Πειραιώς: Πώς εξηγούνται τα αποτελέσματα του stress test

Αισιοδοξία στην τράπεζα ότι θα καλυφθούν από ιδιώτες τα 2,2 δισ. ευρώ του βασικού σεναρίου. Για ποιους λόγους το stress test έδειξε μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες για τον όμιλο. Ο ρόλος των προνομιούχων μετοχών για τον τελικό λογαριασμό.

Πειραιώς: Πώς εξηγούνται τα αποτελέσματα του stress test

Οι αυστηρές παραδοχές όσον αφορά τα δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις βάσει των οποίων διενήργησε τα stress tests η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οδήγησαν, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, σε υψηλότερο – έναντι του κλάδου – επίπεδο της κεφαλαιακές ανάγκες του ομίλου της τράπεζας Πειραιώς, οι οποίες ανήλθαν σε 4,9 δισ. ευρώ στο δυσμενές σενάριο και 2,2 δισ. ευρώ στο βασικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr ο όμιλος αναμένεται να καλύψει στο ακέραιο τα 2,2 δισ. ευρώ του ιδιωτικού σεναρίου με ιδιωτικά κεφάλαια.

Σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, η μεθοδολογία των φετινών stress tests στην Ελλάδα, θεώρησε (αδικαιολόγητα) υψηλού κινδύνου τα δάνεια προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προκύψουν με τη μεθοδολογία αυτή περισσότερα νέα κεφάλαια προς άντληση, με δεδομένο ότι η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει με διαφορά πολύ μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο δανείων προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (περίπου 40% μερίδιο αγοράς).

Χαρακτηριστικό στοιχείο, λένε οι ίδιες πηγές, για τη μεθοδολογία των φετινών stress tests είναι ότι, τα ενέχυρα που έχουν δοθεί στις τράπεζες από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για τα δάνειά τους, «κουρεύτηκαν» τόσο δραματικά που οι αξίες των ενεχύρων φέτος αποτιμήθηκαν στο 12-15% των αντίστοιχων αξιών του 2008-2009.

Εκ των πραγμάτων και εξαιτίας του μεγάλου μεγέθους της τράπεζας διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της τα περισσότερα δάνεια μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ξεπερνώντας μάλιστα το 30% μερίδιο αγοράς.

Μία ακόμη παράμετρος που επιβαρύνει, σε σχέση με τον ανταγωνισμό, τα αποτελέσματα είναι το γεγονός ότι η Τράπεζα Πειραιώς αποπλήρωσε τις προνομιούχες μετοχές του δημοσίου ύψους 750 εκατ. ευρώ. Εάν, όπως εξηγούν πηγές της τράπεζας, δεν είχαν αποπληρωθεί οι κεφαλαιακές της ανάγκες θα μειώνονταν ισόποσα.

Στα 875 εκατ. τα προ προβλέψεων κέρδη

Τα επαναλαμβανόμενα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων του Ομίλου Πειραιώς το 9μηνο 2015 αυξήθηκαν κατά 17% σε ετήσια βάση στα €875 εκατ., σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Σε τριμηνιαία βάση, το 3o 3μηνο 2015 ανήλθαν σε €330 εκατ. αυξημένα κατά 20% έναντι του 2ου 3μήνου 2015. Το 2ο 3μηνο αντίστοιχα τα επαναλαμβανόμενα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων διαμορφώθηκαν στα €275 εκατ (εξαιρουμένων των εκτάκτων εσόδων και εξόδων).

Τα καθαρά έντοκα έσοδα του 9μήνου 2015 διαμορφώθηκαν σε €1.435 εκατ., μειωμένα κατά 3% έναντι του αντίστοιχου περυσινού 9μήνου.

Στο 3ο 3μηνο 2015, τα καθαρά έντοκα έσοδα ανήλθαν σε €470 εκατ., οριακά χαμηλότερα σε σχέση με το 2ο τρίμηνο (€472 εκατ.), λόγω σχετικής επιβάρυνσης από την αυξημένη χρήση του μηχανισμού ELA, αποτέλεσμα των εκροών καταθέσεων, αλλά και της απόφασης της ΕΚΤ να μην αποδέχεται χρεόγραφα και εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου ως κάλυμμα για αναχρηματοδότηση.

Ωστόσο, η αρνητική αυτή επίδραση μετριάσθηκε από την περαιτέρω αποκλιμάκωση του κόστους προθεσμιακών καταθέσεων στην Ελλάδα το 2ο και 3ο 3μηνο 2015 (156 μ.β. το 3ο 3μηνο 2015 από 177 μ.β το 2ο 3μηνο και 183 μ.β. το 1ο 3μηνο του έτους).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v