Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βωβός: Τι λέει η διοίκηση για τη συμφωνία με τους πιστωτές

Αποφεύγει τη χρεοκοπία η τεχνική εταιρία, ενώ ικανοποιείται και σημαντικό μέρος των απαιτήσεων από τρίτους. Ποια ακίνητα χάνει από τον έλεγχό του ο όμιλος. Τι προβλέπει το σχέδιο εξυγίανσης. Τι λέει η διοίκηση για την επόμενη μέρα.

Βωβός: Τι λέει η διοίκηση για τη συμφωνία με τους πιστωτές

Επιβεβαίωσε η διοίκηση της "Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική" την έγκριση των συμφωνιών εξυγίανσης της εταιρίας, καθώς και της θυγατρικής της «ΜΠΑΜΠΗΣ ΒΩΒΟΣ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε.», οι οποίες συνήφθησαν μεταξύ αυτών και της εκ του νόμου προβλεπόμενης πλειοψηφίας των πιστωτών τους, από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας κ. Χαράλαμπος Βωβός σχολίασε: «Οι αποφάσεις του αρμόδιου Δικαστηρίου επιβεβαιώνουν τις πολυετείς προσπάθειες και τον αγώνα διοίκησης και εργαζομένων, με στόχο την εξυγίανση του Ομίλου, μέσω της αποκατάστασης παθογενειών και του εξορθολογισμού πολιτικών και στρατηγικών ανάπτυξης, ενέργειες οι οποίες θα εξασφαλίσουν τη συνέχιση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του Ομίλου και θα οδηγήσουν πάλι την Εταιρία – εφ' όσον αποκατασταθεί και η οικονομική αβεβαιότητα στη χώρα – σε κερδοφορία.

Θα ήθελα τέλος να μεταφέρω στους χιλιάδες ενεργούς επενδυτές μας, ότι, σε συνεργασία με τις αρχές του Χρηματιστηρίου θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ούτως ώστε – μετά από τρία χρόνια που η μετοχή της Εταιρίας τελεί σε καθεστώς «προσωρινής αναστολής», με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η διαχείριση των επενδύσεων τους, ιδιαίτερα σε αυτή τη δεινή οικονομικά περίοδο – να αποκατασταθεί η εύρυθμη διαπραγμάτευση της μετοχής το συντομότερο δυνατόν.»

Οπως μετέδωσε νωρίτερα το Euro2day.gr:

Σαφή οφέλη για τις τράπεζες, τους εργαζομένους (κυρίως τους πρώην) και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και προσδοκίες για τη διοίκηση και τους μετόχους της Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική (ΜΒΔΤ) φέρνουν οι δύο αποφάσεις του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με τις οποίες εγκρίνεται το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρίας ακινήτων, οι υποχρεώσεις της οποίας άγγιζαν τα 700 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2014.

Τραπεζικές πηγές δηλώνουν ικανοποιημένες από την απόφαση για αναδιάρθρωση του δανεισμού και επισημαίνουν πως προχώρησε με δική τους πρωτοβουλία. Εξάλλου οι δύο σημαντικότεροι πιστωτές, η Alpha Bank ΑΛΦΑ -0,92% και η Τράπεζα Πειραιώς, αποκτούν τον έλεγχο του ημιτελούς εμπορικού κέντρου στο Βοτανικό, καθώς και σειράς άλλων ακινήτων της πάλαι ποτέ κραταίας εταιρίας που ίδρυσε ο Μπάμπης Βωβός.

Επίσης η εταιρία δεν χρεοκοπεί με αποτέλεσμα, με τη δικαστική απόφαση, να ικανοποιείται σημαντικότατο μέρος των πιστωτών της. Στην απόφαση αναφέρεται ότι «με την επικύρωση της συμφωνίας, πέραν των διαγραφών, οι οποίες αφορούν σε απαιτήσεις 288,8 εκατ. ευρώ, ικανοποιούνται απαιτήσεις 315,6 εκατ. ευρώ, ποσοστό άνω του 50% των απαιτήσεων που βαρύνουν τη Βωβός».

Από την άλλη πλευρά, το επιχειρηματικό σχέδιο το οποίο παρουσίασε η εταιρία και εγκρίθηκε δείχνει πως μέχρι το 2020 θα παραμείνει ζημιογόνος (εκείνη τη χρονιά θα εμφανίσει κέρδη από μεταφορά συντελεστή δόμησης), με πενιχρά έσοδα (περί τα 400.000 ευρώ ετησίως με βάση τις παραδοχές του επιχειρησιακού σχεδίου) αφού χάνει τον έλεγχο του μεγαλύτερου τμήματος των ακινήτων της. Το 2014 η εταιρία παρουσίασε έσοδα 3,75 εκατ. ευρώ (όλα από ενοίκια καθώς η κατασκευαστική δραστηριότητα ήταν σχεδόν μηδενική) και ζημίες 26,7 εκατ. ευρώ.

Το επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει πως εντός του 2015 μεταβιβάζεται στις Αlpha Bank και Πειραιώς το υπό ανέγερση εμπορικό κέντρο στο Βοτανικό, μέσω απόσχισης κλάδου, έναντι συνολικού τιμήματος 120 εκατ. ευρώ (με διαγραφή δανείων 96,2 εκατ. ευρώ και απόκτηση του 100% των μετοχών της θυγατρικής στην οποία εισφέρεται το εμπορικό κέντρο έναντι 23,8 εκατ. ευρώ).

Εντός του έτους μεταβιβάζονται, επίσης, στην Αlpha Bank (ή σε εταιρία που θα υποδείξει) οι υπό ανέγερση κατοικίες στη Νέα Ερυθραία έναντι τιμήματος 8,84 εκατ. ευρώ, με τη ΜΒΔΤ να έχει πενταετές δικαίωμα επαναγοράς. Μεταβιβάζεται, επίσης εντός του έτους, το δικαίωμα υψούν στο οικόπεδο επί της Λεωφόρου Κηφισίας 95 - 97 έναντι 1,2 εκατ. ευρώ (θα προστεθούν όροφοι σε κτίριο με τα έσοδα να πηγαίνουν στην Alpha Bank). Πωλείται, επίσης, ακίνητο στη Λαυρεωτική, επί του οποίου σχεδιαζόταν η κατασκευή πολυτελών κατοικιών, ενώ μετοχοποιούνται οφειλές για να μειωθούν περαιτέρω οι υποχρεώσεις.

Για το 2016 δρομολογείται, πάντα με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο που εγκρίθηκε, η πώληση του ακινήτου στο Γαλατά Τροιζηνίας έναντι 17 εκατ. ευρώ (η εύλογη αξία έχει αποτιμηθεί στα 18,6 εκατ. ευρώ) προκειμένου να αποπληρωθούν δάνεια 8 εκατ. ευρώ από Εθνική και Eurobank.

Ο εναπομένων δανεισμός από τις δύο τράπεζες κεφαλαιοποιείται ή διαγράφεται. Εντός της τρέχουσας χρήσης, οι καταγγελθείσες συμβάσεις leasing, συνολικού ύψους 121,2 εκατ. ευρώ, διαγράφονται και μεταφέρονται σε ειδικό αποθεματικό στα ίδια κεφάλαια της εταιρίας.

Από τη χρήση 2018 μέχρι και το 2020 έχει προβλεφθεί η αξιοποίηση ακινήτων με τη μέθοδο της μεταφοράς συντελεστή δόμησης μέσω των οποίων εκτιμάται πως η ΜΒΔΤ μπορεί να έχει έσοδα περί τα 17,4 εκατ. ευρώ συνολικά. Για την ίδια περίοδο έχει προβλεφθεί η δυνατότητα επαναγοράς των κατοικιών στη Νέα Ερυθραία, που αν συμβεί θα φέρει ετήσιο κέρδος περί το 1 εκατ. ευρώ στην εταιρία (δηλαδή 3 εκατ. ευρώ την περίοδο 2018 - 2020).

Για το 2018 προβλέπεται και η πώληση ημιτελούς ακινήτου στο Μαρούσι (Λεωφ. Κηφισίας 109 και Σίνα - Κτίριο Β) έναντι 5,6 εκατ. ευρώ, και άλλου ακινήτου (Κηφισίας 338) έναντι 1,26 εκατ. ευρώ. Τέλος, έσοδα θα έχει η εταιρία και από την εκμίσθωση τμήματος (500) των 916 θέσεων στάθμευσης που ελέγχει, με το ετήσιο έσοδο στα 300.000 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v