Στο ΣτΕ προσέφυγε ο ΟΠΑΠ για ακύρωση του ειδικού τέλους

Αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής εφαρμογής του ειδικού τέλους ανά στήλη σε κάθε παιχνίδι του από 01.01.2016, κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο ΟΠΑΠ στις 11.01.2016.

Στο ΣτΕ προσέφυγε ο ΟΠΑΠ για ακύρωση του ειδικού τέλους

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσαν ο ΟΠΑΠ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Πρακτόρων Παιχνιδιών Πρόγνωσης ΟΠΑΠ και πράκτορες του ΟΠΑΠ, στρεφόμενοι κατα του ειδικού τέλους 0.05 λεπτών του ευρώ ανά στήλη σε κάθε παιχνίδι του Οργανισμού.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η επιβολή του ειδικού τέλους είναι αντισυνταγματική, αντίθετη στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσίας καθώς και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση του Ανθρώπου.

Παράλληλα ζητούν την έκδοση προσωρινής διαταγής με την οποία να «παγώνει» η σχετική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών (4.1.2016) και εν συνεχεία ζητούν την ακύρωσή της.

Ειδικότερα, υπογραμμίζουν ότι είναι αδύνατη η άμεση τεχνολογική προσαρμογή του λογισμικού συστήματος των ηλεκτρονικών μηχανημάτων του ΟΠΑΠ, έτσι ώστε να μπορεί να υπολογίζεται και να εισπράττεται το εν λόγω ειδικό τέλος, ενώ υπάρχει αδυναμία στην πράξη να ενσωματωθεί το τέλος στην τιμή της στήλης κάθε παιχνιδιού.

Σημειώνουν, ότι δεν θα έπρεπε να προβλεφθεί άμεσα η εφαρμογή είσπραξης του ειδικού τέλους, αλλά έπρεπε να δοθεί ο αναγκαίος ικανός χρόνος για την προσαρμογή στα νέα δεδομένα.

Ακόμη, υποστηρίζει ο ΟΠΑΠ ότι εκ των πραγμάτων, λόγω του ειδικού τέλους, θα αναγκαστεί να σταματήσει ορισμένα παιχνίδια, με συνέπεια να υποστεί ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη.

Σημειώνεται ότι χθες οι πράκτορες του ΟΠΑΠ ζήτησαν την αναστολή εφαρμογής του πρόσθετου τέλους για ένα τετράμηνο, ώστε να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τη στάση της απέναντι στο Διαδικτυακό Στοίχημα. Η διοίκηση της ΠΟΕΕΠΠ επικαλέστηκε την απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη.

Ο κ. Αλεξιάδης, αναφερόμενος στο καθεστώς λειτουργίας και φορολόγησης των 24 εταιρειών που κατέχουν «προσωρινές άδειες» (εδώ και χρόνια...) Διαδικτυακού Στοιχηματισμού, υποστήριξε πως «όλα αυτά βεβαίως είναι θέματα τα οποία είναι στον προγραμματισμό για να αλλάξουν άμεσα και εκεί βεβαίως πρέπει να πούμε ότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τους ρυθμούς που προχωρούν αυτά τα ζητήματα. Πρέπει να τελειώσει αυτή η διαδικασία της μεταβατικής περιόδου και να πάμε σε διαγωνισμό ή σε νομοθετικές πρωτοβουλίες, για να έχουμε ένα οριστικό καθεστώς. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία με τη μεταβατική περίοδο όπου υπάρχουν είκοσι τέσσερις συνολικά εταιρίες παροχής διαδικτυακού τζόγου».

Στην ομοσπονδία επισημαίνουν πως «από την αρχή που άνοιξε το θέμα της νέας φορολόγησης των νόμιμων τυχερών παιχνιδιών, ως ισοδύναμο στη συμφωνία με τους δανειστές, από τη συνέντευξη Τύπου της ΠΟΕΠΠΠ την 16η Νοέμβριου 2015 και τη συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Αλεξιάδη την ίδια ημέρα, είχαμε κάνει και επίσημα την πρόταση για άμεση τακτοποίηση της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών στη χώρα μας με κανονική αδειοδότηση των ιντερνετικών εταιριών και τη φορολόγησή τους σύμφωνα με τους νόμους του κράτους. Μια πράξη που θα αποφέρει στο ελληνικό δημόσιο πολλαπλάσια έσοδα. Δυστυχώς, σ' αυτή τη λογική, δίκαιη και συμφέρουσα πρόταση δεν δόθηκε η δέουσα σημασία από το ΥΠ.ΟΙΚ και έτσι προχώρησε η επιβολή του τέλους στα παιχνίδι της ΟΠΑΠ Α.Ε, με τον Ν.4346/15».

Ο Αλ. Τριανταφυλλίδης έκανε λόγο στην επίκαιρη ερώτησή του για ένα «...ασύδοτο, άναρχο, ανεξέλεγκτο, αρρύθμιστο καθεστώς....» ότι είναι « 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ ο τζίρος του παράνομου τζόγου...» Επίσης ότι «...δεν υπήρχε η πολιτική βούληση και εξ αυτού του λόγου το τριετές μεταβατικό στάδιο πέρασε άπραγο...».

Αναφερόμενος δε ο Αλ. Τριανταφυλλίδης στην είσπραξη κρατικών εσόδων από τις εταιρείες Διαδικτυακού Στοιχηματισμού κατά την τελευταία τριετία, υπολογίζει το ποσόν των 40.000.000 ευρώ σε αντίθεση με την είσπραξη από την φορολογία του ΟΠΑΠ που είναι περίπου 750.000.000 ευρώ, με τζίρο περίπου ισόποσο. Καταλήγοντας στην επερώτησή του ο Αλ. Τριανταφυλλίδης ερωτά τον κ. Αλεξιάδη «... πώς σχεδιάζει η Πολιτεία να αντιμετωπίσει άμεσα -στόχοι, μέσα, επιδιωκόμενος σκοπός – τον παράνομο τζόγο ύψους 5,5 δισ. ευρώ και επομένως να εισφέρει πολλαπλάσια έσοδα στο Δημόσιο Ταμείο».

Σε ανακοίνωση της ΠΟΕΠΠΠ αναφέρεται πως «συμφωνούμε απόλυτα και χαιρόμαστε με αυτή την τοποθέτηση του κ. Αναπληρωτή Υπουργού και αισθανόμαστε ότι δικαιωνόμαστε για τα όσα υποστηρίζαμε από την αρχή. Θα ήταν άδικο να καταστραφεί ο κλάδος των πρακτόρων, που μαζί με τον ΟΠΑΠ προσφέρουν εκατοντάδες εκατομμύρια στα κρατικά ταμεία -αλλά αποτελούν και ανάχωμα στην επέκταση του παράνομου τζόγου- και κάποιοι να μην πληρώνουν. Επιτέλους, κράτος δικαίου και ισονομίας ζητάει η ελληνική κοινωνία και πρέπει ν' αρχίσει να λειτουργεί».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v