Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νίκος Έξαρχος: «Κατηγορούμενος» επειδή υπέγραψα συλλογική σύμβαση με τη ΔΕΗ;

Η μοναδική κατηγορία για την οποία κρίθηκε ότι εγώ πρέπει να παραπεμφθώ είναι επειδή το 1999, με την τότε ιδιότητά μου του Προέδρου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, κατόπιν ρητής εξουσιοδότησης του ΔΣ, υπέγραψα την ΕΣΣΕ εκείνης της χρονιάς, υπογραμμίζει ο πρώην ΓΓ Αθλητισμού, Νίκος Έξαρχος.

Νίκος Έξαρχος: «Κατηγορούμενος» επειδή υπέγραψα συλλογική σύμβαση με τη ΔΕΗ;

Την δική του άποψη εκφράζει ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ και πρώην Γ.Γ. Αθλητισμού Νίκος Έξαρχος, αναφορικά με την παραπομπή του, όπως και άλλων περίπου 60 επικεφαλής της ΔΕΗ, μελών του διοικητικού της συμβουλίου και συνδικαλιστών, για μη σύννομη διαχείριση κονδυλίων της δημόσιας επιχείρησης.

Σε δήλωσή του, ο κ. Έξαρχος επισημαίνει σχετικά:

«Θεωρώ εντελώς εσφαλμένη και άδικη την κρίση του Συμβουλίου Εφετείου καθόσον με αφορά και πιστεύω ότι αυτό θα καταδειχθεί οπωσδήποτε στο ακροατήριο. Επισημαίνω ότι η μοναδική κατηγορία για την οποία κρίθηκε ότι εγώ πρέπει να παραπεμφθώ είναι επειδή το 1999, με την τότε ιδιότητά μου του Προέδρου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, κατόπιν ρητής εξουσιοδότησης του Διοικητικού μας Συμβουλίου, υπέγραψα την ΕΣΣΕ (Συλλογική Σύμβαση Εργασίας) εκείνης της χρονιάς, διετούς διάρκειας.

Προσωπικά, όχι μόνο δεν διαπραγματεύθηκα το ύψος του κόστους της ΕΣΣΕ (το οποίο καθοριζόταν από το Υπ. Εθνικής Οικονομίας), αλλά και δεν είχα καμιά απολύτως συμμετοχή σ'αυτό με σχετικές διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση της ΔΕΗ, κατά της οποίας μάλιστα είχα υποβάλει μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο!

Σημειώνω ότι, όπως όλοι γνωρίζουν, η υπογραφή τέτοιων ΕΣΣΕ ήταν μια πρακτική η οποία εφαρμοζόταν στη ΔΕΗ πολύ πριν από μένα, από το 1990. Άλλωστε για τη συγκεκριμένη ΕΣΣΕ έχει ήδη υπάρξει αμετάκλητη δικαστική κρίση, η οποία έχει αποφανθεί για τη νομιμότητά της.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, υπενθυμίζω ότι εκείνη την περίοδο, με την αποφασιστική συμβολή της ΓΕΝΟΠ, που παρασχέθηκε κατ΄ εφαρμογήν των προβλέψεων της συγκεκριμένης ΕΣΣΕ, εξασφαλίστηκε ο μετασχηματισμός και η μετοχοποίηση της ΔΕΗ και η μετάβασή της σε μία εντελώς νέα εποχή, λύνοντας σωρεία κρίσιμων προβλημάτων (ασφαλιστικό – απελευθέρωση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας κλπ.) που ως τότε χρόνιζαν και παρουσιάζονταν ως άλυτα, επιτυγχάνοντας μάλιστα ευρεία πολιτική συναίνεση.

Λυπάμαι βαθιά για την αβασάνιστη, εκ μέρους κάποιων, επίρριψη κατηγοριών αδιακρίτως, επί δικαίων και αδίκων. Έχω όμως εμπιστοσύνη στην τελική κρίση της ελληνικής Δικαιοσύνης και προσβλέπω σ΄ αυτήν, ώστε να τερματισθεί το ταχύτερο δυνατόν αυτή η περιπέτεια που με κρατά σε ομηρία, ειδικά μάλιστα αυτή την περίοδο, που ο δημόσιος διάλογος σχετικά με το μέλλον της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ και της εν γένει αγοράς ενέργειας στη χώρα είναι αναγκαίος, όπως αναγκαία είναι και η συμμετοχή σ΄ αυτόν όσων μπορούν και οφείλουν να αρθρώσουν υπεύθυνο λόγο.

Νίκος Έξαρχος
Πρώην Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ (1997-2000)
Πρώην Γ. Γ. Αθλητισμού (2001-2004)»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v