Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλαγές στη σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ

Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αναμένεται να δοθεί μεγάλο τμήμα του παραλιακού μετώπου της Δραπετσώνας, όπως ανακοίνωσε ο Αλ. Τσίπρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να εξαιρεθεί η ζώνη των Λιπασμάτων Δραπετσώνας, μέχρι τον όρμο των Σφαγείων.

Αλλαγές στη σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ

Η κυβέρνηση δεν έκανε τελικά το χατίρι των υποψηφίων επενδυτών του ΟΛΠ και μεγάλο τμήμα του παραλιακού μετώπου στο δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας θα παραχωρηθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να εξαιρεθεί η παράκτια ζώνη των Λιπασμάτων Δραπετσώνας, μέχρι τον όρμο των Σφαγείων

Στο σχέδιο, που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση και η διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) θα περιλαμβάνεται και η αξιοποίηση του πρώην εργοστασίου λιπασμάτων της Δραπετσώνας, για την οποία είχε δεσμευτεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο Κερατσίνι μία εβδομάδα πριν τις εκλογές.

Η νέα σύμβαση παραχώρησης (master concession) που θα υπογραφεί μεταξύ του OΛΠ και του ελληνικού δημοσίου προκειμένου να προχωρήσει η πώληση πλειοψηφικού πακέτου του οργανισμού θα προβλέπει τόσο την εξαίρεση τμήματος του παραλιακού μετώπου αλλά και αυξημένα έσοδα για τους ΟΤΑ της περιοχής.

Το ποσοστό των εσόδων του OΛΠ που θα πηγαίνει στο δημόσιο αυξάνεται από 2% που είναι σήμερα σε 3,5%, με τη μερίδα του λέοντος να οδεύει προς της δήμους της περιοχής, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η απόφαση για παραχώρηση τμήματος της παραλιακής έκτασης στους ΟΤΑ ελήφθη παρά τις αντιρρήσεις που είχαν εκφράσει υποψήφιοι επενδυτές καθώς και μέτοχοι του OΛΠ.

Είχαν, μάλιστα, υπάρξει και επιστολές προς τη διοίκηση του οργανισμού, αλλά φαίνεται πως οι εξελίξεις είχαν δρομολογηθεί. Οι δεσμευτικές προσφορές για το πλειοψηφικό πακέτο του OΛΠ αναμένεται να υποβληθούν στα τέλη Νοεμβρίου. Στο τελικό στάδιο έχουν περάσει η κινεζική Cosco, η APM Terminals του δανέζικου ομίλου Maersk και η ICTS από τις Φιλιππίνες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v