Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Νέες μετοχές για όλα τα βαλάντια

Δεν υπάρχει ελάχιστο όριο συμμετοχής. Τα κριτήρια κατανομής των νέων μετοχών και το χρονοδιάγραμμα έως τη 14η Δεκεμβρίου. Στο 41,2% το ποσοστό του ΤΧΣ, ακόμη και μετά τη μετατροπή των προνομιούχων σε κοινές. Έχει καλύψει ήδη το βασικό σενάριο η τράπεζα.

Εθνική: Νέες μετοχές για όλα τα βαλάντια

Εως 1.000.000.000 νέες μετοχές στην τιμή του 0,30 ευρώ ανά μετοχή θα διαθέσει στο εγχώριο επενδυτικό κοινό η Εθνική Τράπεζα, μέσω της δημόσιας προσφοράς, αποσκοπώντας να αντλήσει έως και 300 εκατ. ευρώ, ώστε να καλύψει και μέρος των κεφαλαιακών αναγκών υπό το δυσμενές σενάριο.

Χθες, εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το Ενημερωτικό δελτίο της δημόσιας προσφοράς, η οποία με βάση το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα, αναμένεται να ξεκινήσει στις 30 Νοεμβρίου και να ολοκληρωθεί στις 2 Δεκεμβρίου, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες του Euro2day.gr

Όπως προκύπτει από το ενημερωτικό, δεν υπάρχει ελάχιστο όριο εγγραφής (σ.σ. μπορεί να εγγραφεί κάποιος και για 1 μετοχή), ούτε ανώτατο, ενώ σε περίπτωση υπερκάλυψης θα υπάρξει αναλογική κατανομή.

Ο αριθμός των μετοχών που θα κατανεμηθούν σε ειδικούς επενδυτές και ιδιώτες επενδυτές θα προσδιορισθεί μετά τη λήξη της δημόσιας προσφοράς. Τουλάχιστον όμως το 10% του 1.000.000.000 νέων μετοχών θα δοθούν για την ικανοποίηση εγγραφών ιδιωτών επενδυτών.

Η τιμή διάθεσης του 0,30 ευρώ αντιστοιχεί στην τιμή των 0,02 ευρώ που προέκυψε από την ιδιωτική τοποθέτηση μετά τη συνένωση των αριθμού των μετοχών με αναλογία 1 νέα για κάθε 15 παλαιές. Ειδικότερα, ο αριθμός των μετοχών της Εθνικής μειώνεται από 3.533.149.631 σε 235.543.309.

Η αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών για να πραγματοποιηθεί το reverse split θα ξεκινήσει στις 30 Νοεμβρίου, ενώ η επαναδιαπραγμάτευση των υφιστάμενων μετοχών μετά την ολοκλήρωση του reverse split θα ξεκινήσει στις 3 Δεκεμβρίου.

Δικαιούχοι των νέων μετοχών που θα προκύψουν από το reverse split θα είναι οι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Συστήματος Άυλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.) κατά την 1/12/2015 (record date) ως μέτοχοι της Τράπεζας. Οι νέες μετοχές που θα προκύψουν από την ΑΜΚ αναμένεται να τεθούν σε διαπραγμάτευση στις 14 Δεκεμβρίου. Αναμένεται να εισαχθούν έως 14.940.000.000 νέες κοινές μετοχές.

Η Εθνική έχει ήδη συγκεντρώσει 457 εκατ. ευρώ από την ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό, 709 εκατ. ευρώ κεφαλαιακό όφελος από την οικειοθελή ανταλλαγή ομολόγων, ενώ ο SSM της αναγνώρισε ότι μπορεί να προσμετρηθεί στην κάλυψη του βασικού σεναρίου η υποχρεωτική μετατροπή εναπομεινάντων κεφαλαιακών μέσων ονομαστικής αξίας 308 εκατ. ευρώ.

Έτσι έχει καλύψει ήδη τις ανάγκες υπό το βασικό σενάριο και η άντληση έως 300 εκατ. ευρώ από τη δημόσια προσφορά θα μειώσει τις ανάγκες του δυσμενούς σεναρίου.

Το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της Εθνικής, όπως εγκρίθηκε από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, πρέπει να έχει υλοποιηθεί έως τις 11 Δεκεμβρίου και περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:

- Προσφορές προς τους κατόχους ομολογιών. Η περίοδος αποδοχής έληξε με κατόχους ομολόγων ονομαστικής αξίας 691 εκατ. ευρώ να αποδέχονται την ανταλλαγή. Το όφελος στο Common Equity Tier I ανέρχεται σε 709 εκατ. ευρώ. Αν η ΕΤΕ δεν καλύψει από ιδιώτες το κεφαλαιακό έλλειμμα υπό το βασικό σενάριο, οι προσφορές προς τους κατόχους ομολογιών ανακαλούνται.

- Διάθεση νέων μετοχών με ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό. Από την παραπάνω ενέργεια, η τράπεζα άντλησε 457 εκ. ευρώ.

- Δημόσια προσφορά ως 1.000.000.000 νέων μετοχών στο εγχώριο επενδυτικό κοινό, με στόχο την άντληση έως 300 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, το σχέδιο κεφαλαιακών αναγκών προβλέπει την πώληση του συνόλου της συμμετοχής του ομίλου στη Finansbank, η οποία, όμως, είναι απίθανο να έχει ολοκληρωθεί έως το ορόσημο της 11ης Δεκεμβρίου.

Ως εκ τούτου, η τράπεζα αναμένεται να υποβάλει αίτηση λήψης κρατικής ενίσχυσης. Αν εγκριθεί, θα εφαρμοστούν Μέτρα Κατανομής Βαρών (burden sharing) και το εναπομείναν ποσό θα το καλύψει το ΤΧΣ με αναλογία 75% CoCos και 25% κοινές μετοχές. Στόχος της τράπεζας είναι να εξαγοράσει ολοσχερώς τα CoCos, αξιοποιώντας τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την πώληση της Finansbank.

Πριν τη χορήγηση της νέας κρατικής βοήθειας θα πρέπει να εγκριθεί από την DG Comp το αναθεωρημένο πλάνο αναδιάρθρωσης που θα υποβάλει η Εθνική. Η υποβολή του αναμένεται σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο περί τις 3 Δεκεμβρίου, αφού πρώτα έχει εγκριθεί από το ΤΧΣ.

Η τράπεζα δεν αναμένει σημαντικές διαφοροποιήσεις στις δεσμεύσεις που θα αναληφθούν με το επικαιροποιημένο πλάνο πλην της περίπτωσης της Finansbank, για την οποία έχει ήδη αποφασισθεί η πώληση του συνόλου της συμμετοχής.

Στο 41,2% από 57% το ποσοστό του ΤΧΣ

Εφόσον η δημόσια προσφορά είναι επιτυχής, το ποσοστό του ΤΧΣ θα υποχωρήσει μετά την αύξηση στο 41,2% ενώ θα έχουν μετατραπεί σε κοινές μετοχές και οι προνομιούχες, περνώντας υπό τον έλεγχό του.

Ειδικότερα, όσοι συμμετείχαν στην ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό θα λάβουν 1.524.851.811 νέες μετοχές, που θα αντιστοιχούν στο 16,8% του νέου μετοχικού κεφαλαίου. Οι κάτοχοι junior και senior τίτλων που μετατρέπουν οικειοθελώς ή υποχρεωτικά τους τίτλους τους θα λάβουν 2,520.514.506 νέες μετοχές, ήτοι το 27,7% του νέου μετοχικού κεφαλαίου. Όσοι συμμετάσχουν στην επικείμενη δημόσια προσφορά θα λάβουν έως 1 δισ. νέες μετοχές, ήτοι το 11% του νέου μετοχικού κεφαλαίου.

Το ΤΧΣ μετά την κάλυψη κατά 25% με κοινές μετοχές των εναπομεινάντων κεφαλαιακών αναγκών του δυσμενούς σεναρίου αλλά και τη μετατροπή των προνομιούχων μετοχών Δημοσίου σε κοινές θα έχει 3,7 δισ. μετοχές που θα αντιστοιχούν στο 41,2% του νέου μετοχικού κεφαλαίου.

Ο παραπάνω αριθμός προκύπτει υπό την αίρεση ότι οι μεν προνομιούχες θα μετατραπούν σε κοινές στο 30% της ονομαστικής τους αξίας, η δε δημόσια προσφορά θα είναι επιτυχής και η ΕΤΕ θα αντλήσει 300 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v