Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κράμερ εναντίον Κράμερ» για τον έλεγχο της Μαλαματίνας

Τα δικαστήρια θα κρίνουν τελικά σε ποιον ανήκει η Οινοποιία Μαλαματίνα. Δικαστικές αποφάσεις και ασφαλιστικά μέτρα που έχουν βγει το τελευταίο διάστημα δικαιώνουν και τις... δύο πλευρές. Το μετοχικό κουβάρι και η λειτουργία της επιχείρησης.

«Κράμερ εναντίον Κράμερ» για τον έλεγχο της Μαλαματίνας

Στις αίθουσες των δικαστηρίων θα δοθεί, όπως όλα δείχνουν, απάντηση στο ερώτημα ποιος ελέγχει τη Μαλαματίνα, την εταιρεία δηλαδή που παράγει το ομώνυμο κρασί. Και αυτό γιατί ο έλεγχός της έγινε μήλον της έριδος μεταξύ του εν διαστάσει πλέον ζεύγους Κωνσταντίνου Μαλαματίνα και Κατερίνας Μαλαματίνα (σ.σ. η σύζυγος του κ. Μαλαματίνα άλλαξε το επώνυμό της από Τιάλιου σε Μαλαματίνα.

Πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι έχουν βγει ήδη δικαστικές αποφάσεις αναφορικά με το θέμα και αναμένεται να υπάρξουν και άλλες καθώς η δικαστική κόντρα είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Μία εξ αυτών είναι και η αποδοχή από το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης αγωγής που έχει καταθέσει ο κ. Κωνσταντίνος Μαλαματίνας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το διατακτικό της υπ' αριθ. 11678/4-8-2015 πρωτόδικης απόφασης δικαιώνει τον κ. Μαλαματίνα, γόνο της γνωστής οικογενείας και αναγνωρίζει ότι είναι ανυπόστατες τρεις αποφάσεις της εταιρείας Κ. Μαλαματίνας ΑΕΒΕΕ (είναι βασική μέτοχος της Οινοποιίας Μαλαματίνα με ποσοστό 38,92%), που ανέτρεψαν τη μετοχική σύνθεση στην Οινοποιία.

Το δικαστήριο, στην απόφασή του, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναγνωρίζει ότι είναι ανυπόστατες οι αποφάσεις της τακτικής γενικής συνέλευσης της Κ. Μαλαματίνας ΑΕΒΕΕ της 30ής/6/2013, του διοικητικού συμβουλίου της 30ής/4/2013 και του διοικητικού συμβουλίου της 5ης/8/2013, βάσει των οποίων ο κ. Μαλαματίνας μετά και από τις ενέργειες της εν διαστάσει συζύγου του κ. Κατερίνας Μαλαματίνα, όπως καταγγέλλεται, από βασικός μέτοχος έγινε μικρομέτοχος της Οινοποιίας.

Η τακτική γενική συνέλευση της Κ. Μαλαματίνας ΑΕΒΕΕ της 30ής/6/2013 είχε αποφασίσει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά το ποσό των 12.000 ευρώ, με αποτέλεσμα η εν διαστάσει σύζυγός του όπως καταγγέλλεται να αποκτήσει πλειοψηφικό ποσοστό στην Κ. Μαλαματίνας ΑΕΒΕΕ και κατ’ επέκταση στην Οινοποιία Μαλαματίνα.

Στην αγωγή που έχει καταθέσει ο κ. Μαλαματίνας αναφέρει ότι “με την ως άνω ψευδοαπόφαση «αυξήσεως μετοχικού κεφαλαίου», σε συνδυασμό με τη φερόμενη ως εκούσια «παραίτησή» μου από το δικαίωμα προτίμησης και του καταστατικού της εναγομένης (σ.σ. αναφέρεται στην Κ. Μαλαματίνας ΑΕΒΕΕ), η εν διαστάσει σύζυγός του «απέκτησε» αιφνιδίως επί ζημία του την απόλυτη πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της Κ. Μαλαματίνας ΑΕΒΕΕ, γεγονός το οποίο της επιτρέπει να διορίζει η ίδια εξ ολοκλήρου το διοικητικό της συμβούλιο και να ορίζει μόνη της εκπρόσωπο της Κ. Μαλαματίνας ΑΕΒΕΕ, ώστε να ασκεί τα δικαιώματα ψήφου της τελευταίας στο μετοχικό κεφάλαιο της ναυαρχίδας του ομίλου Μαλαματίνα, δηλαδή της «Οινοποιίας Ε. Μαλαματίνας & Υιός» και στα καταστατικά της όργανα (γενική συνέλευση μετόχων και διοικητικό συμβούλιο).

Και τούτο για τον λόγο ότι, όπως αναφέρεται στην αγωγή, αθροιζομένου του ποσοστού (19,46%) που η εν διαστάσει σύζυγός του κατέχει ατομικά ως μέτοχος στην Οινοποιία, και του ποσοστού (38,92%) που κατέχει στην Οινοποιία η Κ. Μαλαματίνας ΑΕΒΕΕ, δύναται η Αικατερίνη Μαλαματίνα να ελέγχει απολύτως την Οινοποιία, αλλά και την Κ. Μαλαματίνας ΑΕΒΕΕ.

Της συγκεκριμένης απόφασης, πάντως, είχε προηγηθεί απόφαση ασφαλιστικών μέτρων που είχε απορρίψει καταρχήν την αίτηση του κ. Μαλαματίνα με την οποία ζητούσε να μην ισχύσουν οι συγκεκριμένες αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων.

Το Euro2day.gr προσπάθησε να επικοινωνήσει με την κυρία Μαλαματίνα, κάτι που δεν κατέστη δυνατόν. Ωστόσο στέλεχος της εταιρείας που μας μίλησε επιβεβαίωσε τη δικαστική διαμάχη, ενώ σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή πολλές δίκες είναι εν εξελίξει. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η υπ' αριθ. 11678/4-8-2015 πρωτόδικη απόφαση είναι η μόνη που έχει κερδίσει ο κ. Μαλαματίνας».

Σε ερώτησή μας αν η δικαστική διαμάχη επηρεάζει τη λειτουργία της επιχείρησης, η οποία βρίσκεται σε συζητήσεις με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού της δανεισμού, το ίδιο στέλεχος έσπευσε να σημείωσε ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται επ' ουδενί.

Για την ιστορία θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ανάμεσα στους φυσικούς διαδόχους του Ευάγγελου Μαλαματίνα, τον Κωνσταντίνο και τη Μυρτώ Μαλαματίνα, επήλθε ρήξη, η οποία συνοδεύτηκε και με την εκχώρηση, παραμονές Χριστουγέννων του 2003, του ποσοστού 38,9% της τελευταίας στην ΕΛΓΕΚΑ, έναντι 6.697.000 ευρώ.

Τον Δεκέμβριο του 2005 το 38,9% που κατείχε της ΕΛΓΕΚΑ επαναγοράστηκε, έναντι ποσού 10 εκατ. ευρώ, από τον Κώστα Μαλαματίνα, μέσω της «Κ. Μαλαματίνας ΑΕΒΕ», ενώ την ίδια περίοδο προωθήθηκε και η μετατροπή της οικογενειακής επιχείρησης σε όμιλο εταιρειών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v