Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ETE: Αλλη τράπεζα όταν πωλήσει τη Finansbank

Πόσο μειώνεται το ενεργητικό, τα δάνεια και οι υποχρεώσεις προς πελάτες. Οι παραδοχές που χρησιμοποίησε ενδεικτικά η Εθνική στο ενημερωτικό και οι επιπτώσεις στην καθαρή θέση και τη ρευστότητα της τράπεζας από την πώληση της τουρκικής θυγατρικής. Τι αποκαλύπτει το ενημερωτικό δελτίο.

ETE: Αλλη τράπεζα όταν πωλήσει τη Finansbank

Άλλη τράπεζα θα είναι η Εθνική, όταν πωλήσει τη Finansbank, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρατίθενται στο ενημερωτικό δελτίο για τη δημόσια προσφορά νέων μετοχών στο εγχώριο επενδυτικό κοινό.

Παρότι η πώληση του 98,81% της Finansbank περιλαμβάνεται στο σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης, το οποίο κατέθεσε η Εθνική στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, η διοίκηση της τράπεζας θεωρεί απίθανο να έχει ολοκληρωθεί πριν την 11η Δεκεμβρίου, που αποτελεί το όριο που έθεσαν SSM και ΤτΕ για την ανακεφαλαιοποίηση όλων των εγχώριων τραπεζών.

Η διαδικασία, την οποία τρέχουν Goldman Sachs και Morgan Stanley, βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσης του data room, για να ακολουθήσει η υποβολή προσφορών. Εφόσον υπάρχουν ικανοποιητικές δεσμευτικές προσφορές, η πώληση της Finansbank εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς.

Από την άμεση και έμμεση κεφαλαιακή ενίσχυση, λόγω της ενδεχόμενης πώλησης της τουρκικής θυγατρικής της, η Εθνική, όπως έχει δηλώσει η διοίκησή της, θα αποπληρώσει πρόωρα τα CoCos που θα καλύψει το ΤΧΣ μετά την ενεργοποίηση του burden sharing.

Η πώληση της Finans, όμως, θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον όμιλο Εθνικής. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το ενημερωτικό, στην υποενότητα για τους κινδύνους, «θα οδηγήσει στην απώλεια μίας κερδοφόρου δραστηριότητας, που αποτελεί σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων του ομίλου και θα έχει σημαντική αρνητική επίδραση στην οικονομική κατάσταση, στα λειτουργικά αποτελέσματα και στις προοπτικές του».

Από την άλλη, αναφέρεται ότι η δραστηριοποίηση στην Τουρκία ενέχει σειρά από μακροοικονομικούς και πολιτικούς κινδύνους, οι οποίοι αν πραγματοποιηθούν, θα έχουν σημαντική δυσμενή επίπτωση στην οικονομική κατάσταση, στα αποτελέσματα και στην αξία της Finansbank (εκροή καταθέσεων, αύξηση cost of funding, αύξηση των NPEs, δυσχέρεια πρόσβασης στις αγορές κεφαλαίων κ.ά.).

To 37% των καθαρών εσόδων στο 9μηνο από Finansbank

Οι δραστηριότητες της Finansbank αποτελούσαν στις 30 Σεπτεμβρίου 2015 το 26,2% των προσαρμοσμένων δανείων και απαιτήσεων προ προβλέψεων απομείωσης του ομίλου, το 37% των καθαρών εσόδων από τόκους και συνεισέφεραν 206 εκατ. ευρώ κέρδη στα ενοποιημένα αποτελέσματα.

Επιπρόσθετα, ο όμιλος κατείχε κατά την 30ή Σεπτεμβρίου τουρκικά κρατικά ομόλογα που αντιπροσωπεύουν το 2,3% του συνολικού ενεργητικού του και το 13,6% των ομολόγων του εμπορικού και επενδυτικού χαρτοφυλακίου του.

Με τη διαδικασία διερεύνησης πώλησης της Finansbank να βρίσκεται σε εξέλιξη, η Εθνική ενέταξε στο ενημερωτικό δελτίο pro forma ενοποιημένες χρηματοοικονομικές πληροφορίες, προκειμένου να εκτιμήσουν οι μέτοχοί της την επίπτωση της πώλησης στα περιουσιακά στοιχεία, τις υποχρεώσεις, τα ίδια κεφάλαια και τα αποτελέσματα του ομίλου, αν η συναλλαγή λάμβανε χώρα την 1.1.2014, που αποτελεί και την αρχή των pro forma πληροφοριών.

Αν η πώληση της Finansbank είχε ήδη πραγματοποιηθεί, το ενεργητικό της Εθνικής από 110,87 δισ. ευρώ που ήταν στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2015 θα είχε διαμορφωθεί σε 83,14 δισ. και το παθητικό στα 76,08 από 103,5 δισ.

Ειδικότερα, τα δάνεια και οι απαιτήσεις κατά πελατών από 63,87 δισ. θα διαμορφωνόταν σε 46,38 δισ. και το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων στα 13,2 δισ. από 15,9 δισ. ευρώ. Στο σκέλος του παθητικού οι υποχρεώσεις προς πελάτες θα μειωνόταν από 55,77 σε 41,89 δισ. ευρώ και οι υποχρεώσεις προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από 29,7 δισ. θα μειωνόταν σε 22,8 δισ. ευρώ.

Στο παραπάνω σενάριο που χρησιμοποιείται μόνο για ενδεικτικούς σκοπούς, το θεωρητικό τίμημα της Finansbank είναι 3,319 δισ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στην καθαρή θέση της Finansbank στις 30/9 (σ.σ. η μετατροπή σε ευρώ έγινε με συναλλαγματική ισοτιμία TRY/EUR της 6 Νοεμβρίου 2015) και την παραδοχή ότι θα καταβληθεί τοις μετρητοίς.

Επιπρόσθετα, υπάρχουν οι εξής παραδοχές:

- Οι ομολογίες που εκδόθηκαν από τη Finansbank και κατέχονται από την ETE αποπληρώνονται στο σύνολό τους.

- Δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι επιπτώσεις (οφέλη) στο κόστος χρηματοδότησης του ομίλου της ΕΤΕ από τις μειώσεις των δανειακών υποχρεώσεων που θα προέκυπταν από την είσπραξη του τιμήματος διάθεσης της Finansbank και από την αποπληρωμή των ομολογιών της που κατέχει η ΕΤΕ.

- Δεν έγινε καμία προσαρμογή στα λειτουργικά αποτελέσματα του ομίλου για το κέρδος ή τη ζημία που θα προκύψει από την πώληση της Finansbank. Τα περιουσιακά στοιχεία, οι υποχρεώσεις και τα στοιχεία κατάστασης αποτελεσμάτων της Finansbank που αντιλογίζονται είναι τα ίδια με αυτά που είχαν ενσωματωθεί στην ενοποιημένη κατάσταση 9μήνου 2015, μετατρεπόμενα με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες που ίσχυαν τις αντίστοιχες ημερομηνίες και χρονικές περιόδους και είχαν χρησιμοποιηθεί για την ενσωμάτωσή τους.

Σημειώνεται ότι το τρίτο τρίμηνο του 2015, η ΕΤΕ αναγνώρισε ζημίες από απομείωση της υπεραξίας εξαγοράς της Finansbank, ύψους 653 εκατ. ευρώ, μετά την απόφαση να πωλήσει το σύνολο της συμμετοχής της.

 

* Ολόκληρο το Ενημερωτικό Δελτίο της Εθνικής Τράπεζας δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v