Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζα Αττικής: Στην τελική ευθεία η ΑΜΚ

Εντός του Ιουνίου η ΑΜΚ με δικαίωμα προτίμησης κατά 433,4 εκατ. ευρώ. Κατατέθηκε στις 4 Μαίου το Ενημερωτικό Δελτίο. Δέσμευση του ΤΣΜΕΔΕ ότι θα ασκήσει πλήρως τα δικαιώματά του. Στο 8,4%, λίγο πάνω από το ελάχιστο επιτρεπτό όριο, ο συνολικός δείκτης κεφαλαίου.

Τράπεζα Αττικής: Στην τελική ευθεία η ΑΜΚ

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία για την αύξηση κεφαλαίου της Αττικής καθώς όπως αποκαλύπτεται στις οικονομικές καταστάσεις τριμήνου η τράπεζα υπέβαλε στις 4 Μαίου προς έγκριση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το ενημερωτικό δελτίο.

Όπως εκτιμά η διοίκηση της τράπεζας η αύξηση κεφαλαίου κατά το ποσό των 433,4 εκατ. ευρώ με δικαίωμα προτίμησης στους παλαιούς μετόχους αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου.

Τονίζεται δε ότι ο βασικός μέτοχος της Τράπεζας Αττικής το ΕΤΑΑ ΤΣΜΕΔΕ έχει λάβει ήδη απόφαση να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου, διατηρώντας το ποσοστό του στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το ΤΣΜΕΔΕ θα εξασκήσει πλήρως τα δικαιώματα που του αναλογούν.

Το ίδιο εκτιμάται θα πράξει μέρος των υφιστάμενων μετόχων που ανήκουν στον επιχειρηματικό κόσμο. Η διάσπαση και υπαγωγή της Πανελλήνιας σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης ενδέχεται μάλιστα να λειτουργήσει υποβοηθητικά στην επιτυχία της αύξησης κεφαλαίου της Αττικής μια και η διοίκησή της θέτει ως στόχο τη μετεξέλιξή της σε τράπεζα που θα είναι εστιασμένη στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μικρών έργων υποδομής στην περιφέρεια.

Η αύξηση κρίνεται απαραίτητη καθώς ο συνολικός Δείκτης Κεφαλαίου (Total Capital Ratio) έχει διαμορφωθεί κατά την 31/03/2015 σε 8,4% με το ελάχιστο επιτρεπόμενο όριο να είναι στο 8% ενώ ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET 1) διαμορφώθηκε σε 6,1% με το ισχύον ελάχιστο όριο στο 4,5%.

Παράλληλα η Διοίκηση της Τράπεζας, σύμφωνα με το business plan που έχει καταθέσει στην Τράπεζα της Ελλάδος ακολουθεί πολιτικές δραστικής περιστολής των λειτουργικών εξόδων, αποτελεσματικής διαχείρισης των κινδύνων και αναδιάρθρωση του δικτύου καταστημάτων με σκοπό τη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου.

Από το Δεκέμβριο 2014 έως και το Μάρτιο 2015 υπήρξε εκροή καταθέσεων από την Τράπεζα Αττικής ύψους 296 εκατ. ευρώ περίπου ως αποτέλεσμα του ασταθούς πολιτικού περιβάλλοντος αρχικά το οποίο επηρέασε και την οικονομική δραστηριότητα.

Μέσα στον Απρίλιο η εξάρτηση της Αττικής από το Ευρωσύστημα αυξήθηκε κατά 251 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε συνολικά 731 εκατ. ευρώ περίπου. Από το παραπάνω ποσό τα 660 εκατ. ευρώ έχουν αντληθεί από το Μηχανισμό Έκτακτης Παροχής Ρευστότητας (E.L.A.) και τα υπόλοιπα 71 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v