Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπόθεση ΑΣΠΙΣ: Θα απαιτήσει χρόνο η λύση του προβλήματος

Σειρά προτάσεων για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού κοινωνικού προβλήματος κατέθεσε η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ ασφαλιστικών εταιρειών.

Υπόθεση ΑΣΠΙΣ: Θα απαιτήσει χρόνο η λύση του προβλήματος

Από την ανακοίνωση που εξέδωσε η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ ασφαλιστικών εταιρειών προκύπτει ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα την οριστική επίλυση του μεγάλου προβλήματος που έχει προκαλέσει η υπόθεση Ασπίς Πρόνοια σε εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους.

Η σχετική ανακοίνωση, μεταξύ πολλών άλλων:

• Επισημαίνει τις ευθύνες προηγούμενων κυβερνήσεων και το γεγονός ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα «κληρονομήθηκε» από τον ΣΥΡΙΖΑ.

• Ρίχνει βολές κατά της Τραπέζης της Ελλάδος σχετικά με την καθυστέρηση στη διαδικασία εκκαθάρισης του Ομίλου Ασπίς.

• Θεωρεί από απίθανη έως αμφίβολη την είσπραξη οποιουδήποτε ποσού «από τους υπευθύνους της αφαίμαξης των περιουσιακών στοιχείων του Ομίλου, οι οποίοι παραμένουν στην πλειοψηφία τους στο απυρόβλητο».

Πέραν αυτών όμως και αφού παραδέχεται πως «ο Όμιλος ΑΣΠΙΣ είναι μια άλυτη εξίσωση που κληρονομήθηκε», αναφέρεται σε μια σειρά προτάσεων που θα πρέπει να υλοποιηθούν στην πράξη, όσο το δυνατόν συντομότερα.

Μεταξύ αυτών των προτάσεων, συγκαταλέγονται η επίσπευση της διαδικασίας εκκαθάρισης, η ταχύτερη δυνατή προκαταβολή αποζημιώσεων ιδιαίτερα στους πληγέντες από θανάτους, ανικανότητες και σοβαρές νόσους, η διερεύνηση υποθέσεων υπεξαίρεσης χρημάτων από τον Όμιλο και η εξέταση δυνατότητας αναβίωσης μέρους του χαρτοφυλακίου σε συμβόλαια που αφορούν συντάξεις και αποταμιεύσεις των μικρομεσαίων ασφαλισμένων.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, στη συμμετοχή του Εγγυητικού Κεφαλαίου ασφαλίσεων κλάδου ζωής, αυτή θα πρέπει να εξασφαλιστεί σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, αφού πρώτα εξευρεθεί λύση χρηματοδότησής του, ώστε να επιτευχθεί η αναγκαία ρευστότητα και να μην τεθεί σε κίνδυνο η εγγυοδοσία του συνόλου των σε λειτουργία ασφαλιστικών εταιρειών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v