Energean: Νέες σεισμικές στον Πρίνο για αύξηση αποθεμάτων

Οι έρευνες θα διεξαχθούν με βάση τους ειδικούς όρους και κατευθύνσεις όλων των διεθνών συμβάσεων. Η δε διεξαγωγή τους προβλέπεται στο 8ετές ερευνητικό πρόγραμμα που υπέβαλε η Energean στο Ελληνικό Δημόσιο.

Energean: Νέες σεισμικές στον Πρίνο για αύξηση αποθεμάτων

Τον ερχόμενο μήνα αρχίζει το πρόγραμμα εκτέλεσης 15 γεωτρήσεων από την Energean στον Κόλπο της Καβάλας, ενώ η εταιρεία επιταχύνει την πραγματοποίηση των σεισμικών διασκοπήσεων τριών διαστάσεων με στόχο τον εντοπισμό νέων κοιτασμάτων στην περιοχή.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Μαθιού Ρήγα, ήδη αφίχθησαν και την Τετάρτη ξεκινούν τις σεισμικές έρευνες, τρία ειδικά πλοία της νορβηγικής εταιρείας Dolphin Geophysical.

Η θαλάσσια έκταση που θα καλύψουν ανέρχεται σε 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα εντός των περιοχών εκμετάλλευσης του Πρίνου και της Νότιας Καβάλας.

Πρόκειται για τα πρώτα σεισμικά τριών διαστάσεων που πραγματοποιούνται στον Πρίνο μετά την αποχώρηση της καναδικής εταιρείας NAPC και τα πρώτα που πραγματοποιούνται στο Αιγαίο την τελευταία δεκαπενταετία.

Αναφορικά με τη στρατηγική της εταιρείας στην έρευνα και ανάπτυξη κοιτασμάτων στην θαλάσσια περιοχή Νότιας Καβάλας, ο κ. Ρήγας επεσήμανε ότι το επενδυτικό πρόγραμμα της Energean στην θαλάσσια περιοχή της Καβάλας υλοποιείται κανονικά και στόχος είναι η αύξηση των βεβαιωμένων αποθεμάτων κατά 30 εκατομμύρια βαρέλια, πέραν των ήδη πιστοποιημένων 30 εκατομμυρίων βαρελιών στα γνωστά κοιτάσματα. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί η αύξηση της ημερήσιας παραγωγής στα περίπου 5.000 βαρέλια, ενώ θα παραταθεί για πολλά περισσότερα χρόνια η διατήρηση της εκμετάλλευσης πετρελαίου στην περιοχή, χωρίς να βρεθούν νέα κοιτάσματα, παρά με την αύξηση της αποληψιμότητας των υφισταμένων. Όσο για τα σεισμικά τριών διαστάσεων, με την ερμνηνεία τους η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2016, με αυτά θα επιδιωχθεί να προσδιοριοστούν νέοι στόχοι, δηλαδή νέα πιθανά κοιτάσματα σε μεγλύτερα βάθη, πρικειμένου να προγραμματιστούν οι νέες γεωτρήσεις. Ας σημειωθεί εδώ ότι το πρόγραμμα γεωτρήσεων της εαυρείας θα πραγματοποιηθεί με το ιδιόκτητο πλωτό γεωτρύπανο Energean Force το οποίο βρίσκεται στην περιοχή του Πρίνου, μετά την ολοκλήρωση εκτεταμένου προγράμματος συντήρησης στο Π¨εραμα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας, το μέχρι στιγμής ποσοστό αποληψιμότητας (ανακτήσιμο πετρέλαιο) από τα υφιστάμενα κοιτάσματα, ανέρχεται σε περίπου 38% επί των συνολικών ποσοτήτων πετρελαίου που αυτά περικλείουν που είναι 300 εκατομμύρια βαρέλια. Η εταιρεία με το πρόγραμμα γεωτρήσεων στοχεύει στην αύξηση του ποσοστού αυτού στα 50-55% και αντιστοιχεί στις αποδόσεις κοιτασμάτων με τα χαρακτηριστικά του Πρίνου.

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με την προοπτική να συμμετάσχει η εταιρεία στον γύρο παραχωρήσεων για τις θαλάσσιες περιοχές τη Νότιας Κρήτης και του Ιόνιου, ο κ. Ρήγας είπε ότι δεν θα μπορέσει.

Εξηγώντας τους λόγους της μη συμμετοχής, είπε ότι η Energean αυτή τη στιγμή έχει σε πλήρη εξέλιξη το επενδυτικό της πρόγραμμα στην περιοχή του Πρίνου ύψους 200 εκατομμυρίων, είναι επικεφαλής κοινοπραξιών για τις έρευνες στις περιοχές Ιωαννίνων και Κατάκολου, ενώ έχει καταθέσει φακέλους σε διαγωνισμό του δημοσίου για ακόμη δύο περιοχές. Με τα δεδομένα αυτά και τις υπάρχουσες τιμές πετρελαίου, δύσκολα η εταιρεία θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ερευνών σε βαθειά νερά και με πολύ υψηλό ρίσκο, λόγω περιορισμένων διαθέσιμων γεωλογικών στοιχείων. Για τους λόγους αυτούς και δεν αγόρασε από τη νορβηγική PGS τα στοιχεία των σεισμικών διασκοπήσεων.

Για τις νέες περιοχές στις οποίες η Energean έχει αναλάβει να πραγματοποιήσει έρευνες, ο κ. Ρήγας είπε ότι το Κατάκολο θα είναι το κοίτασμα που θα δώσει το πρώτο μετά τον Πρίνο πετρέλαιο στην Ελλάδα. Αυτή την στιγμή έχει ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική μελέτη, ενώ η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με το δημόσιο για την παραχώρηση χερσαίας έκτασης 16 στρεμμάτων. Από το σημείο που βρίσκεται σε υποβαθμισμένη περιοχή, κοντά σε μονάδα βιολογικού καθαρισμού, θα ξεκινήσει η χερσαία κεκλιμένη γεώτρηση για την έρευνα του υποθαλάσσιου κοιτάσματος του Κατάκολου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v