Τον Γιάννη Τόλιο συνάντησε το προεδρείο του ΣΕΒΚ

Κατά την συνάντηση υπόμνημα με τις θέσεις και προτάσεις των φορέων του κλάδου. Σε καλό κλίμα οι συζητήσεις.

Τον Γιάννη Τόλιο συνάντησε το προεδρείο του ΣΕΒΚ

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών κ. Ελευθέριος Κούρταλης, συνοδευόμενος από μέλη του ΔΣ, κ. Ευρ. Δοντά κα Αν. Βαρβαρέσου, κα Μουζάκη, κ. Β. Πολύχρονο, κ. Π. Φρέντζο & κ. Ν. Κατράδη συνάντησαν την Τρίτη 19.5.2015 τον Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας κ. Γιάννη Τόλιο, προκειμένου να τον ενημερώσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο παραδοσιακά παραγωγικός και εξαγωγικός κλάδος της ελληνικής Κλωστοϋφαντουργίας, ο οποίος παράγει εθνικό πλούτο, απασχολεί χιλιάδες εργαζομένους και κατέχει ακόμη και σήμερα το 20-25% των όλων βιομηχανικών εξαγωγών της χώρας.

Κατά την συνάντηση του επέδωσαν εμπεριστατωμένο υπόμνημα με τις θέσεις και προτάσεις των φορέων του κλάδου, οι οποίοι επισημαίνουν τις δυσμενείς συνέπειες που υφίστανται οι επιχειρήσεις του κλάδου από:

1. Το δυσβάσταχτο πλέον ενεργειακό κόστος για τον ενεργοβόρο κλάδο της κλωστ/ργίας που πλήττει καίρια την ανταγωνιστικότητά του

2. Τη μηδενική ρευστότητα από τις Τράπεζες

3. Τη μη επιστροφή του ΦΠΑ σε ένα κλάδο που εξάγει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του.

4. Τις υψηλές ασφαλιστικές & εργοδοτικές εισφορές που φτάνουν μέχρι 52% σε σχέση με λοιπές χώρες της Ε.Ε. και βασικές ανταγωνίστριες του κλάδου.

5. Τις συχνές αλλαγές των φορολογικών νόμων

6. Τις διάφορες φορολογικές επιβαρύνσεις & υπέρ τρίτων φόρους που δημιουργούν ένα αρνητικό φορολογικό περιβάλλον για περαιτέρω ανάπτυξη.

7. Την απουσία ελέγχων των ποιοτικών προδιαγραφών για τις εισαγωγές κλωστοϋφαντουργιών προϊόντων από τρίτες χώρες.

8. Τη μη ενεργοποίηση του συστήματος Κρατικών Προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα (εδώ και 4 χρόνια είναι ανενεργές λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, ενώ κλωστ/κά είδη που αφορούν προμήθειες του Δημοσίου εισάγονται στη χώρα μας από την Τουρκία και χώρες του Τρίτου Κόσμου).

Επισημαίνοντας, τέλος, τη δυνατότητα συμβολής του κλάδου στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αφού μόνο η παραγωγική οικονομία είναι η λύση για την έξοδό μας από την κρίση, τόνισαν την ανάγκη να προχωρήσει η Κυβέρνηση σε μέτρα που θα εμποδίσουν να αφανιστεί ο μεγάλος αυτός παραδοσιακός εξαγωγικός & εργατοβόρος κλάδος της χώρας.

Η συνάντηση έγινε σε κλίμα πολύ θετικό, εποικοδομητικό, και με πνεύμα κατανόησης από τον κ. Τόλιο, των προβλημάτων και των θέσεων που έθεσαν οι φορείς του κλάδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v