Μάρακ: Ζημίες 917.000 ευρώ το τρίτο τρίμηνο

Οι ενοποιημένες ζημίες προ φόρων και μετά φόρων της Μάρακ διαμορφώθηκαν σε 1.381 χιλ. ευρώ το γ' τρίμηνο από 917 χιλ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι προοπτικές της εταιρείας για το υπόλοιπο του 2015.

Μάρακ: Ζημίες 917.000 ευρώ το τρίτο τρίμηνο
Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του Γ' τριμήνου 2015, ο Όμιλος ΜΑΡΑΚ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ Α.Β.Ε.Ε. παρουσίασε τα κάτωθι μεγέθη:

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 290 χιλ. ευρώ έναντι των 573 χιλ. ευρώ κατά το Γ' τρίμηνο του 2014.

Οι ενοποιημένες ζημίες προ φόρων και μετά φόρων διαμορφώθηκαν σε 1.381 χιλ. ευρώ από 917 χιλ. ευρώ κατά το Γ' τρίμηνο του 2014.

Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν αρνητικά στο ποσό 1.059 χιλ. ευρώ έναντι επίσης αρνητικού ποσού 563 χιλ. ευρώ κατά το Γ' τρίμηνο του 2014.

Όπως αναφέρει η εταιρία, τα δεδομένα που επηρέασαν τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου και της Εταιρείας κατά την διάρκεια του Γ' τριμήνου του 2015, ήταν κυρίως τα εξής:

α) τα οικονομικά αποτελέσματα του Γ' τριμήνου 2015 τόσο για τον Όμιλο όσο και για την εταιρεία έχουν επιβαρυνθεί με ποσό 873 χιλ. ευρώ, το οποίο αφορά επισφάλειες απαιτήσεων, β) η μείωση των πωλήσεων της μητρικής, ιδίως προς τις αγορές του εσωτερικού, καθώς και η μειωμένη ζήτηση εκ μέρους βασικών πελατών της, με φυσική συνέπεια τις μειωμένες παραγγελίες τους προς αυτήν, γ) η μείωση των υπηρεσιών της μητρικής, ιδίως προς τις αγορές του εσωτερικού, καθώς και η μειωμένη ζήτηση εκ μέρους βασικών πελατών της, δ) η εν μέρει αναπλήρωση αυτών από πωλήσεις στο εξωτερικό, κυρίως από χώρες του Περσικού Κόλπου.

Σε σχέση με τις προοπτικές της εταιρείας για το 2015 η διοίκηση, λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία της χώρας, συνεχίζει να προσπαθεί να διευρύνει τις δραστηριότητές της κυρίως στο εξωτερικό, αλλά και τη διατήρησή τους όσο είναι δυνατόν στο εσωτερικό.

Γίνονται σοβαρές προσπάθειες και αναπτύσσονται συστηματικές πρωτοβουλίες για τη συμμετοχή της εταιρείας σε ανάληψη έργων στο εξωτερικό, σε συνεργασία με μεγάλες τοπικές εταιρείες κυρίως στις χώρες Κατάρ, Αζερμπαϊτζάν, Αίγυπτο, Κουρδιστάν, Κύπρο κ.α. Άμεση συνέπεια της εισροής εσόδων από αυτή τη δραστηριότητα θα είναι η ουσιαστική βελτίωση των ταμειακών ροών της εταιρείας.

Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι η εφαρμογή του capital control δυσχεραίνει την προσπάθεια αυτή. Η ίδια προσπάθεια γίνεται και για συμμετοχή της εταιρείας σε κοινοπραξίες που αναλαμβάνουν έργα στον ελλαδικό χώρο. Αναμένουμε την υλοποίηση του έργου Νaftilos (Ένωση ΜΑΡΑΚ-Profile), τελικού ύψους 7 εκατ. €, με την ένταξή του στο ΕΣΠΑ, το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει ενεργοποιηθεί με ευθύνη του Eλληνικού Δημοσίου, ενώ μας έχει ανατεθεί ήδη από το 2009, με πλήρη νομική δέσμευση του Δημοσίου.

Αναμένεται επίσης η ολοκλήρωση ένταξης της σύμβασης του έργου e-Ναυτιλία, ύψους 1,5 εκατ. €, με τον ίδιο τρόπο ένταξης. Τέλος, η διοίκηση της εταιρείας έχει αποφασίσει να μειώσει σημαντικά λειτουργικά κόστη σε σχέση με τη χρήση 2014, καθώς και να εξοικονομήσει πόρους μέσω της μη αντικατάστασης του προσωπικού που θα αποχωρήσει κατά τη διάρκεια της χρήσης του 2015.

Λόγω των ανωτέρω και του προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζει η εταιρεία, έκανε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106 ν. 3588/2007 ,η οποία έγινε αποδεκτή από το εφετείο Πειραιά με αριθμό απόφασης 866/2013. Η αποδοχή της αίτησης υπαγωγής είχε ως κύριο αποτέλεσμα τη μετατροπή μεγάλου μέρους των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της εταιρείας σε μακροπρόθεσμες, αναφέρει η Μάρακ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v