Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολλές... Forthnet θέλει η κυβέρνηση

Νέο πλαίσιο ενίσχυσης της καινοτομίας και καλύτερης σύνδεσης της ακαδημαϊκής έρευνας με την αγορά σχεδιάζει ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης. Το μοντέλο της Forthnet και το σχέδιο για νέο ταμείο με συμμετοχή της ΕΤΕπ.

Πολλές... Forthnet θέλει η κυβέρνηση

Το επιτυχημένο μοντέλο της Forthnet, που ξεκίνησε μέσα από το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) στην Κρήτη και στην ουσία αποτελεί το πρώτο/μεγαλύτερο spin-off ακαδημαϊκού φορέα θέλει να στηρίξει η κυβέρνηση.

Όπως υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης (φωτό) σε εκδήλωση της Forthnet για την καινοτομία, που διοργανώθηκε στο ΙΤΕ την Παρασκευή, μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ετοιμαστεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την έρευνα και την καινοτομία. Με αφορμή τα 20 χρόνια λειτουργίας της εταιρείας τηλεπικοινωνιών, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε τον ρόλο που διαδραμάτισαν τα τότε στελέχη του ΙΤΕ στην ίδρυση της Fοrthnet.

Ο κ. Φωτάκης (μέχρι πρόσφατα πρόεδρος του ΙΤΕ) τόνισε πως το νέο πλαίσιο κινείται σε τρεις άξονες: Πρώτον, την αλλαγή κουλτούρας και «των ιδεοληψιών που επικρατούν» σε σχέση με τη συνεργασία ακαδημαϊκής κοινότητας και επιχειρήσεων καθώς και την «αποενοχοποίηση της αποτυχίας». Δεύτερον, τη δημιουργία ενός πλαισίου με καθαρούς και σαφείς κανόνες ώστε να μπορούν να βασιστούν οι καινοτόμες και νεοφυείς επιχειρήσεις και, τρίτον, τη δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Ερευνας και Καινοτομίας, προωθείται η σύσταση νέου ταμείου στήριξης καινοτόμων επιχειρήσεων, που μπορεί σε πρώτο στάδιο να συγκεντρώσει μέχρι και 200-300 εκατ. ευρώ. Μάλιστα βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις ώστε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να συμμετέχει με 75% στο νέο ταμείο και το ελληνικό δημόσιο να καταβάλει, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), το υπόλοιπο ποσό, μαζί με ενδιαφερόμενους ιδιώτες επενδυτές. Το νέο ταμείο θα χρηματοδοτεί νέους επιστήμονες (μεταδιδακτορικούς κ.λπ.), ερευνητικές πρωτοβουλίες κ.ά., ανεξάρτητα από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Κατά τον κ. Φωτάκη, επελέγη η μη χρηματοδότηση του ταμείου από κοινοτικά κονδύλια ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο γεγονός πως μέσω του ταμείου μπορεί να μειωθεί το υψηλότατο κόστος χρήματος που εμποδίζει σήμερα νέους, καινοτόμους επιχειρηματίες. Εκτίμησε πως μπορεί να το συμπιέσει στο 2,5% έως 3%.

Π. Παπαδόπουλος: Η καινοτομία μπορεί να δώσει νέα πνοή στη χώρα

Ο διευθύνων σύμβουλος της Fοrthnet Πάνος Παπαδόπουλος επισήμανε πως «στη Fοrthnet, μια εταιρεία που γεννήθηκε μέσα από έναν ακαδημαϊκό φορέα, έχουμε στηρίξει την επιτυχία μας στην υιοθέτηση αναπτυξιακής στρατηγικής, που στόχο έχει τη διαφοροποίησή μας από τον ανταγωνισμό, μέσω της διαρκούς αναζήτησης καινοτομιών που βελτιώνουν την εμπειρία του καταναλωτή. Και με πολλή υπερηφάνεια συνεχίζουμε να προσφέρουμε πρώτοι στους Ελληνες καταναλωτές νέες υπηρεσίες που βελτιώνουν την οικιακή ψυχαγωγία και επικοινωνία».

Κατά τον κ. Παπαδόπουλο, «ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ελλάδας, που η ανάγκη εύρεσης μακρόπνοων λύσεων για την ανάκαμψη της χώρας είναι περισσότερο από επιβεβλημένη, η επιχειρηματική καινοτομία θα πρέπει να ενταχθεί σε ένα ευρύτερο πλαίσιο εφαρμογής αναπτυξιακής στρατηγικής για τη χώρα».

«Η Πολιτεία αλλά και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να δώσουν έμφαση στην προσέλκυση νέων επενδύσεων σε τομείς όπου η Ελλάδα έχει να επιδείξει καινοτομίες που μπορούν να τη διαφοροποιήσουν έναντι του ανταγωνισμού», είπε ο επικεφαλής της Fοrthnet. «Στις παραδοσιακές δυνάμεις, όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, η ενέργεια, στους τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως οι επιστήμες τροφίμων, και σε τομείς όπως η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, η φαρμακευτική, η βιοϊατρική, η πληροφορική, που μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήρια επανεκκίνησης των εξαγωγών και τόνωσης της απασχόλησης».

«Τοποθετώντας την καινοτομία στο επίκεντρο της αναπτυξιακής στρατηγικής, η χώρα μπορεί να αποκτήσει νέα και κυρίως μακροπρόθεσμη πνοή στην προσπάθεια ανάκαμψής της. Για να είναι αποτελεσματική όμως μία τέτοια προσπάθεια, θα πρέπει να προηγηθεί η δημιουργία ενός στρατηγικού σχεδίου που θα περιλαμβάνει και τον εκσυγχρονισμό τομέων όπως η δημόσια διοίκηση, το φορολογικό περιβάλλον και το κανονιστικό πλαίσιο», επισήμανε ο Π. Παπαδόπουλος.

Το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ συνεχίζει να πρωτοπορεί όπως προκύπτει τόσο από την παρουσίαση του διευθυντή Κωνσταντίνου Στεφανίδη, όσο και την ξενάγηση στις εγκαταστάσεις. Ειδικά στον τομέα της αλληλεπίδρασης μεταξύ ανθρώπου και υπολογιστή, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Πληροφορικής έχουν να παρουσιάσουν σημαντικές καινοτομίες, ορισμένες από τις οποίες αναμένεται να μετατραπούν σε επιχειρήσεις, όπως είπε ο κ. Στεφανίδης. Ωστόσο, ο ίδιος παραδέχθηκε την ανάγκη στενότερης συνεργασίας μεταξύ των ακαδημαϊκών/ερευνητικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων.

Δύο από τα ανώτατα στελέχη της Forthnet, o επικεφαλής του τομέα λύσεων προς τις επιχειρήσεις (Business Customers Executive Director) Γιάννης Καβακλής και ο επικεφαλής του τομέα διαχείρισης έργων και καινοτομίας Γιάννης Μαρκόπουλος παρουσίασαν στην ίδια εκδήλωση (ForthnetInnovationDay) τις καινοτομίες της εταιρείας τηλεπικοινωνιών στα περίπου 20 χρόνια λειτουργίας καθώς και τις νέες λύσεις που προωθεί μέσω της συμμετοχής σε ερευνητικά προγράμματα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο νέο ερευνητικό έργο Cognitus, που θα αρχίσει να υλοποιείται από τις αρχές του 2016, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ, αλλά και με κορυφαίους οργανισμούς όπως το BBC, το βρετανικό πανεπιστήμιο Queen Mary, το πανεπιστήμιο της Λισαβόνας και οι εταιρείες Pace (Γαλλία) και Vitec (Βέλγιο - Γαλλία). Στόχος του Cognitus είναι η ενσωμάτωση περιεχομένου (βίντεο, φωτογραφίες κ.λπ.) που παράγουν οι χρήστες στη μετάδοση τηλεοπτικών γεγονότων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v