Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αισιοδοξία του ομίλου Τιτάνα για το 2016

Κινητήρια δύναμη για τον όμιλο αναμένεται να αποτελέσει η ανακάμπτουσα αγορά των ΗΠΑ, η οποία αντιπροσωπεύει σήμερα περίπου το 50% των πωλήσεων του ομίλου και το 45% της Λειτουργικής Κερδοφορίας του.

Αισιοδοξία του ομίλου Τιτάνα για το 2016

Σε εκδήλωση της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών στο Χρηματιστήριο Αθηνών έγινε η παρουσίαση του Ομίλου ΤΙΤΑΝ την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015. Ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ έχοντας έδρα την Ελλάδα διαθέτει εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου σε εννέα χώρες και δραστηριοποιείται σήμερα σε τέσσερις γεωγραφικούς τομείς στην Ελλάδα και Δυτική Ευρώπη, στις ΗΠΑ καθώς και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ο όμιλος αναφέρθηκε στη δυναμική επέκταση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του τα τελευταία 25 χρόνια και τη διακύμανση των επιδόσεών του, σε ένα κλάδο που χαρακτηρίζεται από κυκλικότητα της ζήτησης. Επισημάνθηκε ότι η εξέλιξη του Τιτάνα από μία ελληνική εταιρία σε έναν πολύ-περιφερειακό Όμιλο επιτεύχθηκε δίχως αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, δημιουργώντας έτσι σημαντική αξία για τους μετόχους του.

Στη συνέχεια ο Όμιλος αναφέρθηκε στα οικονομικά αποτελέσματα του εννεαμήνου 2015 και παρουσίασε τις τάσεις των αγορών στις γεωγραφικές περιοχές όπου δραστηριοποιείται.

Πιο συγκεκριμένα, στην Ελλάδα από τον Ιούλιο κι έπειτα η αβεβαιότητα και η οξεία έλλειψη ρευστότητας οδήγησαν σε περαιτέρω δραστική συρρίκνωση του κλάδου κατασκευών. Η ζήτηση τσιμέντου στην Ελλάδα εκτιμάται ότι φέτος θα κινηθεί στα επίπεδα του 1962, δηλαδή σε επίπεδα χαμηλότερα κατά 65% του μέσου όρου των τελευταίων 50 ετών! Τη βαθύτατη κρίση του κλάδου κατασκευών στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν και πρόσφατα στοιχεία της Eurostat που δείχνουν ότι οι επενδύσεις σε κατοικίες έχουν περιοριστεί από το 10,8% του ΑΕΠ το 2007 σε 1% το 2014, ενώ στην Ευρωζώνη η κάμψη είναι πολύ ηπιότερη, από 6% το 2007 σε περίπου 5,5% του ΑΕΠ το 2014.

Στις ΗΠΑ, η δυναμική αύξηση των αποτελεσμάτων (αύξηση 44% των πωλήσεων και 124% του EBITDA) στηρίχτηκε στην ανάκαμψη της κατασκευαστικής αγοράς και την αύξηση της ζήτησης για δομικά υλικά. Επιπλέον σημαντικά ήταν τα οφέλη από το εκτεταμένο πρόγραμμα επενδύσεων που πραγματοποιεί ο Όμιλος στις καθετοποιημένες δραστηριότητές του, στον κλάδο σκυροδέματος και αδρανών υλικών.

Η κατασκευαστική δραστηριότητα στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης δεν σημείωσε αξιόλογη μεταβολή, ενώ στην Τουρκία τα αποτελέσματα ήταν θετικά.

Στην Αίγυπτο, παρά την αύξηση στη ζήτηση τσιμέντου, το υψηλό κόστος καυσίμων, σε συνδυασμό με την πρόσφατη πτώση των τιμών πώλησης στην αγορά, περιόρισαν την κερδοφορία έναντι του προηγούμενου έτους.

Η παρουσίαση έκλεισε με τις προοπτικές των αγορών για το σύνολο του έτους, όπου ουσιαστικά αναμένεται διατήρηση των τάσεων που διαγράφηκαν το εννεάμηνο 2015.

Χάρη στη μακροχρόνια στρατηγική που έχει εφαρμόσει ο Όμιλος για γεωγραφική διασπορά των δραστηριοτήτων του, είναι σε θέση σήμερα να προσδοκά βελτιωμένα αποτελέσματα για το 2015 και να εμφανίζεται αισιόδοξος για περαιτέρω ανάπτυξη το 2016, με κινητήρια δύναμη την ανακάμπτουσα αγορά των ΗΠΑ, η οποία αντιπροσωπεύει σήμερα περίπου το 50% των πωλήσεων του Ομίλου και το 45% της Λειτουργικής Κερδοφορίας (EBITDA) του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v