Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι σουηδικές τράπεζες δεν αντέχουν άλλες... καταθέσεις

Η πολιτική αρνητικών επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας της χώρας έχει επιφέρει κόστη που οι τράπεζες δεν μεταφέρουν στους πελάτες τους για να μην τους χάσουν. Οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 9,4%, αγγίζοντας το ρεκόρ του 1,48 τρισ. κορωνών.

Οι σουηδικές τράπεζες δεν αντέχουν άλλες... καταθέσεις

Σε έναν «ανάποδο» κόσμο αρνητικών επιτοκίων, οι σουηδικές τράπεζες έχουν έρθει αντιμέτωπες με μία ακόμη παράξενη εξέλιξη. Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι καταθέσεις αυξάνονται με τόσο γρήγορους ρυθμούς που δυσκολεύουν τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας: τις Swedbank, Handelsbanken, SEB και Nordea.

Οι τράπεζες πληρώνουν για την τοποθέτηση χρημάτων στην κεντρική τράπεζα, η οποία έχει υιοθετήσει μια πολιτική αρνητικών επιτοκίων ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο, ωστόσο δεν μεταφέρουν αυτό το κόστος στους πελάτες τους για να μην τους χάσουν. «Οι τράπεζες πραγματικά δεν θέλουν άλλες καταθέσεις», ανέφερε ο Karl Morris, αναλυτής στην Keefe, Bruyette & Woods στο Λονδίνο.

Αφού έπεσαν για λίγο τον Μάρτιο, οι καταθέσεις στις σουηδικές τράπεζες σημειώνουν αύξηση κάθε μήνα, με αποτέλεσμα να καταγράφουν ανάπτυξη 9,4% σε ένα ρεκόρ ύψους 1,48 τρισ. κορωνών (173 δισ. δολάρια) τον Νοέμβριο. Αν και οι καταθέσεις ουσιαστικά δεν αποδίδουν τίποτα, αυτή την περίοδο αποτελούν καλύτερη επιλογή σε σχέση με την αγορά μετοχών. Ο δείκτης αναφοράς για τις σουηδικές μετοχές έχει βουτήξει πάνω από 20%, μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου.

«Η αποταμίευση στην τράπεζα είναι, σε μεγάλο βαθμό, μια εναλλακτική της τοποθέτησης σε μετοχές», εξήγησε ο Tor Borg, ανώτατος οικονομολόγος στη SBAB, προσθέτοντας πως «όπως όλοι ξέρουμε, το μηδέν εξακολουθεί να είναι καλύτερο από το μείον».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v