Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΒΖ: Αναζητά λύση στο αδιέξοδο

Η διοίκηση της εταιρείας πρόκειται να υποβάλει στο υπουργείο Οικονομίας αλλά και στην Τράπεζα Πειραιώς μέχρι τα τέλη της εβδομάδας business plan με στόχο την ανάκαμψη. Τι δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος. Η θέση των εργαζομένων.

ΕΒΖ: Αναζητά λύση στο αδιέξοδο

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, η διοίκηση της οποίας αναζητά στην Αθήνα λύση στα συσσωρευμένα οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης.

Μπορεί πέρυσι η βορειοελλαδίτικη βιομηχανία να έλαβε ένεση ρευστότητας 30 εκατ. ευρώ -σ.σ. υπήρξε σχετική ΠΝΠ πέρυσι-, τα κεφάλαια αυτά όμως, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, δεν στάθηκαν ικανά για να απεγκλωβιστεί η εταιρεία από τον φαύλο κύκλο των οφειλών, των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων.

Αντιθέτως, σήμερα η ΕΒΖ χρειάζεται άμεσα 7 εκατ. ευρώ για να καλύψει τις οφειλές της προς τους τευτλοπαραγωγούς, αναδιάρθρωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της προς τις Τράπεζες που αγγίζουν τα 150 εκατ. ευρώ και κεφάλαιο κίνησης από 15 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το... αισιόδοξο σενάριο, έως 50 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, για τη φετινή καλλιεργητική περίοδο.

Στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση της εταιρίας έχει τις τελευταίες ημέρες σειρά επαφών με στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ σήμερα πρόκειται να συναντηθεί και με στελέχη της ΔΕΠΑ.

Το αντικείμενο των επαφών είναι η εξεύρεση λύσης στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία ενώ σε ό,τι αφορά στη σημερινή συνάντηση με τη ΔΕΠΑ (το άνοιγμα της EBZ από παλαιές οφειλές οι οποίες έχουν ρυθμιστεί αγγίζει τα 9 εκατ. ευρώ) είναι η αναστολή των πληρωμών των παλαιών οφειλών έως τον Μάρτιο, το οποίο έχει ζητηθεί από την ΕΒΖ.

Την ίδια ώρα, η διοίκηση της εταιρείας, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να υποβάλει στο υπουργείο Οικονομίας αλλά και στην Τράπεζα Πειραιώς μέχρι τα τέλη της εβδομάδας business plan μέσω του οποίου η διοίκησή της εκτιμά ότι η εταιρεία θα "γυρίσει" το 2017-2018. Το business plan θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, την εξόφληση των τευτλοπαραγωγών, αναδιάρθρωση δανεισμού, αναδιοργάνωση παραγωγής -σ.σ. διεύρυνση της γκάμας των προϊόντων που παράγει- και νέο δανεισμό 15 εκατ. ευρώ κατ' ελάχιστο για κεφάλαιο κίνησης.

Σημειώνεται ότι στο τρίμηνο Ιούλιος-Σεπτέμβριος του 2015 οι πωλήσεις του ομίλου της ΕBZ υποχώρησαν στα 21,471 εκατ. ευρώ από 45,042 εκατ. ευρώ, ενώ οι καθαρές ζημίες μετά από φόρους περιορίστηκαν σε 6,655 εκατ. ευρώ από 7,622 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα πάντως το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων στις 30/09/2015 είχε καταστεί αρνητικό ενώ οι ληξιπρόθεσμες τραπεζικές δανειακές υποχρεώσεις του ομίλου και της εταιρείας ανέρχονται σε 154,265 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στο ενδιαφέρον βραζιλιάνικου ομίλου για συνεργασία με την επιχείρηση, ενδιαφέρον το οποίο είχε κάνει γνωστό ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Δημήτρης Γιαννακίδης, εξακολουθεί να υφίσταται όπως υποστηρίζουν στο Euro2day.gr στελέχη της επιχείρησης. Ωστόσο ακόμη και σήμερα, πέντε μήνες μετά, το ενδιαφέρον αυτό δεν έχει μετουσιωθεί σε κάποια συμφωνία. Αντιθέτως η εταιρία παλεύει να καλύψει το χρηματοδοτικό της κενό.

Ακόμη όμως και στην περίπτωση που η εταιρεία καταφέρει να καλύψει τα ανοίγματά της και να πετύχει επιμήκυνση των δανείων της, ή ακόμη και κούρεμα αυτών, το πρόβλημα για το μέλλον της επιχείρησης θα παραμένει, αν δεν διευρύνει την γκάμα των προϊόντων της και αν δεν "ανοιχτεί" σε νέες αγορές και δραστηριότητες όπως έχει κάνει ο διεθνής ανταγωνισμός της, υποστηρίζουν εργαζόμενοί της στο Euro2day.gr.

Σύμφωνα με τους ίδιους, σε λιγότερο από μια 7ετία η εταιρεία έχει χάσει την ελληνική αγορά -σ.σ. σήμερα η ΕΒΖ καλύπτει μόλις το 30% της εγχώριας κατανάλωσης-, ενώ το λειτουργικό κόστος της είναι υψηλό από τη στιγμή που τους περισσότερους μήνες του έτους τα εργοστάσιά της δεν λειτουργούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v