Eurobank: Πρόσω ολοταχώς για ΑΜΚ ως 2,1 δισ.

Κεφαλαιακές ανάγκες μόλις 2,1 δισ. έβγαλε για την τράπεζα η συνολική αξιολόγηση. Ο στόχος της πλήρους κάλυψης από ιδιώτες και η αισιοδοξία λόγω του σκληρού πυρήνα μετόχων και της προαιρετικής δημόσιας προσφοράς στους ομολογιούχους. Η προσπάθειά μας θα στεφθεί με επιτυχία, τονίζει ο Φ. Καραβίας

Eurobank: Πρόσω ολοταχώς για ΑΜΚ ως 2,1 δισ.

Τις βάσεις για κάλυψη ως και του συνόλου των κεφαλαιακών της αναγκών από ιδιώτες βάζει η συνολική αξιολόγηση για την Eurobank καθώς αναδείχθηκε η ανθεκτικότερη ελληνική τράπεζα με τις χαμηλότερες συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες.

Με βάση τις ανάγκες που προσδιόρισαν το AQR και τα stress test, η Eurobank εμφάνισε πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 339 εκ. ευρώ με το βασικό σενάριο και το AQR και μόλις 2,1 δισ. με το δυσμενές σενάριο.

Η Eurobank θα επιδιώξει τη μέγιστη συμμετοχή και την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων υψηλής ποιότητας, απευθυνόμενη τόσο στους υφιστάμενους μετόχους όσο και σε νέους ιδιώτες μετόχους με στόχο την πλήρη κεφαλαιακή της θωράκιση.

Στην προσπάθειά της βοηθάει η πρόθεση των Fairfax, WR Ross and Co και μερικών άλλων funds να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου βάζοντας νέας κεφάλαια καθώς και η διαχείριση στοιχείων Παθητικού (LME) μια και η τράπεζα έχει απευθύνει προαιρετική δημόσια προσφορά στους κατόχους υβριδικών και ομολόγων μειωμένης και κύριας εξασφάλισης ονομαστικής αξίας 877 εκατ. ευρώ. Ποσό το οποίο από μόνο του υπερκαλύπτει τις κεφαλαιακές ανάγκες του βασικού σεναρίου.

Το αποτέλεσμα του βασικού σεναρίου των stress test, όπου η Eurobank παρουσιάζει πολύ μικρές κεφαλαιακές ανάγκες, επιβεβαιώνει ότι η Τράπεζα παρέμεινε ανθεκτική κεφαλαιακά παρά το σοκ που υπέστη η ελληνική οικονομία και τις απρόβλεπτες αρνητικές επιπτώσεις από την επιβολή των capital controls το καλοκαίρι.

Με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, η Τράπεζα θα είναι σε θέση απερίσπαστα να προχωρήσει στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και στην αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο συνδυασμός επαρκούς κεφαλαιακής βάσης -ανθεκτικής και σε ακραίες συνθήκες, όπως πιστοποίησε η ΕΚΤ- ποιότητας δανειακού χαρτοφυλακίου και ομαλοποίησης των συνθηκών που θα επιτρέψουν την σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα, ενισχύει την ικανότητα της Eurobank να στηρίξει τους πελάτες της και να ανταποκριθεί στις μεγαλύτερες προκλήσεις.

Όπως αναφέρει η τράπεζα σε σχετική ανακοίνωση κατόπιν των αποτελεσμάτων θα υποβάλλει σύντομα σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης για έγκριση από την ΕΚΤ. Το σχέδιο θα περιλαμβάνει λεπτομερώς τα μέτρα που η Τράπεζα σκοπεύει να εφαρμόσει για να καλύψει το κεφαλαιακό έλλειμμα, τόσο υπό το βασικό, όσο και το δυσμενές σενάριο.

Η Τράπεζα αναμένεται να προβεί σε σχετική ανακοίνωση μόλις αυτό το σχέδιο εγκριθεί και ανακοινώνει ότι προσέλαβε τις BofA Merrill Lynch, HSBC και Mediobanca να συνδράμουν για την εκπόνηση του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης
και την ανακεφαλαιοποίηση που είναι πιθανό να προκύψει.

Η Τράπεζα θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου 2015 απόψε και την 3η Νοεμβρίου 2015 θα προχωρήσει σε ανακοίνωση σχετικά με ορισμένα οικονομικά στοιχεία του 3ου τριμήνου του 2015.

Καραβίας: Η προσπάθεια της Eurobank θα στεφθεί με επιτυχία

Η αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών από τον SSM/ΕΚΤ ανέδειξε την Eurobank ως εκείνη με τις μικρότερες και απολύτως διαχειρίσιμες κεφαλαιακές ανάγκες στο δυσμενές σενάριο των stress tests, δήλωσε ο CEO της τράπεζας Φωκίων Καραβίας.

Όπως τονίζει ο ίδιος «από αυτήν τη θετική αφετηρία ξεκινάμε την προσπάθεια για την πλήρη κεφαλαιακή θωράκιση της Τράπεζας, με την υποστήριξη υφιστάμενων μετόχων μας αλλά και με την προσέλκυση και άλλων υψηλής ποιότητας ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων. Είμαστε πεπεισμένοι ότι, παρά τις αβεβαιότητες, η προσπάθεια αυτή θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία.

Η εντυπωσιακή βελτίωση της σχετικής θέσης της Τράπεζας έναντι των προηγούμενων αντίστοιχων stress tests του 2013 και του 2014 επιβεβαιώνει την ορθότητα του ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού που εφαρμόζουμε με συνέπεια στην Ελλάδα και στις διεθνείς μας δραστηριότητες για τη διαχείριση της κρίσης της ελληνικής οικονομίας. Το αποτέλεσμα πιστώνεται στους εργαζομένους και τα στελέχη της Eurobank, στους πελάτες και τους μετόχους μας, που στήριξαν την Τράπεζα και πίστεψαν στις προοπτικές της ακόμη και όταν η συγκυρία δεν ήταν θετική.

Με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε το τραπεζικό σύστημα να μπορεί πλέον να προχωρήσει απερίσπαστο στη χρηματοδότηση νοικοκυριών, επιχειρήσεων και της οικονομίας.

Στόχος μας είναι να καταστήσουμε την Eurobank την αποτελεσματική, καινοτόμο και πελατοκεντρική ιδιωτική ελληνική τράπεζα που θα πρωταγωνιστήσει στην επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη, βασισμένη στις σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες μας και τους εργαζόμενους».

H ανακοίνωση της Eurobank

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε σήμερα τα αποτελέσματα της Συνολικής Αξιολόγησης (Comprehensive Assessment (CA)) που πραγματοποίησε στις τέσσερις, συστημικής σημασίας, ελληνικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Eurobank, σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας.

Πλαίσιο

Η Eurobank (η Τράπεζα), μαζί με τις υπόλοιπες τρεις ελληνικές συστημικές τράπεζες, αξιολογήθηκε στο πλαίσιο της Συνολικής Αξιολόγησης που διενέργησε η ΕΚΤ.

Τα αποτελέσματα που προέκυψαν έλαβαν υπόψη το συνολικό αποτέλεσμα: εξέτασης της Ποιότητας Χαρτοφυλακίου (Asset Quality Review – AQR), και, Άσκησης Προσομοίωσης Ακραίων Καταστάσεων (Stress Test - ST), στο Βασικό και στο Δυσμενές σενάριο.

H ΕΚΤ πραγματοποίησε τη Συνολική Αξιολόγηση λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις που επηρεάζουν την οικονομική θέση των τραπεζών, με σκοπό να εκτιμήσει την επίδραση αυτών των εξελίξεων στην οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα και την αξία του χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας.

Συνολική Αξιολόγηση (CA) για την Τράπεζα

Αποτελέσματα Ποιότητας Χαρτοφυλακίου (AQR)

Το AQR περιελάμβανε περιεκτικό έλεγχο της τρέχουσας αξίας του ελληνικού δανειακού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας κατά την 30η Ιουνίου 2015, καλύπτοντας το 98% του χαρτοφυλακίου αυτού. Η προσαρμοσμένη κεφαλαιακή θέση βάσει του AQR αποτέλεσε το εναρκτήριο σημείο για τα Stress Test. Αφού ελήφθη υπόψη το σύνολο των ζημιών που αναδείχθηκαν από το AQR, από το AQR προέκυψαν πρόσθετες προβλέψεις διαμορφώνοντας τον Δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας Ι (CET1) της Τράπεζας στο 8,6%, όταν το όριο CET1 έχει τεθεί σε 9,5%, κάτι που αντιστοιχεί σε κεφαλαιακές ανάγκες ύψους €339 εκατ.

Αποτελέσματα Stress Test

Το Stress Test είναι μια άσκηση εκτίμησης μελλοντικών κεφαλαιακών αναγκών, στο βασικό και στο δυσμενές σενάριο, για να διαγνωστεί η ανθεκτικότητα της οικονομικής θέσης της Τράπεζας στο ενδεχόμενο περαιτέρω επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών σ' ένα χρονικό ορίζοντα μέχρι το τέλος του 2017.

Το Stress Test πραγματοποιήθηκε με δύο σενάρια: (i) Στο βασικό σενάριο το Stress Test προσδιορίζει την οικονομική επίδοση της Τράπεζας υπό τις αναμενόμενες οικονομικές συνθήκες, (ii) στο δυσμενές σενάριο εκτιμά την επίδοση της Τράπεζας υπό συνθήκες σοβαρής οικονομικής επιδείνωσης.

Το Stress Test, υπό το βασικό σενάριο, δεν εντόπισε περαιτέρω κεφαλαιακό έλλειμμα, διατηρώντας το Δείκτη CET1 στο 8,6%, με τις κεφαλαιακές ανάγκες της Τράπεζας να ανέρχονται σε €339 εκατ., για να καλυφθεί το έλλειμμα που δημιουργείται έως το όριο CET1 του 9,5% στο βασικό σενάριο.

Το Stress Test, υπό το δυσμενές σενάριο, διαμόρφωσε το Δείκτη CET1 στο 1,3% που αντιστοιχεί σε κεφαλαιακές ανάγκες της τάξης των €2.122 εκατ. ώστε να καλυφθεί το έλλειμμα που προκύπτει βάσει του ορίου για CET1 8% στο δυσμενές σενάριο.

Κατόπιν αυτών των αποτελεσμάτων, σύντομα η Τράπεζα θα υποβάλλει σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης για έγκριση από την ΕΚΤ. Το σχέδιο θα περιλαμβάνει λεπτομερώς τα μέτρα που η Τράπεζα σκοπεύει να εφαρμόσει για να καλύψει το κεφαλαιακό έλλειμμα, τόσο υπό το βασικό, όσο και το δυσμενές σενάριο.

Η Τράπεζα αναμένεται να προβεί σε σχετική ανακοίνωση μόλις αυτό το σχέδιο εγκριθεί και ανακοινώνει ότι προσέλαβε τις BofA Merrill Lynch, HSBC και Mediobanca να συνδράμουν για την εκπόνηση του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης και την ανακεφαλαιοποίηση που είναι πιθανό να προκύψει.

Η Τράπεζα θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου 2015 την 31η Οκτωβρίου 2015 και την 3η Νοεμβρίου 2015 θα προχωρήσει σε ανακοίνωση σχετικά με ορισμένα οικονομικά στοιχεία του 3ου τριμήνου του 2015, τονίζεται στην ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v