Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ατυπη παράταση μιας εβδομάδας για Attica και Συνεταιριστικές

Πράσινο φως από την ΤτΕ μετά από συνεννόηση με τους θεσμούς για την παράταση. Ολοκληρώθηκε η ΑΜΚ υπέρ των παλαιών μετόχων της Attica Bank. Ασκησε πλήρως τα δικαιώματα το ΤΣΜΕΔΕ-ΕΤΑΑ, τοποθετώντας 380 εκατ. Τι ρόλο αναλαμβάνει Επικουρικό Ταμείο σε δύο Συνεταιριστικές.

Ατυπη παράταση μιας εβδομάδας για Attica και Συνεταιριστικές

Άτυπη παράταση μίας εβδομάδας έως την επόμενη Παρασκευή πήρε η διαδικασία για την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank και των συνεταιριστικών τραπεζών, με στόχο να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια και να αποφευχθούν φαινόμενα εκκαθάρισης και σπασίματος τραπεζών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πράσινο φως για την παράταση έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, κατόπιν συνεννόησης με τους θεσμούς.

Στο μεταξύ χθες ολοκληρώθηκε το τμήμα της αύξησης κεφαλαίου υπέρ των παλαιών μετόχων της Attica Bank, με τον βασικό της μέτοχο, το ΤΣΜΕΔΕ-ΕΤΑΑ, να ασκεί δικαιώματα τοποθετώντας στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας 380 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το ελάχιστο των κεφαλαιακών αναγκών που προέκυψαν από το βασικό σενάριο των stress tests ανέρχεται σε 584 εκατ. ευρώ ενώ με βάση το δυσμενές, οι ανάγκες διαμορφώνονται στα 748,7 εκατ. ευρώ.

Πηγές της Αttica εκφράζουν την αισιοδοξία τους, ωστόσο ο αγώνας δρόμου συνεχίζεται και γίνεται πλέον για την κάλυψη του συνόλου των κεφαλαιακών αναγκών (σ.σ. δηλαδή των 748,7 εκατ. ευρώ), κατεύθυνση στην οποία φέρονται να πιέζουν και να επιμένουν και οι θεσμοί.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον νόμο, στην περίπτωση που η τράπεζα καλύψει το βασικό σενάριο με ιδιωτικά κεφάλαια, το όποιο εναπομείναν ποσό μέχρι το δυσμενές μπορεί να καλυφθεί με κρατική χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Μέτοχος

Ρόλο θεσμικού μετόχου με λόγο στη διοίκηση αναμένεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Εuro2day.gr, να αναλάβει στις συνεταιριστικές τράπεζες Χανίων και Ηπείρου, το Επικουρικό Ταμείο των εργαζομένων στις ασφαλιστικές εταιρείες, το οποίο είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και διαθέτει σημαντικά κεφάλαια. Πρόκειται για το ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ (Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Εταιρειών).

Πηγές τονίζουν ότι οι δύο συνεταιριστικές τράπεζες φαίνεται να περνούν με επιτυχία τον κάβο της ανακεφαλαιοποίησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v