Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Στα 2 σεντ έκλεισε το βιβλίο προσφορών

Προσφέρθηκαν κεφάλαια ύψους 475 εκατ. στην ιδιωτική τοποθέτηση. Μαζί με την άσκηση διαχείρισης παθητικού η Εθνική συγκεντρώνει 1,16 δισ. Στόχος τώρα να αντλήσει 300 εκατ. από την δημόσια προσφορά στην Ελλάδα. Με discount 93,75% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος στις 19/11 η τιμή διαθέσης.

Εθνική: Στα 2 σεντ έκλεισε το βιβλίο προσφορών

Με υποβολή προσφορών συνολικού ύψους 475 εκατ. ευρώ στα 2 σεντς ολοκληρώθηκε η ιδιωτική τοποθέτηση που διενήργησε η Εθνική Τράπεζα σε επιλέξιμους θεσμικούς και άλλους επενδυτές και ο στόχος τώρα είναι να αντλήσει από τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα 300 εκατ. ευρώ ώστε μαζί με το αποτέλεσμα της προαιρετικής να καλύψει τις ανάγκες του βασικού σεναρίου.

Πριν από λίγο με ανακοίνωσή της η ΕΤΕ γνωστοποίησε ότι ολοκλήρωσε επιτυχώς τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών και με βάση τα αποτελέσματα η τιμή διάθεσης ορίστηκε από το Διοικητικό της Συμβούλιο στα 0,02 ευρώ ανά προσφερόμενη νέα μετοχή (discount 93,75% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος στις 19/11) ή 0,30 ευρώ ανά νέα μετοχή μετά το reverse split (σ.σ. σε αναλογία 15 παλαιές μετοχές προς 1 Νέα Μετοχή). Για την τιμή υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. 

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παραθέτει η Εθνική, υποβλήθηκαν προσφορές συνολικού ύψους 475 εκατ. ευρώ από επιλέξιμους επενδυτές κατά την ιδιωτική τοποθέτηση. Έτσι σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της αποδοχής προσφορών από κατόχους ομολογιών ύψους 691 εκατ. ευρώ η ΕΤΕ συγκεντρώνει κεφάλαια από ιδιώτες ύψους 1,166 δισ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι το ποσό υπολείπεται των κεφαλαιακών αναγκών υπό το βασικό σενάριο (1,45 δισ. ευρώ) η διαφορά θα υπερκαλυφθεί σύμφωνα με την Εθνική από τις εξής πηγές:

- Από τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα με στόχο την άντληση πρόσθετων κεφαλαίων ύψους 300 εκατ. ευρώ. Η ΕΤΕ εκτιμά ότι η δημόσια προσφορά θα ξεκινήσει περίπου στις 30 Νοεμβρίου 2015 και

- Από τα πρόσθετα κεφάλαια ύψους 308 εκατ. ευρώ που θα προκύψουν από την εφαρμογή των μέτρων κατανομής βαρών (που συμπεριλαμβάνουν τη μετατροπή σε κοινές μετοχές όλων των υφιστάμενων κεφαλαιακών μέσων της Τράπεζας) κατόπιν αιτήματος της τράπεζας για παροχή Κρατικής Ενίσχυσης προκειμένου να καλυφθεί το εναπομείναν κεφαλαιακό έλλειμμα υπό το δυσμενές σενάριο.

Το εν λόγω έλλειμμα υπό το δυσμενές σενάριο θα καλυφθεί μέσω της έκδοσης από το ΤΧΣ Νέων Μετοχών (για το 25% του υπολοίπου των κεφαλαιακών αναγκών) και υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών («CoCos») (για το 75% του υπολοίπου των κεφαλαιακών αναγκών). Η Τράπεζα εκτιμά ότι με την υλοποίηση του σχεδίου κεφαλαιακών ενεργειών της θα είναι σε θέση να προβεί στην αποπληρωμή των CoCos στο εγγύς μέλλον.

Η κατανομή των Νέων Μετοχών σε επενδυτές, οι οποίοι συμμετείχαν στη Διεθνή Προσφορά, θα λάβει χώρα την ή περί την Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2015. Η ΕΤΕ αναμένει να συνάψει σύμβαση αναδοχής σε σχέση με τη Διεθνή Προσφορά παράλληλα με την κατανομή των Νέων Μετοχών στους επενδυτές.

Η ολοκλήρωση της Διεθνούς Προσφοράς θα υπόκειται στην έγκριση από το Eurogroup της χρηματοδοτικής διευκόλυνσης ύψους €2 δισ. από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) προς το Ελληνικό Δημόσιο και την εκταμίευση των κεφαλαίων υπό το Τρίτο Πρόγραμμα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών συστημικών τραπεζών (στο βαθμό που τα εν λόγω κεφάλαια αφορούν την ΕΤΕ) το αργότερο έως την προηγούμενη εργάσιμη ημέρα της ημέρας κάλυψης των Νέων Μετοχών.

Οι Goldman Sachs International και Morgan Stanley & Co International plc. ενεργούν ως Γενικοί Συντονιστές (Joint Global Coordinators) και Συνδιοργανωτές του Βιβλίου Προσφορών (Joint Bookrunners). Οι COMMERZBANK, Keefe, Bruyette & Woods (εταιρεία του Ομίλου Stifel) και Nomura International plc. ενεργούν ως Συνδιοργανωτές του Βιβλίου Προσφορών (Joint Bookrunners). Οι BNP Paribas και HSBC Bank plc. ενεργούν ως Συνδιοργανωτές (CoBookrunners) για τη Διεθνή Προσφορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v