Εθνική Τράπεζα: Σφικτός κορσές από το ΤΧΣ

Τι προβλέπει η αναθεωρημένη σύμβαση πλαισίου συνεργασίας. Το ΤΧΣ θα έχει λόγο στη διαχείριση κινδύνων και κόκκινων δανείων και θα πρέπει να εγκρίνει τυχόν διάθεση ή τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου δανείων. Οι σημαντικότερες αλλαγές που επέρχονται.

Εθνική Τράπεζα: Σφικτός κορσές από το ΤΧΣ

Σφικτό κορσέ επιβάλλει στη διοίκηση της Εθνικής η αναθεωρημένη σύμβαση πλαισίου συνεργασίας που υπογράφηκε με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, πριν τη χορήγηση πρόσθετης κρατικής ενίσχυσης με τη μορφή κοινών μετοχών και υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos).

Όπως προκύπτει από το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης κεφαλαίου, η αναθεωρημένη σύμβαση έχει ουσιώδεις αυστηροποιήσεις σε σχέση με αυτή που ίσχυε την προηγούμενη τριετία καθώς η Εθνική έλαβε πρόσθετη κρατική ενίσχυση στην πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση και το ΤΧΣ έχει λάβει νέες κοινές μετοχές με πλήρη δικαιώματα ψήφου.

Η λίστα των ουσιωδών ζητημάτων για τα οποία θα απαιτείται πλέον συναίνεση του ΤΧΣ επεκτείνεται και συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων τη στρατηγική διαχείρισης κινδύνων και κεφαλαίων (Risk and Capital Strategy) του ομίλου, την πολιτική αμοιβών και παροχών, την πολιτική επενδύσεων και αποεπενδύσεων, τη στρατηγική, την πολιτική και τη διαχείριση των δανείων σε καθυστέρηση και των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Επιπρόσθετα θα απαιτείται συναίνεση του ΤΧΣ για σημαντικές σε αξία συναλλαγές σε παράγωγα και δομημένα προϊόντα, καθώς και για τυχόν διάθεση χαρτοφυλακίου δανείων και τιτλοποίηση δανείων με συνολική αξία πάνω από ένα προκαθορισμένο όριο. Το ίδιο ισχύει και για την έκδοση ομολόγων καθώς και για συναλλαγές διαχείρισης παθητικού (liability management exercises).

Το Ταμείο διατηρεί το ένα μέλος που διορίζει στο Δ.Σ. της τράπεζας και ταυτόχρονα αποκτά τη δυνατότητα να διορίζει παρατηρητή στο Δ.Σ. και τις επιτροπές της, ο οποίος θα πρέπει να ενημερώνεται για τη δραστηριότητα και κυρίως τις αποφάσεις τους.

Οι υπόλοιπες σημαντικές αλλαγές που επιφέρει η αναθεωρημένη Σύμβαση Πλαισίου Συνεργασίας στην υφιστάμενη σχέση μεταξύ της Εθνικής και του ΤΧΣ και οι σημαντικότερες πρόσθετες υποχρεώσεις που θα πρέπει να αναλάβει η τράπεζα συνοψίζονται ως ακολούθως:

• Το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας θα πρέπει να αυτοαξιολογείται ετησίως και να αξιολογεί τις επιτροπές του. Τα αποτελέσματα της εν λόγω αξιολόγησης θα δημοσιοποιούνται μέσω της ετήσιας έκθεσης εταιρικής διακυβέρνησης. Το ΤΧΣ θα έχει το δικαίωμα να ελέγχει την εν λόγω αξιολόγηση και να προβαίνει σε συστάσεις για βελτίωση. Ανεξαρτήτως της παραπάνω αυτοαξιολόγησης, το ΤΧΣ θα διεξάγει, με τη συμβολή ανεξάρτητων συμβούλων διεθνούς φήμης, εμπειρίας και εξειδίκευσης, δική του αξιολόγηση του πλαισίου Εταιρικής Διακυβέρνησης, του Διοικητικού Συμβουλίου και των Επιτροπών του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας. Επίσης, το ΤΧΣ έχει θεσπίσει ελάχιστα κριτήρια για την παρακολούθηση και αξιολόγηση του Διοικητικού Συμβουλίου και των επιτροπών του, ενώ ταυτόχρονα καθορίζει τις ουσιώδεις υποχρεώσεις της Τράπεζας προς το Ταμείο.

• Το Διοικητικό Συμβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει, μεταξύ άλλων, διάφορες πολιτικές σε σχέση με τη διαχείριση των δανείων σε καθυστέρηση και των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τη σύγκρουση συμφερόντων, τις συναλλαγές με συνδεδεμένα μέρη, τις προβλέψεις και διαγραφές, τις δωρεές, την ανάθεση λειτουργιών της τράπεζας σε τρίτα μέρη (outsourcing) καθώς και να εγκρίνει συναλλαγές πίστωσης με συνδεδεμένα μέρη στο μέτρο και στον βαθμό που ξεπερνούν κάποια αριθμητικά κριτήρια.

• Η τράπεζα θα έχει υποχρέωση γνωστοποίησης ορισμένων συναλλαγών στο ΤΧΣ, όπως, ενδεικτικά, της υπογραφής μη δεσμευτικής συμφωνίας για την πώληση θυγατρικής της ή μέρους της επιχείρησής της, καθώς και της επικοινωνίας της με τις εποπτικές αρχές.

• Το ΤΧΣ θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή του αναθεωρημένου σχεδίου αναδιάρθρωσης και του πλαισίου διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στο πλαίσιο αυτό θα λαμβάνουν χώρα τακτικές συναντήσεις μεταξύ της διοίκησης της τράπεζας και του ΤΧΣ. Επιπρόσθετα, θα διενεργείται από το ΤΧΣ τριμηνιαίος έλεγχος της εφαρμογής του αναθεωρημένου σχεδίου αναδιάρθρωσης και θα τεθούν σε εφαρμογή βασικοί δείκτες απόδοσης (Key Performance Indicators) προκειμένου να παρακολουθείται η αποτελεσματικότητα του πλαισίου διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σε περίπτωση έκτακτων αποκλίσεων από το αναθεωρημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης ή το πλαίσιο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας θα πρέπει να υποβάλει άμεσα στο ΤΧΣ προς έγκριση διορθωτικά μέτρα για την επανόρθωση των εν λόγω αποκλίσεων.

• Εάν, κατά την υπογραφή της εν λόγω σύμβασης, η τράπεζα έχει αναθέσει τον τακτικό της έλεγχο σε μία ελεγκτική εταιρεία για περισσότερο από πέντε (5) χρόνια, η Τράπεζα θα πρέπει να αντικαταστήσει την ελεγκτική εταιρεία. Οι νέες συμβάσεις ανάθεσης δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα πέντε (5) χρόνια. Από το οικονομικό έτος 2016 και εφεξής, η Τράπεζα θα πρέπει να προβαίνει σε αλλαγή της ελεγκτικής εταιρείας το αργότερο κάθε πέντε (5) χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v