Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Λειτουργικές ζημίες 28 εκατ. -Ενίσχυση ισολογισμού

Αύξηση 6% στα κέρδη προ προβλέψεων, στα 418 εκατ., ανακοίνωσε η τράπεζα για το Q1. Αύξηση της κάλυψης επισφαλών δανείων, μειώθηκαν 4,8% οι καταθέσεις. Σε υψηλά επίπεδα η κερδοφορία σε Τουρκία, ΝΑ. Ευρώπη. Στο 12,1% το Core Tier I.

Εθνική: Λειτουργικές ζημίες 28 εκατ. -Ενίσχυση ισολογισμού

Ζημιές ύψους 159 εκατ. ευρώ λόγω ενσωμάτωσης ζημιών από χρηματοοικονομικά αποτελέσματα ύψους 112 εκατ. ευρώ εμφάνισε στο τρίμηνο η Εθνική Τράπεζα

Η τράπεζα εμφανίζει αύξηση 6% στα λειτουργικά κέρδη προ προβλέψεων, της τάξης των 418 εκατ. ευρώ. 

Τα βασικά σημεία των αποτελεσμάτων τριμήνου της ΕΤΕ έχουν ως εξής:

Επαρκής ρευστότητα παρά τις δυσμενείς συνθήκες

- Δάνεια προς καταθέσεις στο 104% σε επίπεδο Ομίλου και 95% στην Ελλάδα

- Τρέχουσα δυνατότητα άντλησης επιπλέον ρευστότητας ύψους €12 δισ. από το Ευρωσύστημα

- Μείωση του ρυθμού εκροής καταθέσεων στην Ελλάδα στο δεύτερο τρίμηνο.

- Αύξηση καταθέσεων στη Τουρκία κατά 3% σε τριμηνιαία βάση

Η κάλυψη επισφαλών απαιτήσεων αυξήθηκε στο 61.0% σε επίπεδο Ομίλου

-Ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, στο 24.3% στον Όμιλο και 32.0% στην Ελλάδα.

-Το ποσοστό κάλυψης εγχώριων επισφαλών απαιτήσεων αυξήθηκε κατά 50μ.β. σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο στο 60.7%

- Η δημιουργία νέων εγχώριων επισφαλειών ανήλθε σε €336 εκατ. κυρίως λόγω της μείωσης των ρυθμίσεων (μείωση 35% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο).

Παρά τις αυξημένες προβλέψεις ο Όμιλος κατέγραψε ζημίες μόλις €28 εκατ. σε λειτουργικό επίπεδο

- Στην Ελλάδα η λειτουργική προ-προβλέψεων κερδοφορία αυξήθηκε κατά 5.4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο κυρίως λόγω της περιστολής των δαπανών

- Αύξηση οργανικών εσόδων Ομίλου κατά 4.7% σε ετήσια βάση, με τα οργανικά προ-προβλέψεων κέρδη να αυξάνονται κατά 6.0% σε σχέση με το προηγούμενο έτος ανερχόμενα σε €418 εκατ.

- Ο Όμιλος κατέγραψε συνολικές ζημιές €159 εκατ. ενσωματώνοντας εγχώριες ζημίες από χρηματοοικονομικά αποτελέσματα ύψους €112 εκατ.

- Αύξηση των υπολοίπων του δανειακού χαρτοφυλακίου τόσο στην Ελλάδα (+1.7% σε τριμηνιαία βάση) όσο και σε επίπεδο Ομίλου (+2.6% σε τριμηνιαία βάση)

Επαρκής κεφαλαιακή θέση

-Δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων CET 1 στο 12.1%

- Με βάση την πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ το 2024 (Οδηγία CRD IV), ο σχετικός δείκτης διαμορφώνεται στο 8.7%

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, τόνισε: «Παρά τις δύσκολες συνθήκες που επηρέασαν κυρίως την ρευστότητα αλλά και την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, η Εθνική Τράπεζα κατάφερε να επιτύχει αποτελέσματα που αποδεικνύουν για μία ακόμη φορά την ευελιξία του επιχειρηματικού της μοντέλου.

Σε επίπεδο ρευστότητας, η ΕΤΕ επωφελείται από την κυρίαρχη θέση της στις εγχώριες καταθέσεις ταμιευτηρίου που έχουν σημειώσει σχετική ανθεκτικότητα καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου αβεβαιότητας, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη κατηγορία καταθέσεων. Η ΕΤΕ συνεχίζει να διατηρεί τρέχον δείκτη δανείων προς καταθέσεις σημαντικά χαμηλότερο της μονάδας . Ταυτόχρονα, τα διαθέσιμα ενέχυρα προς το Ευρωσύστημα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, που αντιστοιχούν περίπου στο 25% των εγχώριων καταθέσεων.

Αναφορικά με την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου, ο ρυθμός δημιουργίας εγχώριων επισφαλειών αυξήθηκε κατά το α' τρίμηνο του έτους, αντανακλώντας τις πρόσκαιρες συνθήκες έντονης αβεβαιότητας. Η διενέργεια υψηλότερων προβλέψεων κατά το α' τρίμηνο όχι μόνο κάλυψε πλήρως την αύξηση αυτή, αλλά ενίσχυσε περαιτέρω τον δείκτη κάλυψης επισφαλών απαιτήσεων που πλέον ανέρχεται σε 61%.

Σε επίπεδο λειτουργικών αποτελεσμάτων ο Όμιλος παρουσίασε αυξημένα λειτουργικά κέρδη προ προβλέψεων της τάξης των €418 εκατ. (+6% σε ετήσια βάση), επίπεδο κερδοφορίας που σχεδόν κάλυψε τις διενεργηθείσες προβλέψεις, οδηγώντας σε μικρή λειτουργική ζημία της τάξης των €28 εκατ. Τα συνολικά αποτελέσματα του Ομίλου παρουσίαζαν ζημίες ύψους €159 εκατ., αντανακλώντας κυρίως την επιβάρυνση από τα μη επαναλαμβανόμενα εγχώρια χρηματοοικονομικά αποτελέσματα. Η κερδοφορία σε Τουρκία και ΝΑ Ευρώπη διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα, ανερχόμενη σε €114 εκατ., και €17 εκατ. αντίστοιχα.

Η κεφαλαιακή επάρκεια του Ομίλου παρέμεινε ισχυρή, με τον δείκτη Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων να ανέρχεται σε 12.1%, χωρίς να περιλαμβάνονται κεφαλαιακές ενέργειες, υποδηλώνοντας την ισχυρή θέση της Εθνικής στο έντονα μεταβαλλόμενο περιβάλλον». 

Αναλυτικά τα αποτελέσματα

Επαρκής ρευστότητα παρά τις δυσμενείς συνθήκες

Οι εγχώριες καταθέσεις συρρικνώθηκαν κατά €4.8 δισ. στο α' τρίμηνο του 2015 λόγω της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας. Ωστόσο, κατά το β' τρίμηνο παρουσιάστηκε μείωση των εκροών, αφού αυτές ανήλθαν σε €1.9 δισ. με στοιχεία τέλους Μαΐου. Κατά την διάρκεια του α' τριμήνου, η ΕΤΕ, στηριζόμενη στο συγκριτικό πλεονέκτημα του χαμηλού δείκτη δανείων προς καταθέσεις στην Ελλάδα (95% στο α' τρίμηνο 2015) και στη δυνατότητα άντλησης σημαντικού ύψους ρευστότητας από το Ευρωσύστημα, συνέχιζε να παρέχει στήριξη στην ελληνική οικονομία αυξάνοντας τα υπόλοιπα χορηγήσεων κατά €0.8 δισ.

Παρά την αύξηση της έκθεσης στο Ευρωσύστημα, η ΕΤΕ συνεχίζει να διατηρεί σημαντικό απόθεμα εγγυήσεων αποδεκτών από τον μηχανισμό ELA, ύψους πλέον των €12 δισ. Επομένως, η Τράπεζα διατηρεί ικανή ρευστότητα, που της επιτρέπει να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής.

Υψηλός δείκτης κάλυψης επισφαλών απαιτήσεων σε επίπεδο Ομίλου και Τράπεζας, παρά την αύξηση των εγχώριων επισφαλειών λόγω της αβεβαιότητας του α' τριμήνου

Ο ρυθμός δημιουργίας δάνειων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών αυξήθηκε κατά το α' τρίμηνο του 2015 τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Σε επίπεδο Ομίλου οι νέες επισφάλειες ανήλθαν σε €477 εκατ., αντανακλώντας την σημαντική αύξηση που παρατηρήθηκε στην Ελλάδα, αφού οι σχετικές επισφάλειες ανήλθαν σε €336 εκατ.

Σαν αποτέλεσμα της αύξησης αυτής, διενεργήθηκαν αυξημένες προβλέψεις στην Ελλάδα ύψους €323 εκατ. (+18% σε τριμηνιαία βάση), οδηγώντας τον δείκτη κάλυψης επισφαλών απαιτήσεων σε αύξηση κατά 50μ.β.. στο επίπεδο του 60.7%

Στην Τουρκία ο δείκτης καθυστερήσεων 90+ ανήλθε σε 5.8% (από 5.3% στο προηγούμενο τρίμηνο), ενώ η κάλυψη επισφαλειών αυξήθηκε κατά 1.6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, στο 76.5%. Στην ΝΑ Ευρώπη και στις υπόλοιπες διεθνείς δραστηριότητες ο δείκτης καθυστερήσεων 90+ σημείωσε αύξηση σε τριμηνιαία βάση (+60μ.β.) ανερχόμενος σε 28.2%, ενώ η κάλυψη επισφαλειών διατηρήθηκε στο 54.4%.

Κερδοφορία

Στην Ελλάδα:

Τα εγχώρια λειτουργικά κέρδη προ προβλέψεων και μη συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από χρηματοοικονομικές δραστηριότητες και λοιπά έσοδα διαμορφώθηκαν σε €200 εκατ., σημειώνοντας αύξηση κατά 5.4% σε τριμηνιαία βάση. Η ενίσχυση αυτή προήλθε από την συνεχιζόμενη περιστολή των λειτουργικών δαπανών που μειώθηκαν κατά 6.2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Ταυτόχρονα και παρά την αρνητική οικονομική συγκυρία η οποία οδήγησε το εγχώριο τραπεζικό σύστημα στην άντληση σημαντικού ύψους ρευστότητας από το ELA, τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα μειώθηκαν μόλις κατά 2.3% σε τριμηνιαία βάση, ανερχόμενα σε €414 εκατ.
Σε επίπεδο συνολικής κερδοφορίας, τα αποτελέσματα επιβαρύνθηκαν από την αύξηση των προβλέψεων κατά 18% (€323 εκατ.) σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, και κυρίως από την επιβάρυνση χρηματοοικονομικών ζημιών ύψους €112 εκατ.

Διεθνείς Δραστηριότητες:

Στην Τουρκία η Finansbank συνέχισε να αναπτύσσεται το α' τρίμηνο 2015. Το σύνολο των δανείων αυξήθηκε κατά 13.7% σε ετήσια βάση και κατά 4.7% σε τριμηνιαία, στα TL57.6 δισ. Η σύνθεση των δανείων συνέχισε να κλίνει υπέρ του επιχειρηματικού χαρτοφυλακίου, αφού τα εταιρικά δάνεια ενισχύθηκαν κατά 8.0% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ το χαρτοφυλάκιο λιανικής διατηρήθηκε σχεδόν αμετάβλητο (+1.0%). Κατά το τέλος του α' τριμήνου 2015, τα επιχειρηματικά δάνεια αντιπροσώπευαν το 58% του συνολικού χαρτοφυλακίου.

Τα έσοδα σημείωσαν αύξηση σε ετήσια βάση κατά 15.2% (+3.6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο) και ανήλθαν σε TL1.2 δισ. Τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος σε TL568 εκατ. παρά τον υψηλό πληθωρισμό που ανήλθε σε 9% περίπου.

Οι προβλέψεις διαμορφώθηκαν σε TL260 εκατ. (κόστος κινδύνου: 192 μ.β.) αυξάνοντας έτσι περαιτέρω την κάλυψη από προβλέψεις στο 76.5%. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε TL317 εκατ., ενισχυμένα κατά 65.1% σε ετήσια βάση.

Τέλος, η κερδοφορία των εργασιών του Ομίλου στην ΝΑ Ευρώπη και στις λοιπές χώρες του εξωτερικού ανήλθε σε €17 εκατ. (+21.2%).

Κεφαλαιακή επάρκεια

Η κεφαλαιακή θέση του Ομίλου παρέμεινε ισχυρή με τον δείκτη CET 1 στο 12.1%.

Με την πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ το 2024 (Οδηγία CRD IV) ο δείκτης CET 1 ανέρχεται στο 8.7%, χωρίς να περιλαμβάνει επικείμενες κεφαλαιακές ενέργειες όπως αυτές έχουν συμπεριληφθεί στο επιχειρησιακό σχέδιο της Τράπεζας.

ΕΤΕ: Μετά τις εκλογές στην Τουρκία οι εξελίξεις στη Finansbank

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Φραγκιαδάκης (φωτό) τόνισε στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου στους αναλυτές ότι αν και οι συζητήσεις με τους εταίρους έχουν κρατήσει περισσότερο από ότι περίμεναν, ωστόσο πιστεύει ότι θα έχουν θετική έκβαση.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες που επηρέασαν κυρίως την ρευστότητα αλλά και την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου, η Εθνική Τράπεζα κατάφερε να επιτύχει αποτελέσματα που αποδεικνύουν για μία ακόμη φορά την ευελιξία του επιχειρηματικού της μοντέλου.

Τα βασικά σημεία της παρουσίασης είναι:

• Οι καταθέσεις του Ομίλου μειώθηκαν στα 58,8 δισ. ευρώ από 64,9 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014.

• Στην Ελλάδα πιο συγκεκριμένα, οι καταθέσεις διαμορφώνονται στις 20 Μαΐου στα 37,1 δισ. ευρώ έναντι 43,9 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014.

• Οι εκροές καταθέσεων στο 20ήμερο του Μαΐου είναι 400 εκατ. ευρώ.

• Στις 19 Μαΐου η έκθεση της τράπεζας ήταν 25,3 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 9,8 δισ. ευρώ αφορούν την ΕΚΤ και τα 15,6 δισ. ευρώ ELA.

• H αύξηση του ELA από το προηγούμενο τρίμηνο ήταν 1,7 δισ. ευρώ.

• To μαξιλάρι ασφαλείας της Εθνικής Τράπεζας για άντληση ρευστότητας από τον μηχανισμό ELA είναι στα 12 δισ. ευρώ, αθροιστικά στα 37,6 δισ. ευρώ cash value.

• Το cost of risk στις δραστηριότητες του Ομίλου στην Ελλάδα αυξήθηκε σε 351 μονάδες βάσεις από 295 μ.β. το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

• Η πώληση μειοψηφικού ποσοστού στη Finansbank θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση των εκλογών στην Τουρκία.

• Οι καταθέσεις στην Τουρκία αναμένεται να συνεχίσουν την αυξητική τους τάση και στο δεύτερο τρίμηνο λόγω των αποφάσεων της Κεντρικής Τράπεζας ενώ και το κόστος των καταθέσεων αυξήθηκε στο 6,25% στο πρώτο τρίμηνο από 6,08% στο τέλος του 2014.

*Δείτε την ανακοίνωση της Εθνικής με τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v