Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Η καλύτερη επίδοση στο βασικό σενάριο

Ο όμιλος της Alpha Bank σημείωσε την καλύτερη επίδοση στο βασικό σενάριο και στον έλεγχο των στοιχείων ενεργητικού των stress test. Τι δηλώνει η τράπεζα για κεφαλαιακούς δείκτες και προνομιούχες μετοχές. Αισιοδοξία για πλήρη κάλυψη των αναγκών από ιδιώτες.

Alpha Bank: Η καλύτερη επίδοση στο βασικό σενάριο

Στα 263 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι κεφαλαιακές ανάγκες του ομίλου της Alpha Bank, οι χαμηλότερες του κλάδου, ενώ για το δυσμενές σενάριο οι ανάγκες ανήλθαν σε 2,743 δισ. ευρώ.

Στην ανακοίνωση της τράπεζας αναφέρεται ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες του δυσμενούς σεναρίου διαμορφώθηκαν στα 2,743 δισ. και οφείλονται εν μέρει στο υψηλότερο ελάχιστο όριο του δείκτη των βασικών εποπτικών κεφαλαίων του 8% σε σύγκριση με το ελάχιστο όριο του 5,5% που είχε εφαρμοσθεί στα stress tests, τα οποία διενήργησε η Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα το 2014.

Ένας ακόμη λόγος είναι, σύμφωνα με την επίσημη θέση της τράπεζας, οι αυστηρότερες προσαρμογές στο στρεσάρισμα του Asset Quality Review (AQR).

Ειδικότερα, το αποτέλεσμα του Ελέγχου της Ποιότητας στοιχείων του Ενεργητικού (AQR) διαμορφώθηκε για τον όμιλο της Alpha Bank στα 1,746 δισ. ευρώ και οφείλεται, σύμφωνα με την τράπεζα, στις προβλέψεις για την συνολική αξιολόγηση των δανείων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ανακοίνωση της τράπεζας προβάλλεται και το ζήτημα των προνομιούχων μετοχών, ύψους 940 εκατ ευρώ, τις οποίες ο όμιλος αποπλήρωσε προς το ελληνικό δημόσιο.

Στα 872 εκατ. τα προ προβλέψεων κέρδη στο 9μηνο

Το αποτέλεσμα εννεαμήνου προ Προβλέψεων της Alpha Bank ανήλθε σε 871,6 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 8,7% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Το Καθαρό Έσοδο Τόκων ανήλθε σε Ευρώ 1.445,5 εκατ., ενισχυμένο κατά 1,2% ετησίως, ως αποτέλεσμα κυρίως της μειώσεως του κόστους των προθεσμιακών καταθέσεων, η οποία αντιστάθμισε το υψηλό κόστος χρηματοδοτήσεως από την αυξημένη εξάρτηση από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας της Τραπέζης της Ελλάδος (ELA).

Το Καθαρό Επιτοκιακό Περιθώριο διαμορφώθηκε σε 2,8% το γ΄ τρίμηνο 2015.

Βασικά Χαρακτηριστικά Ισολογισμού

- Μείωση των υπολοίπων των δανείων κατά 6,3% ετησίως σε Ευρώ 47,0 δισ.

- Μείωση των υπολοίπων των καταθέσεων κατά 30,0% σε ετήσια βάση σε Ευρώ 30,5 δισ. αντίστοιχη με τις εκτεταμένες εκροές στο τραπεζικό σύστημα, ως αποτέλεσμα της αυξημένης αβεβαιότητας σε εθνικό επίπεδο. Τους πρώτους μήνες του 2015 παρατηρήθηκε σημαντική μείωση καταθέσεων στην Ελλάδα, ενώ το γ' τρίμηνο παρουσιάσθηκαν ενδείξεις σταθεροποιήσεως με εκροές Ευρώ 248 εκατ.

- Ο Δείκτης Δανείων προς Καταθέσεις διαμορφώθηκε σε 154% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2015 έναντι 115% κατά την αντίστοιχη περίοδο του προηγουμένου έτους λόγω των εκροών καταθέσεων.

- Η χρηματοδότηση από τις Κεντρικές Τράπεζες ανήλθε σε Ευρώ 27,1 δισ. στο τέλος Σεπτεμβρίου 2015, σταδιακά βελτιούμενη μετά την επιβολή των περιοριστικών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίων στο τέλος Ιουνίου 2015. Η χρηματοδότηση μέσω του Εκτάκτου Μηχανισμού Ρευστότητας της Τραπέζης της Ελλάδος (ELA) ανήλθε σε Ευρώ 22,2 δισ.

- Οι σωρευτικές προβλέψεις διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 15,2 δισ. και αντιστοιχούν στο 24% του δανειακού χαρτοφυλακίου. Ο Δείκτης Καλύψεως Καθυστερήσεων διαμορφώθηκε σε 67,0% το γ' τρίμηνο 2015. Ο Δείκτης Καθυστερήσεων ανήλθε σε 36,5% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2015.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v