Everest: Αύξηση 43% στα EBITDA το 2014

Σε συζητήσεις με τα πιστωτικά ιδρύματα για την αναδιοργάνωση των δανειακών υποχρεώσεών της βρίσκεται η Everest, οι μέτοχοι της οποίας θα κληθούν στις 24 Ιουνίου να αποφασίσουν για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Everest: Αύξηση 43% στα EBITDA το 2014

Αντιστάσεις, παρά την πτώση των πωλήσεων της, επέδειξε ο όμιλος Everest ο οποίος κατάφερε να διατηρήσει τα μερίδια αγοράς του στις επιμέρους κατηγορίες που δραστηριοποιείται.

Για την τρέχουσα χρήση ο όμιλος θα εστιάσει στην ανάπτυξη του δικτύου του, στη βελτίωση της παραγωγικότητας, στην περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους, αλλά και στον εξορθολογισμό των υποδομών των εργοστασίων και στην αναδιάρθρωση της παραγωγικής δυναμικότητας.

Παράλληλα ο όμιλος προχωρά στην επαναδιαπραγμάτευση τιμών βασικών πρώτων υλών με σκοπό τη μεγαλύτερη δυνατή συγκράτηση του κόστους παραγωγής. Επίσης η στρατηγική της φετινής χρονιάς περιλαμβάνει εκποίηση περιουσιακών στοιχείων τα οποία δεν εντάσσονται στη βασική λειτουργική δραστηριότητα, αποτελεσματική εκμετάλλευση και διακίνηση κεφαλαίων μεταξύ θυγατρικών του ομίλου και αναθεώρηση υφιστάμενων συμφωνιών με συνεργάτες.

Εν τω μεταξύ, ο όμιλος και η εταιρία βρίσκονται σε συζητήσεις με τα πιστωτικά ιδρύματα με σκοπό την αναδιοργάνωση υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεών τους, ενώ στις 24 Ιουνίου οπότε και πραγματοποιείται η ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Everest οι μέτοχοί της θα κληθούν να εγκρίνουν την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Σε ότι αφορά την πορεία των οικονομικών μεγεθών την απελθούσα χρήση οι πωλήσεις του ομίλου μειώθηκαν κατά 5% στα 83,2 εκατ. ευρώ. Πτώση η οποία οφείλεται κυρίως στην πορεία της Olympic Catering, η οποία συνεισέφερε στις πωλήσεις του ομίλου 25,5 εκατ. ευρώ από 28,6 εκατ. ευρώ το 2013, δηλαδή ο τζίρος της μειώθηκε κατά 11%, λόγω συρρίκνωσης της δραστηριότητας του τομέα αεροτροφοδοσίας.

Εν αντιθέσει με τον τζίρο, τα EBITDA του ομίλου αυξήθηκαν πέρυσι σε σχέση με το 2013 κατά 43% ανερχόμενα στα 4,1 εκατ. ευρώ, οι ζημίες μετά από φόρους περιορίσθηκαν στα 10,4 εκατ. ευρώ από ζημίες 26,6 εκατ. ευρώ το 2013, αντίστοιχα οι καθαρές ζημίες διαμορφώθηκαν στα 10,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 26,366 εκατ. ευρώ.

Η πορεία των σημάτων

Οι συνολικές καθαρές πωλήσεις του σήματος Everest σημείωσαν αύξηση 4% έναντι του 2013. Σε επίπεδο μεριδίων το Everest κατείχε πέρυσι στο φαγητό σε πανελλαδικό επίπεδο μερίδιο αγοράς 11,9% έναντι 9,1% που κατείχε το 2013. Στον καφέ το αντίστοιχο μερίδιο ήταν 14,8% σε σχέση με 14,2% που κατείχε το 2013. Ειδικότερα στην περιοχή της Αθήνας το Everest ελέγχει μερίδιο στην επώνυμη αγορά του φαγητού 16,4% και στην επώνυμη αγορά του καφέ μερίδιο 19,5%.

Οι συνολικές καθαρές πωλήσεις του σήματος La Pasteria σημείωσαν οριακή πτώση κατά 1% έναντι της χρήσης του 2013. H La Pasteria δραστηριοποιείται στην αγορά της εστίασης και συγκεκριμένα του casual dining με 13 καταστήματα εντός Αττικής και ένα κατάστημα στη Θεσσαλονίκη.

Σε ότι αφορά την Olympic Catering, ο τζίρος της υποχώρησε κυρίως ως προς το αεροπορικό catering, απόρροια του σημαντικού περιορισμού της εν λόγω δραστηριότητας από την πλευρά των αεροπορικών εταιριών. Αντιστάθμισμα σε αυτήν την εξέλιξη αποτέλεσε η θετική πορεία των κυλικείων των περιφερειακών αεροδρομίων λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης που παρουσίασε το καλοκαίρι του 2014.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v