Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε Qatar ή Garanti περνά η Finansbank

Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία και η συναλλαγή θα γίνει τον Μάρτιο του 2016. Ποιοι είναι οι δύο υποψήφιοι και τι λένε οι πληροφορίες για το τίμημα που θα δοθεί για το 100% της τουρκικής θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας.

Σε Qatar ή Garanti περνά η Finansbank

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία της πώλησης του 100% των μετοχών της Finansbank καθώς οι δύο διεκδικητές που πέρασαν στην τελική φάση, η Qatar National Bank και η τουρκική Garanti Bank, αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να υποβάλουν τις τελικές δεσμευτικές προσφορές.

Η επιλογή του αγοραστή -μεταξύ των δύο- εκτιμάται ότι θα έχει πραγματοποιηθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου, ενώ η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Μαρτίου του 2016, καθώς απαιτούνται οι σχετικές εγκρίσεις από τις αρμόδιες τουρκικές εποπτικές αρχές. Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι το τίμημα για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Finansbank θα κινηθεί στην περιοχή των 3,1-3,3 δισ. ευρώ.

Οι δυο «μονομάχοι»

Έντονο ενδιαφέρον για την απόκτηση της 5ης σε μέγεθος τουρκικής τράπεζας επιδεικνύει η Εθνική Τράπεζα του Κατάρ (QNB). Το Εμιράτο προσπαθεί από το 2012 να αποκτήσει πρόσβαση στην ταχέως αναπτυσσόμενη τραπεζική αγορά της Τουρκίας, ωστόσο δεν κατέστη, έως σήμερα, εφικτό. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως το φλερτ με τη Finansbank είχε ξεκινήσει από τότε, ωστόσο το deal δεν προχώρησε καθώς η τότε διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας δεν συζητούσε την πώληση του 100%, αλλά τη διάθεση ποσοστού έως 25%.

Σοβαρός διεκδικητής είναι όμως και η τουρκική ισχυρή τράπεζα, η Garanti Bank. Μάλιστα, ένας εκ των βασικών μετόχων της είναι η ισπανική BBVA και η απόκτηση της Finansbank εκτιμάται ότι θα ισχυροποιήσει τον όμιλο Garanti στην τουρκική αγορά.

Η δέσμευση της ΕΤΕ

Η πώληση της χρυσοφόρου τουρκικής θυγατρικής αποτελεί δέσμευση της Εθνικής Τράπεζας απέναντι στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) και στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp), στο πλαίσιο της κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών που προέκυψαν από τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεδομένου ότι η Εθνική θα λάβει κρατική βοήθεια.

Μέρος του τιμήματος που θα λάβει η Εθνική από την πώληση της Finansbank θα αξιοποιηθεί για την αποπληρωμή μέρους των CoCos, συνολικού ύψους 2,19 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v