Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Πούλησαν τα κρατικά ταμεία

Αποεπενδύθηκαν από την Alpha δύο κρατικά ταμεία που απέκτησαν μετοχές μέσω του LME. Γιατί δεν πιέζονται να ρευστοποιήσουν τις μετοχές που απέκτησαν τα unit linked της Credit Agricole Life Greece. Ποια funds ενίσχυσαν τις θέσεις τους.

Alpha Bank: Πούλησαν τα κρατικά ταμεία

Αποεπενδύθηκαν από την Alpha Bank τα δύο κρατικά ταμεία που απέκτησαν μετοχές μέσω της άσκησης διαχείρισης παθητικού (LME), με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά, σύμφωνα με στελέχη της τράπεζας, το ύψος της δυνητικής προσφοράς.

Τα δύο κρατικά ταμεία ρευστοποίησαν χθες, μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών, το σύνολο των μετοχών που απέκτησαν, ανταλλάσσοντας ομόλογα κύριας εξασφάλισης με μετοχές στο 100% της ονομαστικής τους αξίας.

Με βάση χρηματιστηριακές πηγές, το μεγαλύτερο μέρος των πακέτων που διενεργήθηκαν εχθές επί του τίτλου της Alpha Bank (162,4 εκατ. μετοχές) ήταν μετοχές που διατέθηκαν από τα δύο κρατικά ταμεία.

Τα πακέτα αγοράστηκαν από ξένα funds τα οποία δεν είχαν πάρει τις μετοχές που ήθελαν από την ιδιωτική τοποθέτηση, λόγω της σημαντικής υπερκάλυψης. Ως αποτέλεσμα της παραπάνω αναδιάταξης, ενισχύεται περαιτέρω η διασπορά της μετοχής ενώ ενδέχεται να υπάρξουν και ανακοινώσεις μετοχικής μεταβολής.

Η προσφορά από τα δύο κρατικά ταμεία ήταν το πιο άμεσο ζήτημα που έπρεπε να διευθετήσουν τράπεζα και ανάδοχοι, και η αντιμετώπισή του είχε ληφθεί υπόψη ήδη από την κατανομή των μετοχών της ιδιωτικής τοποθέτησης.

Το δεύτερο ζήτημα, που δεν είναι όμως επιτακτικό, είναι οι μετοχές που απέκτησαν από την άσκηση διαχείρισης παθητικού τα unit linked της Credit Agricole Life Greece, που είχαν επίσης σημαντικές θέσεις σε ομόλογα κύριας εξασφάλισης της Alpha Bank.

Σύμφωνα με στελέχη της Alpha, τα unit linked της Credit Agricole Life δεν πιέζονται να ρευστοποιήσουν, καθώς έχει βρεθεί τρόπος ώστε να διακρατήσουν τις μετοχές και να τις διαθέσουν σταδιακά, όταν πλέον θα έχει ισορροπήσει προσφορά και ζήτηση.

«Η μόνη πίεση προέρχεται από τις αιτήσεις εξαγοράς που ενδεχομένως καταθέτουν οι κάτοχοι των παραπάνω προϊόντων», αναφέρουν χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι ο επενδυτικός κίνδυνος σε τέτοια προϊόντα δεν βαραίνει την εταιρεία αλλά αποκλειστικά τον επενδυτή.

Ένα μέρος, πάντως, των μετοχών που απέκτησαν τα unit linked της Credit Agricole Life ρευστοποιήθηκε χθες μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών.

Οι υπόλοιποι επενδυτές που πήραν μετοχές μέσω της ανταλλαγής junior και senior bonds εκτιμάται ότι θα διακρατήσουν, στην πλειονότητά τους, τις θέσεις τους, καθώς η Alpha Bank αποτελεί μία από τις φθηνότερες επιλογές μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών, με αποτίμηση που κινείται στις 0,34 φορές την καθαρή ενσώματη θέση, ενώ η ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης και του free float αναμένεται να επιφέρει αύξηση της στάθμισης στον MSCI Standard.

Σημειώνεται ότι η Alpha Bank διαθέτει μετά την ΑΜΚ καθαρή ενσώματη αξία ύψους 9,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (deferred tax credits) ανέρχονται μόλις σε 3,4 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v