Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Viohalco: Πώς βλέπει τις προοπτικές του β' εξαμήνου

Μετά την επιστροφή της Viohalco σε κερδοφόρο αποτέλεσμα κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, ο μεταλλουργικός όμιλος αναλύει κατά κλάδο τις εκτιμήσεις του για το δεύτερο μισό του έτους. Οι προοπτικές και οι προκλήσεις.

Viohalco: Πώς βλέπει τις προοπτικές του β εξαμήνου

Βελτίωση οικονομικών επιδόσεων για το πρώτο εξάμηνο του 2015 ανακοίνωσε πρόσφατα ο όμιλος Viohalco, καθώς ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 18% (1,72 έναντι 1,455 δισ. ευρώ), τα EBITDA βελτιώθηκαν κατά 142% (στα 121 εκατ. ευρώ) και τα καθαρά αποτελέσματα επέστρεψαν στα κέρδη (+10 εκατ. έναντι -50 εκατ. κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2015).

Ζητούμενο ωστόσο είναι η πορεία του ομίλου κατά το δεύτερο μισό της φετινής χρονιάς και στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση της Viohalco προχωρεί σε εκτιμήσεις για κάθε βασική δραστηριότητα με την οποία ασχολείται.

Κλάδος αλουμινίου (ΕΛΒΑΛ): Η ζήτηση από τις διεθνείς αγορές είναι πολύ ισχυρή από την αρχή του έτους και τα εργοστάσια δουλεύουν σε πλήρη παραγωγικότητα, πράγμα που αναμένεται να συνεχιστεί έως το τέλος του έτους. Τα έσοδα που προέρχονται από την Ελλάδα δεν επηρεάζουν ουσιωδώς τα μεγέθη του ομίλου και έτσι οποιαδήποτε ενδεχόμενη επιδείνωση στο οικονομικό περιβάλλον της χώρας δεν αποτελεί κίνδυνο.

Κλάδος χαλκός (ΧΑΛΚΟΡ): Οι προοπτικές εξαρτώνται από τη συνέχιση της ανάκαμψης στις διεθνείς αγορές. Οι εκτιμήσεις διαφοροποιούνται ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή, με τη ζήτηση στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες να καταγράφει μια ελαφρά βελτίωση και μια παρόμοια τάση αναμένεται να επιβεβαιωθεί και στις ΗΠΑ. Η κατασκευαστική δραστηριότητα αναμένεται να δείξει σημάδια ανάκαμψης κατά το δεύτερο μισό του έτους.

Έτσι για το δεύτερο εξάμηνο του 2015, με δεδομένες τις συνεχιζόμενες δύσκολες συνθήκες της εγχώριας αγοράς, ο βασικός στρατηγικός στόχος θα είναι η επέκταση μέσα από αυξημένες εξαγωγές στην Ευρώπη και επιπλέον, η διεύρυνση μεριδίων αγοράς στα βιομηχανικά προϊόντα και η ενδυνάμωση της δραστηριότητας σε νέες αγορές που δεν έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κάμψη.

Κλάδος καλωδίων (Ελληνικά Καλώδια): Η ανάκαμψη στη ζήτηση της Ευρώπης αναμένεται να επηρεάσει θετικά τις εξαγωγές στο προσεχές μέλλον, με τις πωλήσεις στην ελληνική αγορά να αφορούν την πορεία ήδη υπογεγραμμένων συμβολαίων για έργα που έχουν εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή τους.

Τα ενδιαφέροντα έργα καλωδίων υψηλής τάσης που ήδη έχουν αναληφθεί από τα Ελληνικά Καλώδια, οι πιστοποιήσεις από operators διεθνών ενεργειακών δικτύων και η ανάπτυξη ενός ανταγωνιστικού δικτύου πωλήσεων καθιστά ικανή την εταιρεία να αδράξει οποιαδήποτε ευκαιρία αναδύεται ανά τον κόσμο, ανταγωνιζόμενη τις κορυφαίες εταιρείες του κλάδου.

Κλάδος χάλυβα (πρώην ΣΙΔΕΝΟΡ): Η πορεία του κλάδου επηρεάστηκε αρνητικά από την πολιτική αστάθεια στις βασικές εξαγωγικές αγορές της Λιβύης και της Αιγύπτου, από την επιβολή εισαγωγικών περιορισμών στην Αλγερία και από τη χαμηλότερη ζήτηση στην Ελλάδα, εξαιτίας της σημαντικής υποχώρησης στα έργα υποδομής.

Στο μέλλον, μια αυξημένη πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα αναμένεται να οδηγήσει σε μια σταδιακή ανάκαμψη της αγοράς. Στα Βαλκάνια η ισχυρή παρουσία αναμένεται να συνεχιστεί, ακολουθώντας τις θετικές τάσεις στην ευρωπαϊκή παραγωγή αυτοκινήτων και στην ευρωπαϊκή άνοδο του ΑΕΠ.

Σωλήνες χάλυβα (Σωληνουργεία Κορίνθου): Ο κλάδος είχε ένα καλό ξεκίνημα το 2015 και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και για το υπόλοιπο τμήμα του έτους. Το ασθενέστερο ευρώ, το αξιοσημείωτο υπόλοιπο ανεκτέλεστων συμβάσεων, όπως επίσης και τα οφέλη των Σωληνουργείων Κορίνθου από επενδύσεις που ολοκληρώθηκαν ή κοντεύουν να ολοκληρωθούν, δημιουργούν μια βάση για τις θετικές προσδοκίες του management για ολόκληρο το 2015. Από την άλλη πλευρά, η πτώση των πετρελαϊκών τιμών έχουν καταστήσει τις εργασίες γεωτρήσεων λιγότερο αποδοτικές και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα σε μια πτωτική ζήτηση στον τομέα της ενέργειας.

Κλάδος ακινήτων: Ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο το καινούριο εμπορικό κέντρο στην Κόρινθο και μέσα στο έτος ελπίζεται ότι θα επιτευχθεί συμφωνία ενοικίασης του ξενοδοχείου που διαθέτει ο όμιλος στην Πλατεία Καραϊσκάκη στην Αθήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v