Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

METRO: Το due diligence θα κρίνει το deal με Βερόπουλο

Σε προκαταρκτικό στάδιο οι επαφές με Βερόπουλο για την εξαγορά των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων της αλυσίδας, δηλώνει στο Euro2day.gr ο κ. Αρ. Παντελιάδης. Τον έλεγχο των βιβλίων της εταιρίας έχει ξεκινήσει η PwC. Εχει αποσύρει το ενδιαφέρον η "Σκλαβενίτης", σύμφωνα με πληροφορίες. Γιατί «χάλασε» το deal.

METRO: Το due diligence θα κρίνει το deal με Βερόπουλο

Το ενδιαφέρον της METRO για την εξαγορά των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων της αλυσίδας Βερόπουλος πιστοποιεί με δηλώσεις του στο Euro2day.gr ο επικεφαλής της METRO AEBE κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης, επαληθεύοντας το χθεσινό ρεπορτάζ του Euro2day.gr.

Ο ίδιος πάντως κατεβάζει τους τόνους, σημειώνοντας πως οι επαφές με τη Βερόπουλος, οι οποίες έχουν ξεκινήσει πριν από λίγες εβδομάδες, βρίσκονται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ήδη πάντως η PriceWaterhouseCoopers έχει ξεκινήσει το due diligence, η ολοκλήρωση του οποίου θα κρίνει αν εν τέλει το συγκεκριμένο deal θα λάβει σάρκα και οστά και δεν θα οδηγηθεί και αυτό σε αδιέξοδο. Δεν έχει περάσει άλλωστε πολύς καιρός από την ημέρα που ανακοινώθηκε επισήμως η συμφωνία εξαγοράς από τη Σκλαβενίτης των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων της Βερόπουλος. Deal το οποίο δεν τελεσφόρησε μετά την απόσυρση του ενδιαφέροντος της αλυσίδας Σκλαβενίτης, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς.

Βέβαια η απόσυρση του ενδιαφέροντος της Σκλαβενίτης για την Βερόπουλος –σ.σ. πληροφορία η οποία δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως από την πλευρά της αλυσίδας Σκλαβενίτης- άνοιξε τον δρόμο στην οικογένεια Παντελιάδη της METRO να εξετάσει το ενδεχόμενο απόκτησης του δικτύου της Βερόπουλος στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ. Παντελιάδη ο Βερόπουλος από τη μια έχει πολύ σοβαρά οικονομικά θέματα από την άλλη όμως διαθέτει ένα πολύ καλό δίκτυο. Δύο δεδομένα τα οποία όπως ανέφερε ο ίδιος στο Euro2day.gr ζυγίζει και αναλύει αυτή τη στιγμή η εταιρεία του προκειμένου να αποφασίσει αν αξίζει να πάρει αυτό το ρίσκο.

Σε ερώτηση του Euro2day.gr αν τους προβλημάτισε το γεγονός ότι απέσυρε το ενδιαφέρον της η Σκλαβενίτης η οποία έχει κάνει και αυτή due diligence, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς είχε αναλάβει και σε αυτή την περίπτωση η PriceWaterhouseCoopers- ο ίδιος δήλωσε "μας προβλημάτισε γιατί απέσυρε το ενδιαφέρον της η Σκλαβενίτης. Βέβαια δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν είδε κάτι ή αν εν τέλει αντιμετώπισε τα δεδομένα διαφορετικά."

Πηγές από την αγορά υποστηρίζουν πως οι πρώτες "ρωγμές" στο deal Σκλαβενίτης με Βερόπουλο διαφάνηκαν αμέσως μετά την επιβολή των capital controls που "μπλόκαραν" την εκταμίευση δανείου ύψους 80 εκατ. ευρώ στο οποίο είχαν συμφωνήσει οι τράπεζες να δώσουν στην αλυσίδα Βερόπουλος. Πάντως σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες στο Euro2day.gr ο κ. Νίκος Βερόπουλος οι τράπεζες είχαν ανάψει το «πράσινο φως» στο deal με το Σκλαβενίτη.

Κάτι που εκτιμάται πως θα συμβεί και στην περίπτωση που προχωρήσει το deal Βερόπουλος με METRO. Όπως ανέφερε ο κ. Παντελιάδης, η εταιρεία του θα κάνει συζητήσεις με τις τράπεζες οι οποίες όπως είπε φαίνεται πως έχουν την καλή διάθεση και το ενδιαφέρον να γίνει το deal.

Σημειώνεται πως η εταιρεία METRO τζιράρει περί τα 700 εκατ. ευρώ ετησίως και εμφάνισε πέρυσι κέρδη προ φόρων 17 εκατ. ευρώ. Διαθέτει δίκτυο 110 καταστημάτων εκ των οποίων τα 65 είναι καταστήματα λιανικής με την επωνυμία My Market ενώ τα υπόλοιπα είναι καταστήματα Cash & Carry. Από την άλλη πλευρά η Βερόπουλος, η οποία διαθέτει δίκτυο 184 καταστημάτων ανά την Ελλάδα, παρουσιάζει ζημιές άνω των 6 εκατ. ευρώ και υψηλές δανειακές υποχρεώσεις ενώ το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα τροφοδοσίας των καταστημάτων της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v