Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Εκδόθηκαν οι άδειες για την «Πτολεμαίδα 5»

Με την έκδοση των οικοδομικών αδειών για τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής "Πτολεμαϊδα 5" ξεκινούν οι διαδικασίες ώστε να καταβληθεί η προκαταβολή των 200 εκατ. στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που έχει υπογράψει τη σχετική σύμβαση.

ΔΕΗ: Εκδόθηκαν οι άδειες για την «Πτολεμαίδα 5»

Ξεκινούν τις αμέσως επόμενες μέρες οι διαδικασίες από την πλευρά της ΔΕΗ, για την χορήγηση της προκαταβολής στην ΤΕΡΝΑ προκειμένου να ξεκινήσει τις εργασίες κατασκευής της νέας λιγνιτικής μονάδας "Πτολεμαΐδα 5".

Την έναρξη των διαδικασιών, σηματοδότησε η χορήγηση από τις υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των απαιτούμενων αδειών για τη μονάδα, δηλαδή της Έγκρισης Δόμησης και της Άδειας Δόμησης, οι φάκελοι των οποίων είχαν κατατεθεί και πρωτοκολληθεί στο Δήμο Εορδαίας στις 23 Ιουνίου.

Σύμφωνα με πηγές της ελληνικής εταιρείας, η διαδικασία που θα καταλήξει στην πληρωμή της προβλεπόμενης προκαταβολής ύψους 200 εκατομμυρίων, δεν είναι υπόθεση δύο ή τριών ημερών, καθώς θα ακολουθηθούν τα όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών στη σχετική σύμβαση.

Πάντως την έγκριση των φακέλων και την έκδοση των αδειών ανέγερσης του εργοστασίου, χαιρέτησε το Σωματείο των εργαζομένων στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής «Σπάρτακος».

Σε ανακοίνωσή του, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «σε μία εξόχως κρίσιμη και ρευστή κατάσταση που επικρατεί στην χώρα, το Σωματείο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ εκτιμά πως η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί και στέλνει τα δικά της πολλαπλά θετικά μηνύματα για την αναγκαιότητα και τη σπουδαιότητα του έργου κατασκευής της νέας μονάδας που μπορεί να αποτελέσει σημείο επανεκκίνησης στην ανάπτυξη όχι μόνο της περιοχής αλλά και ολόκληρης της χώρας».

Σχετικά με την υλοποίηση της επένδυσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το προηγούμενο διάστημα, είχαν εκφραστεί ανησυχίες ως προς την δυνατότητα της ΔΕΗ να πληρώσει την προκαταβολή ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Και αυτό γιατί υπήρξαν κρούσεις της κυβέρνησης στη διοίκηση της ΔEΗ, για κατάθεση των ταμειακών διαθεσίμων της επιχείρησης στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Φόβοι για την προοπτική υλοποίησης της επένδυσης, προκάλεσαν επίσης η «πολεμική» που δέχτηκε η λιγνιτική μονάδα από περιβαλλοντικές οργανώσεις, καθώς η επιχειρηματολογία τους κατά της κατασκευής, προβλήθηκε ιδιαίτερα από έντυπα που απηχούν τις θέσεις της κυβέρνησης.

Τέλος να σημειωθεί ότι η κατασκευή της μονάδας "Πτολεμαΐδα 5", ισχύος 660 μεγαβάτ και προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ, υπεγράφη την 9 Μαρτίου 2013 στο χώρο ανέγερσης της μονάδας και εγκρίθηκε από τη Γ.Σ. των Μετόχων της ΔEΗ την 29 Μαρτίου 2013.

Προϋπόθεση για την πληρωμή της προκαταβολής και την εγκατάσταση των εργολάβων, ήταν μεταξύ άλλων η προετοιμασία του χώρου από τη ΔΕΗ και η χορήγηση των οικοδομικών αδειών από τις υπηρεσίες της Πολεοδομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v