Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Αισιοδοξία για συμφωνία στην τηλεδιάσκεψη

Οι ερωτήσεις των ξένων αναλυτών επικεντρώθηκαν κυρίως στις εκροές καταθέσεων και στην αντοχή του τραπεζικού συστήματος όσον αφορά την ρευστότητα. Στελέχη του ομίλου εξέφρασαν αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας και άρση αβεβαιότητας.

Πειραιώς: Αισιοδοξία για συμφωνία στην τηλεδιάσκεψη

Την ελπίδα τους ότι τις επόμενες ημέρες θα βγει «λευκός καπνός» από τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές εξέφρασαν τα υψηλόβαθμα στελέχη του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς κλείνοντας την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου στους αναλυτές.

Οι ερωτήσεις των ξένων αναλυτών επικεντρώθηκαν κυρίως στις εκροές καταθέσεων και στην αντοχή του τραπεζικού συστήματος όσον αφορά την ρευστότητα. Για τις καταθέσεις, τα στελέχη της τράπεζας, επιβεβαίωσαν ότι τις τελευταίες δύο ημέρες υπήρξε αύξηση των εκροών λόγω της φημολογίας για τα των περιορισμό κεφαλαίων. Εκτίμησαν πως αν υπάρξει συμφωνία και η ελληνική οικονομία βρεθεί εκ νέου σε σταθερό έδαφος τότε το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων, που έχει μείνει στην Ελλάδα, θα επιστρέψει στο τραπεζικό σύστημα.

Στο σημείο αυτό ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Άνθιμος Θωμόπουλος τόνισε ότι «εφόσον ληφθούν οι σωστές πολιτικές σε φορολογικό επίπεδο και σε συνεργασία με τις τράπεζες δύναται να επιστρέψουν στην Ελλάδα σε μεσοπρόθεσμη βάση καταθέσεις δισεκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες βρίσκονται σε φορολογικούς παραδείσους και στις τράπεζες τους εξωτερικού».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο αλλαγών στον αναβαλλόμενο φόρο, τα στελέχη της τράπεζας επισήμαναν ότι στις συζητήσεις με τις αρμόδιες εποπτικές αρχές δεν υπάρχουν ενδείξεις για αλλαγές.

Απαντώντας στις φήμες περί Grexit τόνισαν ότι δεν αποτελεί επιλογή της χώρας.

Για τις διαγραφές δανείων όσων δανειοληπτών πληρούν τα κριτήρια του νόμου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης είπαν ότι αποτελεί κοινή λογική και πρέπει να γίνει.

Στο μέτωπο της διαχείρισης των προβληματικών επιχειρηματικών δανείων είπαν ότι η τράπεζα έχει κάνει σημαντική δουλεία σε τομείς όπως οι ιχθυοκαλλιέργειες κ.α ενώ υπογράμμισαν πως η ενεργή αντιμετώπιση απαιτεί «νέο, φρέσκο χρήμα από ξένους επενδυτές», κάτι που δεν συμβαίνει τους τελευταίους 5 μήνες.

Για τις νέες επισφάλειες τόνισαν ότι είναι διαχειρίσιμες.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν θα υπάρξει αύξηση της περιμέτρου των ενεχύρων που καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες στο ELA απάντησαν ότι προς το παρόν δεν γνωρίζουν κάτι τέτοιο. Τέλος, εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι θα υπάρξει συμφωνία. «Η αίσθηση στην Αθήνα είναι ότι βρισκόμαστε σε θετικό δρόμο», είπαν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v