Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρος: Αποπληρώνει τμήμα ομολόγου της Τρ. Κύπρου

Μέρος του ποσού αποπληρωμής θα χρησιμοποιηθεί από την τράπεζα για να μειώσει τη χρηματοδότησή της από την ΕΚΤ και τον Μηχανισμό Παροχής Έκτακτης Ρευστότητας (ΕΙΑ).

Κύπρος: Αποπληρώνει τμήμα ομολόγου της Τρ. Κύπρου
Η Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρία Λτδ ανακοινώνει ότι έχει ενημερωθεί από το υπουργείο Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι στις 9 Ιουνίου 2015 η κυβέρνηση θα αποπληρώσει ποσό ύψους 750 εκατ. ευρώ, μέρος ομολόγου που κατέχει η τράπεζα.

Το ομόλογο, το οποίο θα αποπληρωθεί μερικώς, εκδόθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας και μεταφέρθηκε στην Τράπεζα Κύπρου τον Μάρτιο του 2013, μετά την απόκτηση ορισμένων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της Λαϊκής Τράπεζας. Αποτελεί δε εξασφάλιση για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Μέρος του ποσού αποπληρωμής θα χρησιμοποιηθεί από την τράπεζα για να μειώσει τη χρηματοδότησή της από την ΕΚΤ και τον Μηχανισμό Παροχής Έκτακτης Ρευστότητας (ΕLΑ).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το ομόλογο είχε μεταφερθεί στην Τράπεζα Κύπρου σε εύλογη αξία κατά την ημερομηνία απόκτησής του, και ως εκ τούτου, η συναλλαγή αυτή θα αποφέρει λογιστικό κέρδος ύψους περίπου 33 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα της τράπεζας από τόκους, από την αποπληρωμή και εξής, θα επηρεαστούν αρνητικά από την πρόωρη αποπληρωμή του ομολόγου, κυρίως λόγω της αρχικής αναγνώρισης του λογιστικού κέρδους.

Το υπόλοιπο μέρος του ομολόγου ύψους 340 εκατ. ευρώ θα αντικατασταθεί στη λήξη του την 1η Ιουλίου 2015 με νέο ομόλογο ίδιας ονομαστικής αξίας, με την απόδοση του νέου ομολόγου να βασίζεται στην απόδοση των ομόλογων της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Η αποπληρωμή αποτελεί συνέχεια της πρόσφατης έκδοσης ομολόγου της κυβέρνησης ύψους 1 δισ. ευρώ με τοκομερίδιο 3,875%, απόδοση 4% και λήξη το 2022. Σημειώνεται ότι την 1η Ιουλίου 2014, η κυβέρνηση αποπλήρωσε 950 εκατ. ευρώ από το ίδιο ομόλογο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v