπεται του 2).

«Την περίοδο 2009-2014 προτεραιότητά μας ήταν η ασφάλεια και μεταξύ άλλων δημιουργήσαμε έναν ισολογισμό-φρούριο. Σήμερα ωστόσο βλέπουμε μπροστά μας δυνατότητες κερδοφόρας ανάπτυξης». Αυτά δήλωσε κατά τη χθεσινή παρουσίαση της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών το υψηλόβαθμο στέλεχος του ομίλου Βασίλης Ζαϊρόπουλος, συμπληρώνοντας μεταξύ άλλων ότι:

• Το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων θα γίνει στην Ελλάδα (στη μονάδα της Ξάνθης), οπότε να αυξηθεί το ποσοστό της παραγωγής του ομίλου που υλοποιείται στη χώρα μας από το 52% που είναι σήμερα (στο εξωτερικό κατευθύνεται το 83% των πωλήσεων).

• Οι επενδύσεις αυτές θα αυξήσουν την παραγωγική δυναμικότητα κατά περίπου 15.000 τόνους (περίπου 15%).

• Στόχος των επενδύσεων πέρα από την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας είναι η μείωση του κόστους παραγωγής, η συνέχιση της στροφής της παραγωγικής γκάμας σε προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, η ανάπτυξη νέων προϊόντων, η επέκταση της παραγωγικής διαδικασίας προς τα εμπρός και η είσοδος σε καταναλωτικά προϊόντα που θα είναι επώνυμα και θα διατίθενται στις μεγάλες αλυσίδες λιανικής (super market).

Από την πλευρά του, ο οικονομικός διευθυντής των Πλαστικών Θράκης Δημήτρης Μαλάμος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ανοδική πορεία των αποτελεσμάτων του πρώτου φετινού τριμήνου (αύξηση πωλήσεων 6,6% στα 66,5 εκατ., άνοδος EBITDA 69,3% στα 7,84 εκατ. και τόνωση των καθαρών κερδών κατά 160% στα 2,68 εκατ. ευρώ), η οποία προήλθε κυρίως από τους εξής παράγοντες: α) Αύξηση όγκου πωλήσεων, που υποβοηθήθηκε και από την εξέλιξη στη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ, β) Συνέχιση της βελτίωσης του προϊοντικού μίγματος και γ) Χαμηλότερες τιμές πρώτης ύλης (πολυπροπυλένιο).

Σύμφωνα με τον κ. Μαλάμο, η τιμή της πρώτης ύλης παρουσιάζει ανάκαμψη το δεύτερο φετινό τρίμηνο και συνήθως ο συγκεκριμένος παράγοντας εξομαλύνεται σε επίπεδο έτους.

Τέλος, τα στελέχη της εισηγμένης αναφέρθηκαν και στην επέκταση στο χώρο της αγροτικής παραγωγής (ντομάτες, αγγούρια) με τη μέθοδο της γεωθερμίας, η οποία έχει ξεκινήσει και ως στόχο έχει την επίτευξη κύκλου εργασιών ύψους 5-6 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας. Επί του παρόντος πάντως, η συγκεκριμένη δραστηριότητα αποτελεί χαμηλό ποσοστό επί των εργασιών του ομίλου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v