Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Πτώση 31,5% στα καθαρά κέρδη α' τριμήνου

Μειωμένα κατά 25,6 εκατ. ευρώ ήταν τα καθαρά κέρδη της ΔΕΗ το α' τρίμηνο του έτους, χαμηλότερα των προβλέψεων των αναλυτών. Βελτίωση στα EBITDA και στον κύκλο εργασιών που διαμορφώθηκε σε 1,548 δισ. ή 4% υψηλότερα.

ΔΕΗ: Πτώση 31,5% στα καθαρά κέρδη α τριμήνου

Σημαντική πτώση κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη της ΔΕΗ το α' τρίμηνο, καθώς υποχώρησαν στα 55,7 εκατ. ευρώ από 81,3 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι τα κέρδη μετά από φόρους της Επιχείρησης θα υποχωρούσαν στα 62,9 εκατ. ευρώ. 

Τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 4,5 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 313,9 εκατ., από 309,4 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 4% στο 1,548 δισ. από 1,488 δισ. πέρυσι.

Όπως αναφέρει η ΔEΗ στην ανακοίνωσή της, η αύξηση των κερδών προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων το α΄ τρίμηνο του 2015 έναντι του α΄ τριμήνου του 2014 είναι μεγαλύτερη, αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι στα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου 2014 περιλαμβάνεται εφάπαξ θετική επίπτωση ύψους € 23,2 εκατ. από την αναδρομική εφαρμογή της έκπτωσης στην τιμή του φυσικού αερίου για το δεύτερο εξάμηνο του 2013.

Επιπλέον, στο ΕΒΙΤDA του α΄ τριμήνου 2014 περιλαμβάνεται και μία θετική επίπτωση από την ανάκτηση, μετά από απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ποσού ύψους € 17,4 εκατ. ως κρατική ενίσχυση προς την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. για το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο 2007 έως τον Μάρτιο 2008. Επιπρόσθετα, για τον ίδιο λόγο, τα προ φόρων κέρδη του α΄ τριμήνου 2014 ήταν αυξημένα κατά € 3,9 εκατ. που αντιστοιχούσαν στους αναλογούντες πιστωτικούς τόκους. Η τελευταία αυτή θετική επίπτωση αντιστράφηκε στο γ΄ τρίμηνο του 2014 σε συνέχεια της ακύρωσης από το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης της σχετικής Απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ΔEΗ άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης του Γενικού Δικαστηρίου.

Αυξημένες οι προβλέψεις

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔEΗ, οι συνολικές προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις πελατών, εκκρεμοδικίες και βραδέως κινούμενα υλικά διαμορφώθηκαν σε € 192,2 εκατ. το α΄ τρίμηνο 2015 έναντι € 147,9 εκατ. το α΄ τρίμηνο 2014, αύξηση κατά € 44,3 εκατ. (30%). Οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις αυξήθηκαν κατά € 29 εκατ., κυρίως λόγω των αυξημένων προβλέψεων για πελάτες Χαμηλής Τάσης κατά € 20 εκατ. περίπου.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα της περιόδου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε., Εμμανουήλ Παναγιωτάκης δήλωσε:

«Το α΄ τρίμηνο του 2015 τα έσοδα του Ομίλου ΔEΗ ενισχύθηκαν κατά 4% και διαμορφώθηκαν σε € 1.549 εκατ. λόγω της αυξημένης ζήτησης στις περισσότερες κατηγορίες των πελατών μας. Η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) χωρίς τις εφάπαξ επιπτώσεις, παρουσιάζει βελτίωση κατά € 45 εκατ., εκ των οποίων τα € 18 εκατ. οφείλονται στην περαιτέρω μείωση των δαπανών της μισθοδοσίας και των ελεγχόμενων δαπανών. Σημειώνεται ότι, στο διάστημα 2009-2014, η συνολική μισθοδοσία είχε ήδη μειωθεί κατά € 700 εκατ. περίπου σε ετήσια βάση, εξοικονομώντας για την περίοδο αυτή € 2,8 δισ. Στα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου θετικά επίσης συνέβαλαν οι ιδιαίτερα ευνοϊκές υδρολογικές συνθήκες και η πτώση της τιμής του πετρελαίου. Αντίθετα, αρνητική επίδραση είχε η αύξηση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις πελατών σε € 187 εκατ. από € 158 εκατ. το α΄ τρίμηνο του 2014.

Το σημαντικά μεγαλύτερο μέρος της εξοικονόμησης δαπανών από τη μείωση της μισθοδοσίας και των ελεγχόμενων δαπανών εξανεμίστηκε από ρυθμιστικές παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα ο Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους, τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος και λοιπές στρεβλώσεις της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες δεν συνάδουν με τη λειτουργία μιας υγιούς ελεύθερης αγοράς. Υπογραμμίζουμε ότι αν η ανωτέρω εξοικονόμηση είχε πρωτίστως περάσει στην κατανάλωση, μειώνοντας ανάλογα την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, οι επιπτώσεις στη χειμαζόμενη οικονομία θα ήταν εξαιρετικά ευεργετικές και αφετέρου ο βαθμός εισπραξιμότητας για τη ΔEΗ θα ήταν σημαντικά μεγαλύτερος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αύξηση των προβλέψεων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών συνέβαλε επίσης η θεαματική αύξηση του τέλους ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) το 2014, η οποία σε ό,τι αφορά το βαθμό εισπραξιμότητας της ΔΕΗ τείνει να έχει τις ίδιες επιπτώσεις με το παλιό συνεισπραττόμενο από τη ΔEΗ ΕΕΤΗΔΕ/EETA. Υπενθυμίζουμε ότι το τέλος ΕΤΜΕΑΡ δεν είναι έσοδο της ΔEΗ και επιβαρύνει πλέον ουσιαστικά το τελικό ποσό πληρωμής που καλούνται να πληρώσουν οι Έλληνες καταναλωτές, με αποτέλεσμα ακόμα και οι συνεπείς πελάτες να αντιμετωπίζουν δυσχέρεια στην εξόφλησή του. Να σημειωθεί επίσης ότι η ΔEΗ υποχρεούται να το αποδώσει ακόμη και αν δεν το έχει εισπράξει.

Στόχος μας είναι η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας όπως αυτή διαμορφώνεται από τη λειτουργία της αγοράς και τις ρυθμιστικές παρεμβάσεις με σκοπό την παροχή ανταγωνιστικών τιμολογίων προς όφελος του τελικού καταναλωτή. Για την επίτευξη του στόχου αυτού προχωράμε σε μελέτη για τον εντοπισμό και εξάλειψη των παραγόντων που συντελούν στην αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα εμπεριέχει και προτάσεις με άμεσα και μεσομακροπρόθεσμα μέτρα.

Όπως έχω τονίσει από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μου, άμεση προτεραιότητα, είναι η, με στοχευμένες δράσεις, βελτίωση της εισπραξιμότητας, η οποία και αυτή κατεξοχήν αποτελεί εσωτερική δράση μείωσης του κόστους, με τον αντίστοιχο περιορισμό των προβλέψεων, εστιάζοντας κατ' αρχάς σε συγκεκριμένες κατηγορίες πελατών με βάση ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια, όπως η οικονομική τους δυνατότητα, το ύψος της οφειλής και το καταναλωτικό τους προφίλ, χωρίς να παραλείπεται η προσπάθεια και οι αναγκαίες δράσεις για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας και των υπολοίπων πελατών, και, βεβαίως, των κάθε είδους φορέων του Δημοσίου.

Η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι θεμελιώδης προϋπόθεση, για να μπορέσει η ΔΕΗ να χρηματοδοτήσει την απρόσκοπτη λειτουργία της καθώς και το επενδυτικό της πρόγραμμα σε έργα παραγωγής και δικτύων, στρατηγικής σημασίας τόσο για τη βιώσιμη ανάπτυξη του Ομίλου όσο και για την υποστήριξη της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας».

 

*** Αναλυτικά τα αποτελέσματα της ΔEΗ για το α' τρίμηνο του 2015 επισυνάπτονται στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v