Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Δύο σενάρια για την τύχη των senior bonds

Ανοικτό το ενδεχόμενο να μείνουν άθικτα τα ομόλογα κύριας εξασφάλισης, ή να μετατραπεί σε μετοχές μικρό μέρος τους. «Κλειδί» η ποιότητα της ιδιωτικής τοποθέτησης. Οι ενδεικτικές ημερομηνίες για αναστολή διαπραγμάτευσης και εισαγωγή των νέων μετοχών.

Eurobank: Δύο σενάρια για την τύχη των senior bonds

Τις επόμενες ώρες, θα αποφασίσει η Eurobank αν θα αποδεχθεί και σε ποιο βαθμό τις οικειοθελείς προσφορές ανταλλαγής ομολόγων κύριας εξασφάλισης (senior bonds) με νέες μετοχές.

Η τράπεζα συγκέντρωσε μέσω της ιδιωτικής τοποθέτησης περίπου 1,85 δισ. ευρώ (σ.σ. δεν προσμετράται το αποτέλεσμα της άσκησης διαχείρισης παθητικού), με τις συνολικές κεφαλαιακές της ανάγκες να διαμορφώνονται στα 2,04 δισ. ευρώ.

Θεωρητικά, έχει την ευχέρεια να αποδεχθεί το 100% του βιβλίου προσφορών και να μετατρέψει σε μετοχές μόνο τους junior τίτλους (υβριδικά και ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης), οι κάτοχοι των οποίων έχουν αποδεχθεί οικειοθελώς την ανταλλαγή. Το σύνολο των junior τίτλων που αποδέχθηκαν την ανταλλαγή προσεγγίζει, σε ονομαστική αξία, τα 230 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη, η τράπεζα έχει τη δυνατότητα να κάνει αποδεκτές, αναλογικά, τις οικειοθελείς προτάσεις ανταλλαγής και των κατόχων ομολόγων κύριας εξασφάλισης, ονομαστικής αξίας περίπου 490 εκατ. ευρώ, προκειμένου να διασφαλίσει την ποιότητα του βιβλίου προσφορών και να ικανοποιήσει εν μέρει μόνο τους θεσμικούς και άλλους ειδικούς επενδυτές, που ζητούν να πάρουν μετοχές μέσω της ιδιωτικής τοποθέτησης.

Σε αυτή την περίπτωση, θα αποδεχθεί για παράδειγμα το 20% ή το 30% των προτάσεων ανταλλαγής από τους κατόχους senior bonds και μόνο για μεγάλα και πολύ μεγάλα ποσά.

Με αυτόν τον τρόπο, το μεγαλύτερο μέρος των ομολογιών κύριας εξασφάλισης θα μείνει άθικτο, εξέλιξη που θα συμβάλει αφενός στη σημαντική μείωση της προσφοράς κατά την έναρξη της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών και αφετέρου, στην ομαλότερη πρόσβαση της τράπεζας στις αγορές για νέες εκδόσεις.

Το χρονοδιάγραμμα ως την εισαγωγή των νέων μετοχών

Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα για την έγκριση της αύξησης κεφαλαίου, του reverse split και την εισαγωγή των νέων μετοχών, έχει ως εξής: 

- Την επόμενη Τρίτη ή Τετάρτη αναμένεται να εγκριθεί από το υπουργείο Οικονομίας η ΑΜΚ και η προσαρμογή του αριθμού των μετοχών λόγω reverse split.

- Tην Τετάρτη 25 του μήνα αναμένεται να εγκριθεί και το ενημερωτικό δελτίο της ΑΜΚ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

- Στις 26 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών και θα διαρκέσει έως και τις 30 Νοεμβρίου (τρεις συνεδριάσεις).

- Ενδιάμεσα, με πιθανότερη ημερομηνία την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, αναμένεται να εγκριθεί από το Δ.Σ. του Χ.Α. η εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών.

- Στη συνεδρίαση της 1ης Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει εκ νέου η διαπραγμάτευση των μετοχών μαζί με την εισαγωγή των νέων που προέκυψαν από την ΑΜΚ.

Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι σήμερα Παρασκευή θα ανακοινωθεί η οριστική κατανομή του βιβλίου προσφορών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v