Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρευματοκλοπές και φέσια ανησυχούν τη διοίκηση της ΔΕΗ

Ανοιχτός σε συνεργασίες και επέκταση δραστηριοτήτων της ΔΕΗ σε νέους τομείς, όπως του φυσικού αερίου, εμφανίστηκε ο πρόεδρος και δ.σ. της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης. Δυσοίωνες οι προοπτικές για τη λιγντική παραγωγή που βαίνει μειούμενη.

Ρευματοκλοπές και φέσια ανησυχούν τη διοίκηση της ΔΕΗ

Εισπραξιμότητα, οφειλές, ρευματοκλοπές μείωση λιγνιτικής παραγωγής, αποκτούν χαρακτήρα στρατηγικών προκλήσεων για τη διοίκηση της ΔΕΗ, σύμφωνα με τα όσα είπε στην τελετή κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μανώλης Παναγιωτάκης.

Απευθυνόμενος στα στελέχη τις διοικήσεις των θυγατρικών και παρουσία του Γ.Γ. του ΥΠΕΝ Μιχάλη Βεροιόπουλου, ο επικεφαλής της ΔEΗ περιέγραψε τους αναπτυξιακούς στόχους της εταιρείας, για την επίτευξη των οποίων όπως είπε επιγραμματικά, δεν υπάρχουν ταμπού και καμία προκατάληψη δε μπορεί να στέκεται εμπόδιο. «Ένα συναίσθημα υπάρχει: αυτό της μεγάλης, ακόμη μεγαλύτερης και ισχυρότερης ΔEΗ. Κάθε τι που εξυπηρετεί αυτό το στόχο, είναι αποδεκτό. Αντίθετα, οτιδήποτε τον αντιστρατεύεται, απορρίπτεται» τόνισε ο ίδιος.

Στο πλαίσιο αυτό και ενόψει των επικείμενων αλλαγών στην αγορά ηλεκτρισμού που (θεωρητικά) θα σημαίνει μείωση των μεριδίων της ΔEΗ, ο κ. Παναγιωτάκης είπε ότι ετοιμάζεται ο νέος στρατηγικός σχεδιασμός της ΔEΗ, ο οποίος, όπως άφησε να εννοηθεί, θα δίνει έμφαση στην αξιοποίηση ευκαιριών ανάπτυξης έξω από τα ελληνικά σύνορά, θα ευνοεί την αξιοποίηση (στο έπακρο όπως τονίζει) «επιχειρηματικών συνεργασιών με άλλες εταιρείες, ιδιωτικές ή δημόσιες, εγχώριες ή ξένες», την αξιοποίηση νέων ευκαιριών που διανοίγονται με την φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, την εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και σε άλλους τομείς, όπως το φυσικό αέριο.

Σε ό,τι αφορά στα τρέχοντα και καυτά προβλήματα της εταιρείας, ο κ. Παναγιωτάκης απλώς περιέγραψε την πραγματικότητα, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την αντιμετώπισή της. Αυτή δεν είναι άλλη από την οικονομική κατάσταση της Επιχείρησης, την κατάσταση της λιγνιτικής παραγωγής, την κατάσταση και τις νέες συνθήκες της λιανικής αγοράς.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΔEΗ, το 2015 καταγράφηκε μείωση της λειτουργικής κερδοφορίας συνεπεία των πολύ αυξημένων προβλημάτων. Το ίδιο διάστημα αυξήθηκαν οι επενδύσεις πάνω από 100 εκατομμύρια και μειώθηκε το χρέος κατά 75 εκατομμύρια, ενώ το 2016 απαιτείται χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος με 980 εκατομμύρια και πληρωμή των χρεολυσίων 620 εκατομμυρίων.

Ταυτόχρονα τονίζει ο ίδιος, αναδεικνύονται δύο κυρίαρχα ζητήματα που προσλαμβάνουν πλέον στρατηγικές διαστάσεις για τη ΔΕΗ. Πρόκειται για την εισπραξιμότητα – μείωση των οφειλών προς την Επιχείρηση, και την καταναλωθείσα και μη τιμολογηθείσα ενέργεια, τις ρευματοκλοπές, η αξία των οποίων μετράτε πλέον σε πενταψήφια νούμερα εκατομμυρίων. Έτσι κρίνει ότι επιβάλλεται επειγόντως να σημειωθεί σημαντική, αν όχι θεαματική πρόοδος σε αυτά τα ζητήματα.

Σε ό,τι αφορά στην λιγνιτική παραγωγή, αυτή από 30.500 γιγαβατώρες το 2009 έπεσε στις 19.500 το 2015 με προοπτική τις 17-18.00 το 2016, (κάτω από 34% στο σύνολο). Η προβολή της εξέλιξης της λιγνιτικής παραγωγής για το 2030 κυμαίνεται από 14.000 γιγαβατώρες με το αισιόδοξο σενάριο μέχρι και κάτω από 12.000 με το απαισιόδοξο, προοπτική που ο κ. Παναγιωτάκης χαρακτηρίζει ζοφερή, όχι μόνο για τη ΔΕΗ άλλα και για την οικονομία της χώρας, της οποίας η εξάρτηση από εισαγόμενα καύσιμα και η έκθεση στις διακυμάνσεις των διεθνών τιμών θα αυξηθούν σε βαθμό πολύ δύσκολα διαχειρίσιμο.

Τέλος ο επικεφαλής της ΔΕΗ τονίζει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα – πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει, είναι η υποχρεωτική – βάση των δεσμεύσεων έναντι των θεσμών – μείωση του μεριδίου της ΔEΗ κατά 25% (στα επόμενα 1-2 χρόνια) και 50% μέχρι το 2020.

«Αν ληφθεί υπόψη ότι ένα μεγάλο μέρος της αγοράς, - υψηλής τάσης αγρότες , δημόσιοι φορείς, ευάλωτοι καταναλωτές, πελάτες με οφειλές και διακανονισμούς ή μη - που υπερβαίνει το 50%, δε μετακινείται από τη ΔEΗ, εάν δεν ληφθούν μέτρα και ρυθμίσεις, γενικότερα εάν δεν βελτιωθεί η κατάσταση, η μείωση του μεριδίου της ΔEΗ θα προέλθει από την απώλεια πλέον του 50% των λοιπών πελατών, αυτών που καλύπτουν σήμερα τις απώλειες από τους άλλους, κάτι που θα έχει καταστροφικές συνέπειες, για την Επιχείρηση» καταλήγει ο κ. Παναγιωτάκης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v