Ιδιωτικοποίηση Cyta: Σενάρια για καραμπόλες στην Ελλάδα

Δύο λόγοι για τους οποίους οι παράγοντες της εγχώριας τηλεπικοινωνιακής αγοράς παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Κύπρο. Το χρονοδιάγραμμα του deal. Ανοιχτό το ενδεχόμενο ανεξάρτητης πορείας για τη Cyta Hellas.

Ιδιωτικοποίηση Cyta: Σενάρια για καραμπόλες στην Ελλάδα

Η δρομολογούμενη ιδιωτικοποίηση (προσέλκυση στρατηγικού συνεργάτη ή επενδυτή) της Cyta αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα επικαιρότητας στην Κύπρο, ωστόσο ενδεχομένως να επηρεάσει και τα πράγματα στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά ,και αυτό για δύο λόγους.

Πρώτον, γιατί ενδεχομένως να υπάρξουν ενδιαφερόμενοι από ομίλους που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Παλαιότερα είχαν ακουστεί κάποια σενάρια περί αρχικών επαφών της Vodafone, ενώ σήμερα παράγοντες της αγοράς θεωρούν ως πιθανό ενδεχόμενο τη διερεύνηση του θέματος και από τον ΟΤΕ.

Και εξηγούν την εκτίμησή τους σημειώνοντας πως «η Cyta δεν είναι απλώς μια κερδοφόρος εταιρεία καθαρή από υποχρεώσεις, αλλά παράλληλα μπορεί να προσφέρει συνέργειες σε ξένους παίκτες λόγω των συνδέσεών της με ευρύτερες γεωγραφικές περιφέρειες όπως η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική. Επίσης, ο ΟΤΕ σήμερα διακρίνεται για την υψηλή του ρευστότητα και γενικότερα για την πρόθεσή του να προχωρήσει σε πολιτική λογικής ανάπτυξης».

Ο δεύτερος λόγος πιθανής καραμπόλας στα εγχώρια τηλεπικοινωνιακά δρώμενα οφείλεται στην εδώ δραστηριοποίηση της Cyta Hellas. Και αυτό γιατί μπορεί η κυπριακή κυβέρνηση να έχει αποφασίσει να ιδιωτικοποιήσει τη Cyta, ωστόσο ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί το αν στο προς πώληση πακέτο θα συμπεριληφθεί και η ελληνική θυγατρική.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, αυτό θα επηρεαστεί από το αποτέλεσμα των επαφών που θα γίνουν μεταξύ της κυπριακής πλευράς και των ενδιαφερόμενων επενδυτών.

Η ουσία είναι πως, ενώ η τηλεπικοινωνιακή δραστηριότητα εμφανίζει κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, η θυγατρική της Ελλάδας συνεχίζει να υποχρεώνεται σε ζημίες (γύρω στα 15 εκατ. ευρώ το 2014) και δεν προβλέπεται να επιστρέψει σε θετικό πρόσημο πριν από το 2017. Η αλήθεια μάλιστα είναι πως η οικονομική κρίση της ελληνικής οικονομίας επηρέασε αρνητικά την πορεία της συγκεκριμένης επένδυσης, η οποία έχει ανέλθει μέχρι σήμερα στα 200 εκατ. ευρώ, χωρίς στη Λευκωσία να έχουν εισπράξει ούτε ένα σεντ.

Άλλωστε ο ευρύτατος κατάλογος των εναλλακτικών τηλεπικοινωνιακών παρόχων που έχουν αναγκαστεί κατά την τελευταία οκταετία να «κατεβάσουν ρολά» δείχνει το μέτρο των δυσκολιών της ελληνικής αγοράς.

Το χρονικό του deal

Σύμφωνα πάντως με παράγοντες της αγοράς, το deal δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν περάσουν τουλάχιστον εννέα με δώδεκα μήνες από σήμερα.

Στο τυπικό κομμάτι, η κυπριακή πλευρά θα πρέπει να εισφέρει στην υπό δημιουργία εταιρεία «Cyta Ltd» τα περιουσιακά στοιχεία και τις δραστηριότητες που επιθυμεί και στη συνέχεια να προσελκύσει υποψήφιους επενδυτές που θα θελήσουν να τοποθετηθούν στο νέο αυτό νομικό πρόσωπο.

Πέρα από το διαδικαστικό κομμάτι που θα απαιτήσει κάποιο χρόνο, η κυπριακή πλευρά δεν φαίνεται να «καίγεται» για το deal. Άλλωστε, υπάρχουν βουλευτικές εκλογές τον προσεχή Φεβρουάριο, ενώ η πολύ καλή ανταπόκριση της Κύπρου σε ό,τι αφορά τους μνημονιακούς στόχους και τη γενικότερη πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών της δίνουν στην κυβέρνηση Αναστασιάδη περιθώρια ευελιξίας.

Η κυβέρνηση πάντως Αναστασιάδη δηλώνει υπέρμαχη των ιδιωτικοποιήσεων και οι όποιες ενδεχόμενες καθυστερήσεις μάλλον θα οφείλονται στην εξασφάλιση καλύτερων όρων και όχι στην αποφυγή του deal, από τη στιγμή που θα υπάρξει μια ενδιαφέρουσα προσφορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v