Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη Βουλή η σύμβαση παραχώρησης του Ιπποδρομιακού Στοιχήματος

Ψηφίζεται η σύμβαση για την 20ετή διαχείριση του ιπποδρομιακού στοιχήματος από τον ΟΠΑΠ. Πώς κατανέμονται τα έσοδα του δημοσίου. Σειρά ρυθμίσεων και για τον καταχρεωμένο ΟΔΙΕ.

Στη Βουλή η σύμβαση παραχώρησης του Ιπποδρομιακού Στοιχήματος

Κατατέθηκε προς κύρωση στη Βουλή η σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του ΟΠΑΠ και του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) για την 20ετή διαχείριση του ιπποδρομιακού στοιχήματος, έναντι 40.500.000 ευρώ. Η σύμβαση είχε υπογραφεί στις 24 Απριλίου και καθυστέρησε λόγω των πολιτικών εξελίξεων και σειράς εκκρεμοτήτων. Ψηφίζεται δε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Στη σύμβαση, όπως αναφέρεται και στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προβλέπεται η υποχρέωση του ΟΠΑΠ (μέσω της Ιπποδρομίες ΑΕ που αναλαμβάνει τη διαχείριση του ιπποδρομιακού στοιχήματος) για διεξαγωγή ενός ελάχιστου αριθμού ζωντανών ιπποδρομιών στην Ελλάδα. Σε περίπτωση αθέτησης της ανωτέρω υποχρέωσης, ο παραχωρησιούχος θα καταβάλει στο ελληνικό Δημόσιο ποινική ρήτρα 2.700 ευρώ για κάθε ιπποδρομία που υπολείπεται του ελάχιστου αριθμού. 

Όπως προβλέπεται και με τα άλλα τυχερά παιχνίδια, το 30% των μικτών κερδών του ιπποδρομιακού στοιχήματος θα πηγαίνει στο Ελληνικό Δημόσιο. Συγκεκριμένα, το 24% θα καλύπτει την καταβολή των Επάθλων για τις διεξαγόμενες ζωντανά ιπποδρομίες, το 1,5% πηγαίνει στη Φίλιππο Ενωση και το υπόλοιπο 4,5% στο κρατικό ταμείο.

Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται, επίσης, πως από την ψήφισή του μέχρι την πάροδο επτά ετών από την έναρξη εκκαθάρισης του ΟΔΙΕ (έχει οριστεί η 31η Οκτωβρίου 2015) αναστέλλονται οι πάσης φύσεως πράξεις ή μέτρα συλλογικής, διοικητικής και αναγκαστικής εκτέλεσης καθώς και η λήψη οποιουδήποτε ασφαλιστικού μέτρου από «τους πάσης φύσεως δανειστές» για «οποιαδήποτε αιτία και για πάσης φύσεως περιουσιακό στοιχείο αυτής». Επίσης «δεν επιτρέπεται η κήρυξη της ΟΔΙΕ σε πτώχευση» ενώ κατά τη διάρκεια των πρώτων επτά ετών δεν επιτρέπεται να εκποιηθούν οι εγκαταστάσεις και το ακίνητο ιδιοκτησίας του καταχρεωμένου ΟΔΙΕ στο Μαρκόπουλο. Προβλέπεται, επίσης, και η διαδικασία εκποίησης των ακινήτων από τον εκκαθαριστή.

Με το σχέδιο νόμου επιτρέπεται στη διοίκηση του ΟΔΙΕ να εκχωρεί μέχρι και τα 2/3 των μηνιαίων καταβαλλόμενων μισθωμάτων προς πιστωτές, οι οποίοι έχουν επιβάλει αναγκαστική κατάσχεση επί των εγκαταστάσεων και του ακινήτου κυριότητας στο Μαρκόπουλο.

* Δείτε στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό τη σύμβαση παραχώρησης, την αιτιολογική έκθεση και το σχέδιο νόμου. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v