Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Space Hellas: Πώς «βλέπει» το 2016 μετά τη φετινή άνοδο

Για την φετινή ανοδική πορεία της Space Hellas και για τις προοπτικές του 2016 μιλούν στο Euro2day.gr ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης εταιρείας πληροφορικής κ. Γιάννης Μερτζάνης και ο οικονομικός της διευθυντής κ. Γιάννης Δουλαβέρης.

Space Hellas: Πώς «βλέπει» το 2016 μετά τη φετινή άνοδο

Με ανοδικό κύκλο εργασιών και κερδοφόρο τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να κλείσει το 2015 για την Space Hellas, όπως δηλώνει στο Euro2day.gr το management της εισηγμένης εταιρείας.

Στο σύνολο της χρονιάς, ο κύκλος εργασιών αναμένεται να κινηθεί ανοδικά, παρουσιάζοντας μια πορεία περίπου ανάλογη με εκείνη που εμφανίσαμε στις λογιστικές καταστάσεις του εννεαμήνου» αναφέρει ο οικονομικός διευθυντής της εισηγμένης κ. Γιάννης Δουλαβέρης, συμπληρώνοντας:

«Η Space Hellas είναι υγιής, κερδοφόρος και σε καμιά περίπτωση δεν εξαρτάται μόνο από την πορεία των δημοσίων έργων. Φέτος για παράδειγμα, όπου είχαμε μια χρονιά με πολλά δημόσια έργα να υλοποιούνται, το συγκεκριμένο κονδύλι αποτέλεσε μόλις γύρω στο 25% του συνολικού μας κύκλου εργασιών, όταν το υπόλοιπο αφορούσε τον ιδιωτικό τομέα και κυρίως τράπεζες, τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς και μεγάλες επιχειρήσεις».

Σύμφωνα επίσης με κ. Γιάννη Δουλαβέρη, «θετικό επίσης στοιχείο είναι ότι κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους έχουν αρχίσει οι αποπληρωμές των οφειλών του δημοσίου, γεγονός που θα λειτουργήσει υπέρ των ταμειακών μας ροών» και επίσης -απαντώντας σε άλλη ερώτησή μας- ότι «είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από τη συνεργασία μας με τις τράπεζες, οι οποίες κάνουν ότι μπορούν μέσα σε ένα δύσκολο γι αυτές περιβάλλον».

Ποιες όμως είναι οι προοπτικές της Space Hellas για το 2016;

Ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης κ. Γιάννης Μερτζάνης υποστηρίζει: «Είναι δύσκολο να προβλέψει κάποιος, το πώς θα εξελιχθεί το επόμενο έτος. Από τη μια πλευρά, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων μας είναι σήμερα κατά περίπου 20% χαμηλότερο από πέρυσι και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μέσα στο 2015 οι Οργανισμοί επικεντρώθηκαν στο να παραλαμβάνουν έργα, παρά στο να προκηρύσσουν νέα. Αυτό σημαίνει πως δύσκολα το δημόσιο θα προλάβει να εξομαλύνει την κατάσταση μέσα στους πρώτους έξι ή εννέα μήνες του έτους.

Από την άλλη πλευρά όμως, εμείς δεν επηρεαζόμαστε μόνο από τα δημόσια έργα, αλλά κυρίως από τις εργασίες του ιδιωτικού τομέα, απ' όπου θα επιδιώξουμε να αναπληπώσουμε μέρος τουλάχιστον των προβλεπόμενων απωλειών από το δημόσιο.

Για παράδειγμα, έχουμε δουλέψει σκληρά προκειμένου να διευρύνουμε την γκάμα των προϊόντων μας, εστιάζοντας σε υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας. Ενδεικτικά αναφέρω ότι σε συνεργασία παρόχους του εξωτερικού προτιθέμεθα να προσφέρουμε υποδομές cloud σε επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Επίσης, θα επιδιώξουμε να διευρύνουμε τα μερίδιά μας στην αγορά, βασιζόμενοι στην προεργασία που έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια, την οικονομική μας ευρωστία και την έμφαση που δίνουμε στην ανάληψη εργασιών συντήρησης.

Τέλος, θα πρέπει να επισημάνουμε και τα υπάρχοντα σχέδιά μας για τις εκτός Ελλάδας δραστηριότητές μας. Στην Κύπρο για παράδειγμα, αφού ολοκληρώσαμε την αυτοχρηματοδοτούμενη σύμβαση του μετεωρολογικού ραντάρ, θα αρχίσουμε να καταγράφουμε έσοδα από τον προσεχή Μάρτιο. Εξετάζουμε επίσης τη δυνατότητα επέκτασής μας και σε άλλες χώρες, όπως αυτές του Ιράν και της Ιορδανίας».

Σε ότι αφορά τις προοπτικές του κλάδου της πληροφορικής για την επόμενη χρονιά, ο κ. Μερτζάνης υποστήριξε πως «από τη μια πλευρά, αναμένεται να είναι χαμηλότερα τα έσοδα των εταιρειών που απευθύνονται στο δημόσιο τομέα, τουλάχιστον για το πρώτο μισό του 2016. Και αυτό γιατί το δημόσιο δεν έχει προλάβει να προωθήσει νέα έργα, καθώς πέρυσι επικεντρώθηκε στην παραλαβή των προηγούμενων.

Από την άλλη πλευρά όμως, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που έχουν αντιμετωπίσει με επιτυχία την οικονομική κρίση, συνεχίζουν -και θα συνεχίσουν μέσα στο 2016- τις επενδύσεις τους στον τομέα της πληροφορικής και της τεχνολογίας. Η ουσία είναι πως οι υγιείς εταιρείες του κλάδου που δίνουν έμφαση στις υπηρεσίες, θα καταφέρουν πιθανότατα να διατηρήσουν τις επιδόσεις τους».

ΥΓ: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα εννεαμήνου, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε από τα 29,3 στα 39,7 εκατ. ευρώ, τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 3,07 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 570 χιλ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v