Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διμέτωπος δικαστικός αγώνας από ΟΠΑΠ για VLTs-πρόσθετο φόρο

Μετά την προσφυγή του ΟΠΑΠ στη διεθνή διαιτησία για τα VLTs και τις νομικές ενέργειες που έρχονται για τον πρόσθετο φόρο, ακολουθούν και οι πράκτορες. Στηρίζουν τη διοίκηση ΟΠΑΠ θεσμικά χαρτοφυλάκια και ισχυροί προμηθευτές των VLTs.

Διμέτωπος δικαστικός αγώνας από ΟΠΑΠ για VLTs-πρόσθετο φόρο

Τη στήριξη των ξένων θεσμικών, των προμηθευτών εξοπλισμού για τα VLTs που πραγματοποίησαν επένδυση περί τα 100 εκατ. ευρώ με άγνωστη κατάληξη, αλλά και των πρακτόρων έχει εξασφαλίσει η διοίκηση του ΟΠΑΠ.

Η τελευταία ανακοίνωσε χθες  πως ξεκινά διμέτωπο δικαστικό αγώνα κατά του ελληνικού δημοσίου: Καταρχήν κατέθεσε «στο Δικαστήριο Διεθνούς Διαιτησίας του Λονδίνου αίτημα διαιτησίας, κατά τα οριζόμενα στην από 2011 Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΟΠΑΠ για την εγκατάσταση και εκμετάλλευση 35.000 παιγνιομηχανημάτων (VLTs), για ζημίες που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ». Επίσης, αναμένει την τελική απόφαση του υπουργού Οικονομικών για το πρόσθετο τέλος στα τυχερά παιχνίδια του οργανισμού, ώστε να προχωρήσει σε νέες προσφυγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και η ομοσπονδία των πρακτόρων του OΠΑΠ (ΠΟΕΠΠΠ) πρόκειται να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), με στόχο να ακυρωθεί η ρύθμιση για τον πρόσθετο φόρο μόνο στα παιχνίδια του οργανισμού.

Οι πράκτορες, που έχουν ξεκαθαρίσει στις συναντήσεις τους με κυβερνητικούς αξιωματούχους πως μεγάλος αριθμός πρακτορείων πρόκειται να κλείσει αν εφαρμοστεί το μέτρο, θεωρούν πως η πρόσθετη φορολόγηση αποτελεί διακριτική μεταχείριση, αφού εξαιρούνται άλλοι τομείς των τυχερών παιχνιδιών όπως το Διαδικτυακό Στοίχημα, στο οποίο δραστηριοποίειται πλήθος εταιρειών.

Η διοίκηση του OΠΑΠ έχει αποφασίσει να στηρίξει το δίκτυο των πρακτόρων, οι οποίοι υποστηρίζουν πως η πρόσθετη φορολογία θα φέρει πτώση του τζίρου των τυχερών παιχνιδιών κατά 25%. Ως αποτέλεσμα, «περισσότερα από 1.000 πρακτορεία δεν θα μπορούν να καλύψουν τις βιοποριστικές τους ανάγκες, με αποτέλεσμα να κλείσουν και να στείλουν στην ανεργία τους ίδιους και τους εργαζόμενούς τους».

Στον OΠΑΠ έχουν ταυτόχρονα εξασφαλίσει τη στήριξη των θεσμικών μετόχων, οι οποίοι έχουν στείλει σειρά επιστολών, αλλά και των τριών προμηθευτών μηχανημάτων για τα VLTs. Οι τελευταίοι προχώρησαν σε μια επένδυση περί τα 100 εκατ. ευρώ, η οποία βρίσκεται στον αέρα εξαιτίας της αιφνιδιαστικής απόφασης του προέδρου της Επιτροπής Παιγνίων (ΕΕΕΠ) Αντώνη Στεργιώτη, με την οποία άλλαξε τον κανονισμό των VLTs το περασμένο καλοκαίρι.

Στην προσπάθεια να συγκεντρώσει περί τα 210 εκατ. ευρώ -μόνο για μία χρονιά, αφού η πρόσθετη φορολόγηση θα οδηγήσει σε πτώση εσόδων στα τυχερά παιχνίδια και σε λιγότερα έσοδα για τον επόμενο χρόνο-, η κυβέρνηση ξεχνά πως μπορεί να συγκεντρώσει πολλαπλάσιο ποσό. Μέσω της νομιμοποίησης του παράνομου τζόγου -ο οποίος πλέον προσεγγίζει τα επίπεδα του νόμιμου στοιχηματισμού, δηλαδή τα 5,5 δισ. ευρώ- το δημόσιο μπορεί να αντλήσει έσοδα άνω του 1,5 δισ. ευρώ.

Στην αγορά τυχερών παιχνιδιών υποστηρίζουν εδώ και μήνες πως τα VLTs του OΠΑΠ θα οδηγούσαν στη νομιμοποίηση του παράνομου τζόγου, αλλά ο κ. Στεργιώτης τηρεί άκαμπτη στάση. Ως αποτέλεσμα, το ελληνικό δημόσιο βρίσκεται αντιμέτωπο με τον κίνδυνο να καταβάλει τεράστια αποζημίωση.

Η διοίκηση του OΠΑΠ ανακοίνωσε χθες πως «οι αποφάσεις της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων για το κανονιστικό πλαίσιο των VLTs είχαν ως αποτέλεσμα τη ριζική μεταβολή των συνθηκών υλοποίησης του έργου, γεγονός που οδήγησε την OΠΑΠ στην αναστολή της δραστηριότητας των VLTs. Το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο περιέχει σειρά πρωτοφανών περιορισμών, που παραβλέπουν τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές του υπεύθυνου παιχνιδιού και καθιστούν πλέον το έργο των VLTs οικονομικά μη βιώσιμο».

Προσθέτει πως «παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της εταιρείας να συνεργαστεί με όλες τις αρμόδιες κρατικές αρχές και υπηρεσίες, ώστε να διαμορφωθεί ένα εύλογο και ισορροπημένο κανονιστικό πλαίσιο για τα VLTs, που θα διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και τα δημόσια έσοδα, ενώ ταυτόχρονα θα επιτρέπει την οικονομική βιωσιμότητα της επιχειρηματικής δραστηριότητας των VLTs της OΠΑΠ και των συνεργατών της, σύμφωνα με την από 2011 Σύμβαση Παραχώρησης, το κανονιστικό πλαίσιο δεν έχει αλλάξει».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του OΠΑΠ, «στις 19 Νοεμβρίου 2015, η Ελληνική Δημοκρατία αποφάσισε την επιβολή ειδικού τέλους ανά στήλη σε κάθε παιγνίδι της OΠΑΠ ΑΕ, η οποία τίθεται σε ισχύ από την 1 Ιανουαρίου 2016. Μεταξύ άλλων, το τέλος αυτό συνιστά διακριτική μεταχείριση σε βάρος της εταιρείας και σε όφελος άλλων παρόχων τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων μη αδειοδοτημένων και μη εποπτευόμενων στην Ελλάδα διαδικτυακών παρόχων, οι οποίοι λειτουργούν κατά παράβαση των αποκλειστικών δικαιωμάτων της OΠΑΠ ΑΕ. Η εταιρεία προτίθεται να προβεί σε περαιτέρω νομικές ενέργειες, το συντομότερο καταλλήλως δυνατόν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v