Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lamda: Στα €14,3 εκατ. οι ζημιές στο εξάμηνο

Η ανοδική τάση των βασικών εμπορικών δεικτών από τα μέσα του 2013 συνεχίστηκε για ακόμα ένα τρίμηνο, σημειώνει η Lamda Development. Ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων παρουσίασε αύξηση 5,2%

Lamda: Στα €14,3 εκατ. οι ζημιές στο εξάμηνο

Επιβεβαιώνοντας την τάση ανάκαμψης των προηγουμένων τριμήνων, και παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, η κερδοφορία των τριών εμπορικών κέντρων (EBITDA) της Lamda Development,  κινήθηκε ανοδικά  παρουσιάζοντας αύξηση 7% το Α’ Εξάμηνο φέτος σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και ανήλθε στα €19,9 εκατομμύρια.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα ενοποιημένα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) προ αποτιμήσεων ανήλθαν σε €16,0 εκατομμύρια, καταγράφοντας αύξηση 10,3% σε σχέση με το Α’ Εξάμηνο του 2014.

ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΔΕΙΚΤΩΝ

Η ανοδική τάση των βασικών εμπορικών δεικτών από τα μέσα του 2013 συνεχίστηκε για ακόμα ένα τρίμηνο.  Ο συνολικός  κύκλος εργασιών των καταστημάτων παρουσίασε αύξηση 5,2% ενώ η συνολική επισκεψιμότητα των εμπορικών κέντρων κατά την ίδια χρονική περίοδο παρουσίασε επίσης αύξηση κατά 1,1%.  Η μέση πληρότητα των εμπορικών μας κέντρων ξεπερνά το 98% ενώ εξακολουθεί να παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον για μισθώσεις. 

Η θετική διαφοροποίηση της δραστηριότητας των εμπορικών κέντρων από την υπόλοιπη αγορά λιανικής συνεχίζεται καθώς αποτελούν σημεία αναφοράς και αποδοχής από το καταναλωτικό κοινό. Οι έμποροι λιανικής συνεχίζουν να έχουν μεγάλη υποστήριξη σε ενέργειες marketing και επικοινωνίας καθώς και να απολαμβάνουν τα οφέλη της υψηλής επισκεψιμότητας, όπως αποδεικνύει η μέχρι σήμερα πορεία.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων στο Golden Hall” κινήθηκε ανοδικά κατά 5,5% ενώ ο αριθμός των επισκεπτών κινήθηκε στα περσινά επίπεδα.  Η λειτουργική του κερδοφορία το Α’ Εξάμηνο ανήλθε σε €7,1 εκατ., παρουσιάζοντας άνοδο 11% σε σχέση με πέρσι. Στο Mediterranean Cosmos” στη Θεσσαλονίκη σημειώθηκε άνοδος του κύκλου εργασιών των καταστημάτων κατά 7%, και αύξηση του αριθμού των επισκεπτών κατά 2,7%, ενώ βρίσκεται σε καθεστώς πλήρους μίσθωσης.  Σε ότι αφορά τη λειτουργική του κερδοφορία ανήλθε σε €6,6 εκατ., παρουσιάζοντας άνοδο κατά 12%.  Αναφορικά με το The Mall Athens”, ο τζίρος των καταστημάτων παρουσίασε αύξηση κατά 3,8% ενώ ο αριθμός των επισκεπτών παρέμεινε σταθερός.  Η λειτουργική του κερδοφορία ανήλθε στα €12,4 εκατ. σημειώνοντας οριακή πτώση κατά 2%.  Όλα τα ανωτέρω μεγέθη επιβεβαιώνουν την ηγέτιδα θέση των εμπορικών μας κέντρων στο χώρο του λιανεμπορίου αλλά και την ανθεκτικότητά τους στο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. 

ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το πρότυπο ΔΠΧΑ 11 που είναι σε ισχύ από 1/1/2014, η Εταιρεία μας είναι υποχρεωμένη να καταργήσει την ενοποίηση των Κοινοπραξιών (Joint Ventures) με αναλογική μέθοδο και ενοποιεί τις κοινοπραξίες με τη μέθοδο της καθαρής θέσης.  Τονίζεται όμως ότι η απεικόνιση των Κοινοπραξιών στον Ισολογισμό με τη μέθοδο καθαρής θέσης δεν επιφέρει καμία μεταβολή στα Ίδια Κεφάλαια του Ομίλου και στο καθαρό αποτέλεσμα μετά από φόρους.

Στο παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται η Λειτουργική Κερδοφορία των Εμπορικών Κέντρων:

(ποσά σε € εκατ.)

Η1 2015

Η1 2014

%

“The Mall Athens”

6,2

6,3

-2%

“Mediterranean Cosmos”

6,6

5,9

12%

“Golden Hall”

7,1

6,4

11%

Retail EBITDA

19,9

18,6

7%

 

Τα κτίρια γραφείων συνεισέφεραν στην εξαμηνιαία λειτουργική κερδοφορία του Ομίλου €0,9 εκατ. όσο ακριβώς και το πρώτο εξάμηνο πέρσι. 

Το συνολικό ενοποιημένο EBITDA προ αποτιμήσεων ανήλθε στα €16,0 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 10,3% που οφείλεται κυρίως στην άνοδο της λειτουργικής κερδοφορίας των εμπορικών μας κέντρων.  Σε ενοποιημένο επίπεδο, οι ζημιές ανήλθαν σε €14,3 εκατ. έναντι ζημιών €6,8 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.  Η εμφάνιση των ζημιών οφείλεται κυρίως στις ζημιές από την αποτίμηση των επενδυτικών ακινήτων του Ομίλου που ανήλθαν σε €20,6 εκατ., αυξημένες κατά €13,4 εκατ. σε σχέση με το πρώτο Εξάμηνο του 2014.    

Η  Καθαρή Αξία Ενεργητικού προ φόρων (Net Asset Value) ανήλθε σε €410 εκατ. (€5,21 ανά μετοχή) έναντι €430,7 εκατ. που ήταν την 31/12/2014.  Επισημαίνεται, ότι η επιτυχής Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου με καταβολή μετρητών που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2014 καθώς και η πώληση των ιδίων μετοχών συνεισέφεραν €162 εκατ., μετά από την αφαίρεση σχετικών εξόδων, στην Καθαρή Αξία Ενεργητικού.

Συνοπτικά ενοποιημένα οικονομικά στοιχεία

(ποσά σε € εκατ.)

Η1 2015

Η1 2014

%

Αναλογικό (Pro–Forma) EBITDA προ αποτιμήσεων

16,0

14,5

10,3%

Ζημιές από αποτίμηση ακινήτων

-20,6

-7,2

 

Αποσβέσεις

-0,6

-0,6

 

Καθαροί Τόκοι

-10,7

-10,7

 

Φόροι

1,6

-2,8

 

Ενοποιημένα Αποτελέσματα

-14,3

-6,8

 

 

 

 

 

NET ASSET VALUE ( € εκατ. )

410

307

33,5%

Η μετοχή της LAMDA Development εξακολουθεί να διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών με έκπτωση στην Καθαρή Αξία Ενεργητικού ανά μετοχή παρά το γεγονός ότι από τις αρχές του έτους καταγράφει κέρδη που προσεγγίζουν το 25%, ενώ ο γενικός δείκτης κινείται έντονα πτωτικά καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 25%.  Συγκεκριμένα, με τιμή μετοχής €4,20 στις 25/08/2015 το τρέχον discount σε σχέση με το NAV διαμορφώνεται σε 20% έναντι της καθαρής αξίας του ενεργητικού ανά μετοχή. 

Ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς την αξία του επενδυτικού χαρτοφυλακίου (“Net Loan to Value”) ανέρχεται στο 40,4% επίπεδο πολύ ικανοποιητικό.  Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι με ημερομηνία αναφοράς 30/06/2015, η Εταιρεία είχε στη κατοχή της 1.075.223 ίδιες μετοχές που αντιπροσωπεύουν το 1,6% επί του συνόλου, με μεσοσταθμικό κόστος κτήσεως €3,63 ανά μετοχή.

Mε αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Οδυσσέας Αθανασίου δήλωσε σχετικά:

“Τα συνεχιζόμενα θετικά αποτελέσματα της εταιρείας μας, αντανακλούν την επιτυχημένη πελατοκεντρική στρατηγική μας και μας δίνουν αισιοδοξία για το μέλλον, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες που βιώνει η χώρα μας.”  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v