Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρ. Κύπρου: Ολοκληρώθηκε η πώληση assets στη Ρωσία

Η εναπομείνουσα καθαρή έκθεση του Συγκροτήματος στη Ρωσία μετά την ολοκλήρωση της πώλησης ανέρχεται σε 155 εκατ. ευρώ και αναμένεται να μειωθεί σταδιακά.

Τρ. Κύπρου: Ολοκληρώθηκε η πώληση assets στη Ρωσία

Η Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρία Λτδ ολοκλήρωσε την πώληση της πλειοψηφίας των δραστηριοτήτων της στη Ρωσία, που αποτελείται από (α) το ποσοστό συμμετοχής της [1] στη θυγατρική τράπεζα στη Ρωσία, CB Uniastrum Bank LLC, ύψους 80%, και το ποσοστό συμμετοχής της στη θυγατρική εταιρία χρηματοδοτικών μισθώσεων στη Ρωσία, Leasing Company Uniastrum Leasing LLC, ύψους 80%, και (β) ορισμένα δανειακά ανοίγματα στη Ρωσία, στον κ. Artem Avetisyan, κύριο μέτοχο της Bank Regional Credit, και σε εταιρίες που ελέγχονται από τον ίδιο.

Όπως έχει ήδη αναφερθεί στην ανακοίνωση του Συγκροτήματος ημερομηνίας 17 Ιουλίου 2015 [2], η απόφαση για την πώληση της πλειοψηφίας των δραστηριοτήτων στη Ρωσία εμπίπτει στη στρατηγική του για επικέντρωση σε κύριες αγορές και την πώληση μη κύριων δραστηριοτήτων. Επιπλέον, τονίζεται ότι η πώληση αυτής της σημαντικής θυγατρικής τράπεζας στο εξωτερικό αποτελεί ένα ακόμη ορόσημο στη στρατηγική του Συγκροτήματος για απομόχλευση και μείωση των κινδύνων στον ισολογισμό, και εξαλείφει πιθανούς μελλοντικούς κινδύνους που σχετίζονται με τις τραπεζικές δραστηριότητές του στη Ρωσία, περιλαμβανομένου και του κινδύνου ρευστότητας.

Επιπλέον, η Τράπεζα Κύπρου αναφέρει ότι με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων του Συγκροτήματος με τον αγοραστή έχουν προκύψει ορισμένες διαφοροποιήσεις σε σχέση με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 17 Ιουλίου 2015. Με την πώληση αυτή το Συγκρότημα μειώνει τους κινδύνους στον ισολογισμό κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ και τα σταθμισμένα περιουσιακά στοιχεία κατά περίπου 550 εκατ. ευρώ [3]. Επίσης, η πώληση βελτιώνει την εποπτική κεφαλαιακή θέση του Συγκροτήματος, με θετική επίδραση περίπου 30 μονάδων βάσης στον Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 [4].

Σύμφωνα με την προηγούμενη ανακοίνωση, η λογιστική ζημία από την πώληση ανέρχεται σε 23 εκατ. ευρώ [5], η οποία αποτελείται από ζημία ύψους 28 εκατ. ευρώ από τη μεταφορά των σχετικών αποθεματικών συναλλαγματικών διαφορών στον λογαριασμό αποτελεσμάτων και κέρδη ύψους 5 εκατ. ευρώ που αντιπροσωπεύουν τη διαφορά του τιμήματος πώλησης και της καθαρής λογιστικής αξίας των περιουσιακών στοιχείων.

Η εναπομείνουσα καθαρή έκθεση (στοιχεία που αναγνωρίζονται στον ισολογισμό και στοιχεία εκτός ισολογισμού) του Συγκροτήματος στη Ρωσία μετά την ολοκλήρωση της πώλησης ανέρχεται σε 155 εκατ. ευρώ [6](σε σύγκριση με 148 εκατ. ευρώ [7] όπως ανακοινώθηκε στις 17 Ιουλίου 2015), και η έκθεση αυτή αναμένεται να μειωθεί σταδιακά.

Ως αποτέλεσμα της αναθεωρημένης συμφωνίας, η εναπομείνουσα έκθεση περιλαμβάνει έκθεση ύψους 42 εκατ. ευρώ που προέρχεται από αναβαλλόμενο μέρος συμφωνίας ανταλλαγής περιουσιακών στοιχείων, αλλά επωφελείται από τη μείωση της έκθεσης εκτός ισολογισμού κατά 34 εκατ. ευρώ.

Η τράπεζα επισημαίνει ότι η πώληση αυτή εγκρίθηκε από όλες τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, ενώ η συναλλαγή δεν επηρεάζει την παρουσία της τράπεζας στη Ρωσία μέσω των δύο γραφείων αντιπροσωπείας στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη.

Η Deutsche Bank AG, London Branch, έχει ενεργήσει ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος της τράπεζας και το δικηγορικό γραφείο Linklaters έχει ενεργήσει ως νομικός της σύμβουλος, σε σχέση με την πώληση.

Όπως απαιτείται από το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και σύμφωνα με την παράγραφο 5.2.1.17 (7) των Κανονιστικών Αποφάσεων του Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου αναφορικά με τις αγορές του Χρηματιστηρίου ΚΔΠ 379/2014 (ως έχει τροποποιηθεί), η συναλλαγή αυτή πραγματοποιήθηκε σε τιμές αγοράς (arm's length) και δεν αφορά ή επηρεάζει τα συμφέροντα του Γραμματέα της τράπεζας ή οποιουδήποτε «καθορισμένου προσώπου» όπως αυτό ορίζεται στο άρθρο 137 (3) του περί Αξιών και Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου Νόμου 14(Ι)/1993 (ως έχει τροποποιηθεί).

[1] Μέσω της ενδιάμεσης θυγατρικής BOC Russia (Holdings) Limited, η οποία κατέχει εξ ολοκλήρου το κεφάλαιο της CB Uniastrum Bank LLC και της Leasing Company Uniastrum Leasing LLC.

[2] Βλέπε σχετική ανακοίνωση ημερομηνίας 17 Ιουλίου 2015, http://www.bankofcyprus.com/Documents/Investor%20Relations/Press%20Releases/GR/20150717AgreementSaleofBOCRGR_Final.pdf

[3] Βάσει των τελευταίων δημοσιευμένων οικονομικών αποτελεσμάτων του Συγκροτήματος για το εξάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2015.

[4] Βάσει των τελευταίων δημοσιευμένων οικονομικών αποτελεσμάτων του Συγκροτήματος για το εξάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2015.

[5] Βάσει των τελευταίων δημοσιευμένων οικονομικών αποτελεσμάτων του Συγκροτήματος για το εξάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2015.

[6]Αποτελείται από στοιχεία που αναγνωρίζονται στον ισολογισμό ύψους 135 εκατ. ευρώ και από στοιχεία εκτός ισολογισμού ύψους 20 εκατ. ευρώ βάσει των τελευταίων δημοσιευμένων οικονομικών αποτελεσμάτων του Συγκροτήματος για το εξάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2015.

[7] Αποτελείται από στοιχεία που αναγνωρίζονται στον ισολογισμό ύψους 114 εκατ. ευρώ και από στοιχεία εκτός ισολογισμού ύψους 34 εκατ. ευρώ βάσει των τότε τελευταίων δημοσιευμένων οικονομικών αποτελεσμάτων του Συγκροτήματος για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου 2015.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v